Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Joulun 10 kirjavinkkiä
Etusivu > Joulun 10 kirjavinkkiä

Joulun 10 kirjavinkkiä

Hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy toden teolla vuodenvaihteen jälkeen. Siihen valmistautumista varten kysyimme lukuvinkkejä uusilta hyvinvointialueiden johtajilta. Saimme yhdeksältä hyvinvointialuejohtajalta lukusuosituksia, joiden tunnelmissa voi valmistautua ensi vuoden koettelemuksiin. Kerää tästä talteen lukuvinkit joululomalle tai lahjaksi pukinkontiin!

Sally Leskinen
Etelä-Karjalan hyvinvointialue 

Simon Sinek: The Infinite Game (Portfolio, 2019) 
Sinek on yksi johtavista ihmisläheisen organisaatiokulttuurin sanansaattajista ja uppoaa omaan johtamisideologiaani. The Infinite Game on loistava johdattelu siihen, että todelliset edistysaskeleet alalla kuin alalla vaativat näkemystä, uskallusta ja suunnittelua tilikausien sijasta sukupolvien yli – ja onnellisuuden sekä luottamuksen johtamista. Lopulta ei merkitse kuka voittaa tänään, vaan se, kuka pelaa vielä huomennakin. 

Tarmo Martikainen 
Varsinais-Suomen hyvinvointialue 

Stephen Trzeciak, Anthony Mazzarelli: Compassionomics: The Revolutionary Scientific Evidence that Caring Makes a Difference (Studer Group, 2019) 
Hyvä tieteeseen perustuva katsaus, siitä kuinka potilaan kohtaaminen ja tapa keskustella vaikuttavat hoitotuloksiin. 

Jan J. Tollet 
Keski-Suomen hyvinvointialue 

Helena Åhman: Keskusteluälykkyys painetilanteissa (Alma Talent, 2021) 
Åhmanin kirjassa on myös case studyna omakohtainen kriisitilanne, koko organisaation korpilakko, jonka ammattijohtajana kohtasin asuessani Kiinassa. Ratkaisu löytyi ”out of the box thinking” -ratkaisujen kautta kriisin laukaisemiseksi. 

Jukka Lindberg 
Kainuun hyvinvointialue

Larsson Stefan, Clawson Jennifer, Kellar Josh: The Patient Priority: Solve Health Care’s Value Crisis by Measuring and Delivering Outcomes That Matter to Patients (McGraw Hill, 2022) 
Kirjassa on mielenkiintoinen ja dynaaminen näkökulma. Hoitoa tarkastellaan vaikutusten (outcome) kautta. Oma toiminta voidaan asettaa vertailuasemiin laaturekisterien avulla. Laaturekisterit auttavat parantamaan toimintaa ja oppimaan parhaat hoitokäytännöt. Hoitoja ja niiden potilaalle tuottamaa lisäarvoa tulisi tarkastella potilaan prioriteettien kautta. Yrityksenä on koota yhteen ja standardoida laaturekistereitä kansainvälisesti. Tavoitteena olisi, että pystyttäisiin rahoittamaan parasta lopputulosta suoritteiden sijaan.  

Kirsi Varhila 
Satakunnan hyvinvointialue 

Charlotte McConaghy: Viimeinen muuttolintu (WSOY, 2021) 
Erittäin kaunis ja ajankohtainen kuvaus luonnon ja lintujen tilanteesta viimeisten lapintiirojen muuttomatkan muodossa Grönlannista eteläiselle Antarktikselle. Elämä ja sen raadollisuus ovat läsnä tässä voimakkaan naisen tarinassa. Motivaatiolla on uskomaton voima tehdä mahdottomasta mahdollinen. 

Petri Virolainen
Päijät-Hämeen hyvinvointialue 

Samuel Shem: The House of God (1978)
Kirja kertoo nuorten lääkärien työstä ja koulutuksesta sairaalaympäristössä. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 1978, se osoittaa, että monet nuorten lääkärien esille nostamat epäkohdat ovat globaaleja. Paljon on vuosien varrella muuttunut, mutta toisaalta valitettavan vähän. 

Sanna Svahn
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue 

Rutger Bregman: Hyvän historia Ihmiskunta uudessa valossa (Atena, 2019)
Elämme kummallisia aikoja. Kirjassaan Rutger Bregman pohtii: ”Mitä jos luonnonvalinta ei suosinutkaan ilkeintä ja kovinta pyrkyriä vaan ystävällisintä ja huomaavaisinta tyyppiä?” 

Tero Järvinen 
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue 

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija (WSOY, 1952)
Klassikkoteos ihmisen valtuuksista maailmankaikkeudessa. 

Olli Naukkarinen 
Kanta-Hämeen hyvinvointialu

Hans Rosling: Faktojen maailma (Otava, 2018) 
Ruotsalaisen lääkärin Hans Roslingin klassikkoteos auttaa suhteuttamaan asioita kaiken sen keskellä, mitä terveydenhuollossa on edessään väestön ikääntymisen ja heikkenevän huoltosuhteen Suomessa. Takakantta lainaten: “Faktatietous rentouttaa ja tekee elämästäsi helpompaa.” 

John C. Maxwell: Good leaders ask great questions (FaithWords, 2016)
John C. Maxwellin johtamisopas kertoo yhden tavan johtaa, joka tuntuu edelleen poikkeavan terveydenhuollon valtavirrasta. Leikkaussalissa ei voi kysellä valmentavia M-alkuisia kysymyksiä tiimiltä, mutta monessa muussa tekemisessä valmentaminen tuo paremman lopputuleman ja onnellisimman työyhteisön. Jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen ja tekee hyvää katsoa, mitä autoritäärisille organisaatioille on tarjolla vaihtoehdoksi.

 

Kirjavinkit koonnut: Anssi Mykkänen