Yksi hyödyllisimmistä valinnaisista kursseista yläasteella oli konekirjoittaminen, jossa opettelimme erityisen ohjelman avulla kirjoittamaan kymmenellä sormella. Toinen kollega oppi kirjoittamaan nopeasti Runescapessa. Oli tapa mikä hyvänsä, nopea kirjoitustaito on hyväksi. Tämän taidon opettelu on jo kymmenessä vuodessa säästänyt minulta satoja tunteja aikaa, kun voin olla koko ajan ajatukseni kintereillä ja käyttää aikaa ennemminkin tekstin hiomiseen tarvittaessa. Erilaiset näppäinoikotiet kannattaa myös opetella. Ei aikaakaan, kun käsi tuskin koskee hiireen ollenkaan. 

Opetusministeriön ja yliopistojen rahoittamassa MEDigi-hankkeessa tavoitteena on harmonisoida lääketieteen opetusta ja luoda sähköisiä oppimateriaaleja. Hanke on aloittanut toimintansa viime vuonna ja tällä hetkellä eri yliopistoissa toimivat oppialakohtaiset jaostot luovat pilottimateriaaleja opiskelijoille testattavaksi. Medisiinan lisäksi opiskelijat ovat toivoneet perusopetukseen myös eHealth-opetusta eli tietojärjestelmien käyttämistä ja teknologian hyödyntämistä lääkärin työssä. Tällaista opetusta voisi MEDigi-hankkeen siivittämänä olla esimerkiksi kymmensormijärjestelmän opettaminen medisiinan mausteella ja kurssi toteutettaisiin tietysti täysin verkossa. 

Me nuoret kollegat olemme varmasti tietokoneen käytössä lääkärikunnan kärkeä. Voimme esimerkillämme jakaa toimintamalleja heille, joille tietokoneiden käyttö on haaste. Suosittelen nopean kirjoittamisen opettelua jokaiselle. Teet silloin ennen kaikkea itsellesi suuren palveluksen. 

Rikhard Mäki-Heikkilä 
Suomen Medisiinariliiton hallituksen jäsen 
MEDigi-hankkeen johtoryhmän jäsen 
Kirjoitusnopeus 75 sanaa minuutissa