Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kohti uusia haasteita – Mitä kannattaa muistaa töistä sopiessa?
Etusivu > Kohti uusia haasteita – Mitä kannattaa muistaa töistä sopiessa?

Kohti uusia haasteita – Mitä kannattaa muistaa töistä sopiessa?

Uusi vuosi, uudet haasteet! Kevät on valmistumisen aikaa ja monella nuorella lääkärillä on aika hakea töitä, osalla ihan ensimmäistä kertaa. Ennen kuin lupautuu pitkään uraputkeen, on hyvä ottaa huomioon muutama käytännön asia. Edunvalvontavaliokunta kokosi syksynaikana mietteitä ja muistettavaa työnhakuun liittyen. Toivottavasti seuraavista kappaleista löytyvät hyvät matkaeväät urapolulle!

Oletko aloittamassa työuraasi terveyskeskuksesta? Teitpä sitten yleislääketieteen erityiskoulutusta, eli yek:iä, tai erikoistumiseen kuuluvaa terveyskeskuspalvelua tai sitten molempia, niin muistathan että palvelun pituus on yhteensä se yhdeksän kuukautta. Halutessasi voit toki tehdä palvelun pätkissä, silloin tosin lyhin hyväksyttävä pätkä on 30 päivää tai yksi kalenterikuukausi. Jos haluat tehdä terveyskeskusta osa-aikaisena, niin lyhin mahdollinen vaihtoehto on 50 prosenttinen työaika ja tällöin lyhin mahdollinen työrupeama on kaksi kuukautta. Jos haluat laskea terveyskeskuspalvelusi päivän päälle, niin huomioi, että palvelut alkavat kertyä laillistamisesi jälkeen, ei siis LL-tutkintopäivänä.

Ennen kun lupaudut töihin, muista tarkistaa, että unelmiesi työpaikalla on koulutusoikeudet (jos siis haluat kerryttää työstäsi erikoistumispalveluita). Terveyskeskusten ja sairaaloiden osalta yliopistot pitävät koulutusoikeuksista listaa ja epäselvissä tilanteissa asia kannattaa tietysti tarkistaa tiedekunnasta etukäteen. Sinun ei välttämättä tarvitse tehdä terveyskeskuspalveluitasi suorassa suhteessa kuntaan, mutta jotta saisit terveyskeskusjaksosi hyväksyttyä, täytyy sinulla olla ohjaaja, joka on työsuhteessa kuntaan.  

Yek-vaihe sisältää palvelua yhdeksän kuukautta terveyskeskuksessa, kuusi kuukautta sairaalassa ja loppu onkin suht vapaavalintaista. Muistathan sopiessasi terveyskeskustyötä, että yek:n terveyskeskusjakson pitää olla monipuolista? Tämä tarkoittaa, että tk-jakson aikana sinun pitää toimia vähintään neljällä eri sektorilla (esimerkiksi kotihoito, äitiysneuvola, kouluterveydenhoito). Osa yliopistoista hyväksyy kolmen kuukauden jakson yhteispäivystyksessä osaksi yek-palvelua (mutta huomioi, että kaikki eivät!). Päivystys- ja vuodeosastotyön yhteismäärä ei kuitenkaan saa olla yli kolmea kuukautta. Toivomus esimerkiksi neuvolatyöstä kannattaa kertoa jo töitä sopiessa!

Erikoistuminen on erikoislääkärikoulutusta. Lääkäriliitto suosittelee työpaikan ulkopuolisia koulutuksia yhteensä 10 päivää vuodessa. Kun sovit työpaikasta, muista kysyä ja pyytää myös mahdollisuutta osallistua koulutuksiin. Muistithan, että yek:n kuuluu 16 tuntia teoriakoulutusta ja erikoislääkäritutkintoon hallinnollinen koulutus?

Elämä ei ole pelkkää työtä ja aherrusta! Muista sopia töiden ohella myös mahdollisuudesta pitää vuosilomia ja aktiivivapaita. Tietysti myös palkka kannattaa kysyä etukäteen. Muista, erityisesti sairaalassa työskennellessäsi, että kun olet työskennellyt kolme vuotta laillistettuna lääkärinä, olet oikeutettu palkankorotukseen. Kun työvuosia on takana viisi, olet oikeutettu ensimmäiseen ikälisääsi. Ikälisään lasketaan muuten kaikki saman alan työt, eli myös kandikuukaudet ja amanuenssuurit kartuttavat ikälisää. Jos työhösi kuuluu päivystystä, muista ilmoittaa mahdolliset päivystysepätoiveet ajoissa. Kannattaa pyytää perehdytysopasta ja jos/kun sellaisen saa, on se hyvä myös lukea.

Kun ensimmäinen työpäiväsi koittaa, muista pakata laukkuun tutkintotodistus ja mahdolliset todistukset yek- ja/tai erikoistumisopinnoista, niin ja verokortti. Älä muuten unohda vrk-korttia! Muista pyytää tunnukset kaikkiin laitteisiin (toisaalta niitä voi pyytämättäkin saada enemmän kuin tarpeeksi). Hanki avaimet ja henkilökortti. Muista selvittää työajan kirjaukset ja ylityökäytännöt. Muistithan, että sinulla on oikeus työterveyshuoltoon ja pidempiaikaisissa töissä vaaditaan usein käyntiä työterveyshuollossa (erityisesti, jos työ sisältää päivystystä). Selvittele myös sairauspoissaolo-käytännöt. Niin ja muista pyytää oma tutori ja ala täyttää lokikirjaa.  Kun vihdoin pääset työn makuun, selvittele vielä paikallisia hoitokäytäntöjä ja sitä, että keneltä mistäkin kannattaa kysyä.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, ota työpaikastasi kaikki oppi irti (kun siihen työnmakuun olet viimein päässyt). Vaikka olisit sairaalan erikoisalalla vain hakemassa oppia tai terveyskeskuksessa vain suorittamassa yhdeksän kuukauden maratonia, muista suhtauta työhösi innolla! Ennakkoluuloton voi erikoistumispätkillään nähdä mitä erilaisimpia työyhteisöjä, paikkakuntia ja saada oppia pitkän linjan senioreilta. Omasta puolestani lähetän kiitokset hyvästä yek-koulutuksesta kollegoille Rovaniemelle, Ivaloon/Utsjoelle, Lahteen ja Kuusamoon!

Saara Lehtiranta

LL, NLY:n edunvalvontavaliokunnan jäsen