Erikoisalat esittäytyvät

Erikoisalat esittäytyvät - Kardiologia

Jo opiskelujen aikana sisätaudit, ja erityisesti kardiologia, tuntui mielenkiintoisimmalta erikoisalalta. Muistan fasinoituneeni EKG:n tulkinnan saloista – kuinka paljon voikaan oppia sydämen sähköistä käyrää tutkiskelemalla! Väitöskirjatyöni koski perinnöllisten dyslipidemioiden genetiikkaa ja johdatteli minut sepelvaltimotaudin ja kardiologian saloihin.

Erikoisalat esittäytyvät - Terveydenhuolto

Olen valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäriksi vuonna 2017. Alun perin minusta piti tulla psykiatri. Ajattelin, että oikeastaan ihmisellä ei ole muuta kuin mielenterveytensä. Jos sitä ei ole, jäljelle ei jää paljoakaan. Psykiatrialla hoidon kohteena ei ole pelkästään yksilö, vaan myös potilaan elämänpiiri: primääriperhe, koulu, opiskelu, työelämä ja niin edelleen. Kuitenkin jo hyvin varhaisessa vaiheessa uraani tuskastuin ison sairaanhoitopiirin loppumattomaan byrokratiaan.

Erikoisalat esittäytyvät: Infektiotaudit

Lopulta päätös infektiosairauksiin erikoistumisesta tuli työpaikan saunaillassa, jossa sovimme asiasta infektioylilääkäri Heikki Kauman kanssa. Ainahan suurista päätöksistä on sovittu saunassa, näinhän tekivät jo Urho Kekkonen ja Leonid Brezhnev aikoinaan.”

Erikoisalat esittäytyvät: Suu- ja leukakirurgia

Mikko Saloniemeä kiinnosti suu- ja leukakirurgia hammaslääkäriopintojen alusta saakka. Suu- ja leukakirurgia on monipuolinen erikoisala, jossa yhdistyvät taidokkaat kädentaidot ja modernit innovaatiot. 3D-suunnittelutekniikoita, biomateriaaleja ja yksilöllisesti valmistettuja rekonstruktiota hyödynnetään jo kliinisessä työssä. Tie suu- ja leukakirurgiksi on pitkä. Erikoisalaan voi päätyä hammaslääketieteen tai lääketieteen peruskoulutuspuolelta, joten suu- ja leukakirurgeina on erikoishammaslääkäreitä ja erikoislääkäreitä.  

Erikoisalat esittäytyvät: Kliininen farmakologia ja lääkehoito

Viime vuonna erikoislääkäriksi valmistuneelle Aleksi Torniolle kliinisen farmakologian maailma tuli hyvin tutuksi jo perusopintojen aikana. Hän väitteli Helsingin yliopiston Kliinisen farmakologian yksiköstä ollessaan vielä kandi ja valmistui vuonna 2009 sekä lääketieteen lisensiaatiksi että heti sen perään tohtoriksi. Mielessä oli jo tuolloin, että tutkimustyötä olisi kiinnostavaa jatkaa myöhemminkin. 

Erikoisalat esittäytyvät: Reumatologia

Paljon pieniä toimenpiteitä ja toisaalta kokonaisvaltainen ote potilaan hoitoon. Pitkät potilassuhteet. Aito mahdollisuus parantaa potilaiden elämänlaatua. Hyvät työllisyysnäkymät. Siinä lyhyesti syitä, miksi reumatologia on erinomainen valinta erikoisalaksi. 

Erikoisalat esittäytyvät: Patologia

Minkälaista olisi erikoistua ja työskennellä patologian laitoksella? Ennen kaikkea: Voisiko se olla sinun juttusi? Nuori Lääkäri lähti hakemaan vastauksia haastattelemalla Oulussa patologiaan erikoistuvaa Vesa-Matti Pohjasta, jota visuaalinen työ ja kauniiden kuvien katselu miellyttävät.

Erikoisalat esittäytyvät: Kliininen hematologia

Miten neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri päätyy erikoistumaan hematologiksi, on kysymys, johon pääsen edelleenkin aika ajoin vastaamaan. Molemmat alat ovat varsin kapeita ja molemmissa veren hyytymisellä on merkitystä, mutta juuri muuta yhteistä ei sitten löydykään. Jonkinlaista johdonmukaisuutta tästä erikoistumismatkastani kuitenkin löytyy. Yritänpä selittää.

Sivut

Tilaa syöte Erikoisalat esittäytyvät