Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Torpan Poika: Outoja termejä
Etusivu > Torpan Poika: Outoja termejä

Torpan Poika: Outoja termejä

Torpan Poika on aika ajoin ihmetellyt tässä lääkärimaailmassa, terveydenhuollossa ja muissakin yhteyksissä esiintyviä termejä. Osa on ihan vain hämmästyttänyt, toisista taas olen niin mieleni pahoittanut…

Tohtorikoulutettava: Tätä termiä näkee ja kuulee lisääntyvässä määrin. Kyseessä lienee tohtoritutkintoa suorittava ja väitöskirjaa tekevä jatko-opiskelija. Mutta termistä tulee mieleen, että kyseinen tutkija on passiivinen kohde, jolla ei ole itse aktiivista roolia, jonkinlainen pullataikina…

Koulutettava: No niin, joitain vuosia sitten lääkärikoulutuksessa ja erikoistumisessakin käytettiin tätä termiä. Samanlainen mielikuva syntyy tässä siitä, että kyseinen erikoistuva lääkäri on vain tahdoton ajopuu erikoistumisputkessa. Kunhan siellä on aikansa ollut ”koulutettavana” tulee ulos valmiina erikoislääkärinä. (Onneksi muuten HUS palasi ruotuun ja alkoi käyttää erikoistuva lääkäri -nimikettä monimerkityksisen sairaalalääkärin sijaan…)
Tästä tulee mieleen Torpan Pojan opiskeluaika, kun opiskelijat pääsivät mukaan yliopistojen päätöksentekoon. Ensimmäisessä lääkiksen tiedekuntaneuvoston kokouksessani eräs kunnianarvoisa professori kääntyi katsomaan meitä kokouksessa ensimmäistä kertaa mukana olevia opiskelijajäseniä ja kysyi kuuluvasti ”saavatko NUO äänestää?!” Dekaani selvensi professorille, että nyt on koittanut uusi aika ja, kyllä, HE saavat äänestää.
Silloin kyllä myös verrattiin opiskelijoita selluloosamassaan, josta kuuden vuoden aikana valmistetaan paperia. Eihän selluloosakaan tai edes paperirulla saa äänestää tehtaan asioista päätettäessä…

Koulutusputki: Erikoislääkärikoulutusta uudistettaessa tämä termi oli alkuun käytössä.

Sittemmin se on kylläkin onneksi korvattu Koulutusväylällä, joka on siis varmaan leveämpi kuin putki.

Ehkä termin muutos kuvastaa muutenkin erikoistumisen muutosta. Putkessa on aika ahdasta eikä sieltä välttämättä näe paljoa ulkopuolista maailmaa.

Lääkäripula: Ikivanha termi, joka säilyy sitkeästi. Vaikka oikeasti kyse on lääkärivajeesta. Pula määritelmällisesti tarkoittaa: jonkin niukkuuden aiheuttama vaikea tila (esim. aikapula, asuntopula, energiapula, luottamuspula, pula-aika, rahapula, vesipula). Wikisanakirja ei siis mainitse esimerkkinä kuitenkaan lääkäripulaa. Kun vaikkapa Helsingin Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksesta (meniköhän termi nyt oikein…) puuttuu joitain lääkäreitä, kyseessä ei ole lääkäripula.

Rokotekriittinen: Tämä termi on ollut valitettavasti koronan aikanakin esillä. Onneksi näitä henkilöitä on alettu kutsua oikealla käsitteellä, joka kuvastaa paremmin sitä, mistä heidän käsittämättömissä kannoissaan on kyse: Tartuntatautimyönteinen!

Fingerporihan on mainion mahtava paikka näille oudoille termeille, ja Pertti Jarla kuvien avulla niitä avaa. Eräs tuttu kollega tarjoaa Jarlalle hauskoja vinkkejä strippeihin J. (Vahva suositus: Fingerpori: Lääkärileikit, Arktinen Banaani, 2013.)

Lopuksi tuore helmi mainiosta Aristoteleen kantapää Facebook – ryhmästä:
Jäin kummastelemaan miksi lääkäri on paikka? Entä onko muita ammattinimikkeitä, joissa voi käydä?

Avainsanat: