Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Tulevaisuuden nuori lääkäri – virtuaalisesti ja visuaalisesti
Etusivu > Tulevaisuuden nuori lääkäri – virtuaalisesti ja visuaalisesti

Tulevaisuuden nuori lääkäri – virtuaalisesti ja visuaalisesti

Vuoden 2020 NuoriLääkäriPäivistä piti tulla kävijämäärältään suurin tähän mennessä. Alkukeväästä tapahtuman runko ja järjestelyt olivat jo pitkällä. Sitten kaikki meni uusiksi. Kaikesta huolimatta osallistujamäärän ennätys luultavasti rikkoutuu. Nuori Lääkäri -lehti kurkistaa NuoriLääkäriPäivien kulisseihin.

 

NuoriLääkäriPäivät on nuorten lääkärien suurin koulutustapahtuma Suomessa. Se on vuoden kohokohta iltajuhlineen sekä paikka verkostoitumiselle ja kavereiden tapaamiselle. 

Ensimmäinen NuoriLääkäriPäivät järjestettiin tasan kolmekymmentä vuotta sitten.

”Tapahtuma on muuttunut kolmessa vuosikymmenessä yksittäisistä luennoista konferenssimaiseksi tapahtumaksi, jossa on koko kattaus erilaisia teemoja, luentoja, pienryhmiä ja hands-on -tekemistä sekä näyttelyalue”, kertoo Lotta OksanenNLY:n varapuheenjohtaja ja NuoriLääkäriPäivien päävastuuhenkilö. 

Juhlavuonna NuoriLääkäriPäivillä tehdään iso harppaus virtuaalimaailmaan, kun korona estää isojen yleisötapahtumien järjestämisen turvallisesti. Livelähetykset ovat olleet mukana jo muutaman vuoden, mutta tänä vuonna koko tapahtuma on virtuaalinen.

 

Uudenlainen virtuaalitapahtuma

Nettiin siirretty NuoriLääkäriPäivät ei ole perinteinen webinaari. Luvassa on jotain uutta.

”Emme pelkästään striimaa luennoitsijoiden esityksiä nettiin, vaan meille tulee tv-tasoinen livelähetys Musiikkitalolta. Teemme selkeästi uudenlaista tapahtumaa”, sanoo NLY:n projektipäällikkö Tero Turunen. 

Myös näytteilleasettajat osallistuvat tapahtumaan virtuaalisesti. Verkkopohjaisella alustalla on erikseen kohdat näyttelylle, striimille sekä verkostoitumiselle. Samanlainen virtuaalitapahtuman konsepti ei ole ollut aiemmin laajasti käytössä.

Livelähetyksen lisäksi osallistujat saavat käyttöönsä valmiiksi tallennettuja koulutussisältöjä viikolla ennen varsinaista tapahtumaa. Niitä voi opiskella itse, ja kannattaakin sopia työntantajan kanssa, että viikolla varataan perjantain lisäksi koulutusaikaa myös materiaalin itseopiskelua varten. Koulutussisällöistä saa myös tuttuun tapaan erikoistumispisteitä.

Virtuaalisessa tapahtumassa on omat etunsa. Osallistujamääriä on takavuosina jouduttu rajaamaan. Tapahtumaan sai aiemmin osallistua vain kolme vuotta valmistumisen jälkeen. Tänä vuonna kaikki NLY:n lääkärijäsenet pääsevät mukaan.

Tapahtuman laajemmalla osallistujamäärällä halutaan myös paikata koronan takia peruuntuneita muita ammatillisia koulutuksia.

Verkkoympäristössä olevaan tapahtumaan on helppo osallistua omien aikataulujen mukaan kotitoimistolta tai työpaikalta. Uudenlainen koulutustapahtuma voi Oksasen mukaan myös tuoda uusia näkökulmia arkikoulutuksiin.

”Jos tästä saadaan hyviä kokemuksia, voidaan konseptia soveltaa tulevaisuudessa työpaikoilla”, Oksanen pohtii ja jatkaa: ”Sairaalamaailma on aika perinteinen. Jos koulutuksiin ei pääse paikan päälle, ei yleensä voi osallistua mitenkään.

 

Uuden toteuttamista porukassa

Oksasen ja Turusen lisäksi tapahtuman järjestäjäporukkaan kuuluu yhdeksänhenkinen ohjelmatiimi sekä tiimin vastaava Emma Puosi. Myös NLY:n hallituksesta on ihmisiä auttamassa. 

Tapahtuma järjestetään pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Turunen kiittelee mukana olevia: ”Hattua täytyy nostaa kaikille, jotka ovat olleet mukana ja tekevät hyvännäköistä työ”.

Järjestäjät ovat nopeasti saaneet kasaan hyvältä vaikuttavan konseptin. Millainen prosessi on ollut kokemuksena?

”Tapahtumaa on ollut mielenkiintoista ja hauskaa järjestää. Keväällä oli hetken aikaa lannistavaa, kun kaikki meni uusiksi. Harmitus haihtui kuitenkin nopeasti”, Puosi toteaa.

”Etätapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen on ollut luovaa, innovatiivista ja mielekästä. Kaikki ovat oppineet uutta”, Turunen sanoo ja jatkaa: ”Tietysti jännittää myös kaikki ne asiat, jotka voivat mennä pieleen.”

”Kun epätietoisuuden keskellä lopulta teimme päätöksen virtuaalitapahtumasta, suunnitelutyö tehtiin yllättävän nopeasti”, Turunen kertoo.

Jälkikäteen katsottuna läsnätapahtuman peruminen oli täysin oikea päätös. Artikkelia kirjoitettaessa elokuussa isoja yleisötapahtumia ei ole kielletty, mutta koronan toinen aalto vaikuttaa lähestyvän.

 

Kaikkea ei voi järjestää etänä 

Virtuaalisuus rajaa pois tiettyjä osiota tapahtumasta. Pienryhmät ja simulaatiot jäävät pois. 

Pois jää myös esimerkiksi suosittu ”Mokat – Open Mic”. Se ei järjestäjien mukaan sovellu hyvin etätapahtumaan, koska tilaisuuden pitäisi olla pieni ja intiimi. 

Iltajuhlan järjestäminen läsnätapahtumana on tässä tilanteessa myös mahdottomuus. Juhlan esiintyjä kuitenkin striimataan. Mahdollisuus järjestää paikallisosastojen kesken pienempiä tapaamisia iltajuhlan merkeissä on vielä harkinnassa. 

 

Ohjelma meni uusiksi 

Kaikki alkuvuoden työ ei suinkaan valunut hukkaan.

”Suurin osa alkuperäisistä luennoitsijoista suostuu osallistumaan myös etätapahtumaan”, Puosi sanoo.

Tämän vuoden puhujakattaus on myös erityinen. Kaikki puheenvuorot eivät ole tyypillisiä koulutuspuheenvuoroja. Mukana on muutama ”keynote-tyylinen esiintyjiä.

”Tarkoituksena on laajemmin herättää ajatuksia hyvinvoinnista puhtaan kliinisen sisällön lisäksi”, Puosi täsmentää.

Koulutustapahtuman puhujiksi ja teemoiksi järjestäjät ovat saaneet paljon ehdotuksia viime vuoden palautteiden pohjalta sekä NLY:n aktiiveilta.

”Meitä myös lähestytään suoraan tarjottavista pienryhmistä ja luennoista”, Puosi kertoo.

Puosin mukaan kaikesta huolimatta tämän vuoden ohjelmatarjonta on varsin hyvä.

 

Suurin tapahtuma koskaan

Korona muutti tapahtuman järjestämisen täysin.

”Alkuvuodesta lähdimme suunnittelemaan juhlavuoden tapahtumaa ajatuksella kaikkien aikojen suurimmasta NuoriLääkäriPäivistä. Keväällä alkoi selvitä, että emme voi järjestää suurinta tapahtumaa, emmekä välttämättä edes sitä pienintä”, Oksanen kertoo.

Virtuaalitapahtuman myötä tavoite kuitenkin toteutuu.

”Tapahtumasta on silti tulossa osallistujamäärältään suurin”, Oksanen sanoo ja jatkaa: ”Voi olla, että virtuaalisen tapahtuman ansiosta saadaan tavoitettua todella paljon nuoria lääkäreitä ympäri Suomea”.

 

Uutta ilmettä 

Vuoden 2020 NuoriLääkäriPäivien teema on ”Tulevaisuuden nuori lääkäri”. Teemassa on tilanteeseen nähden surkuhupaisa kaiku, koska nimenomaan maailmanlaajuiset uhat – kuten pandemiat – ja toisaalta teknologia määrittävät paljon lääkärin työnkuvaa tulevaisuudessa.

Tulevaisuuteen katsotaan tapahtuman kohdalla myös toisesta näkökulmasta, kun NuoriLääkäriPäivien visuaalinen ilme uudistetaan.

”Monia vuosia putkeen on ollut vanhoja anatomisia kuvia kuvituksena, luurankoja ja muita. Uusi kuvitus on täysin päinvastaista”, kertoo graafikko ja lääkäri Nico Vehmas, joka on palkattu uudistamaan NuoriLääkäriPäivien graafista ilmettä ja brändiä.

Vehmas näyttää videopuhelun ruutujaossa otteita tapahtuman grafiikoista. Yhdessä kuvassa on yhteen sulautuneita pinkkejä MRI-laitteita.

”Tässä on jotain psykedeeliseenkin vivahtavaa”, Vehmas toteaa ja selittää, että monille lääkäreille työssä arkiset lääketieteelliset laitteet on kuvitukseen muokattu tarkoituksella erikoisiksi.

Uuden ilmeen suunnittelu alkoi työpajalla. Sen synnyttämistä ideoista päädyttiin lopulliseen futuristiseen kuvitukseen. Vehmaksen mielestä se sopii hyvin koulutustapahtuman vuoden teemaan.

 

NuoriLääkäriPäivät vai NLP?

Brändäykseen kuului myös päätös tapahtuman nimen virallisesta kirjoitusasusta.

”Aiemmin ongelma on ollut monet erilaiset kirjoitusasut”, Vehmas sanoo. 

Asia on nyt ratkaistu. Oikea kirjoitusasu on jatkossa NuoriLääkäriPäivät (yhteen ja isoilla alkukirjaimilla) tai lyhennettynä NLP. 

”Eihän se ehkä kieliopillisesti ole oikein, mutta sillä nimellä tapahtuma tunnetaan”, Vehmas toteaa.

”Jatkossa nimeä ei saa kirjoittaa mitenkään muuten”, hän naurahtaa.

 

Visuaalinen ilme on arvokas

Tapahtumalle haluttiin selkeä ja tunnistettava brändi, josta se hyötyy monella tavalla. Samalla haettiin itsenäisyyttä NLY:n viestinnästä. Esimerkiksi käytetyt logot vaihtuvat. Aiemmin fontit olivat samoja NLY:n käyttämien kanssa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole irrottautua yhdistyksestä.

NuoriLääkäriPäivät on edelleen vahvasti NLY:n tapahtuma”, Vehmas sanoo.

Vehmaksen mukaan tämän kokoluokan tapahtumalla on hyvä olla oma brändi, josta se tunnistetaan. Erityisesti virtuaalisessa tapahtumassa visuaalisuuden merkitys kasvaa. 

”Monet lääkäritapahtumat menevät Suomessa substanssi edellä, eikä niissä ole edes tarvinnut miettiä brändäystä tai visuaalista ilmettä. Kun kilpailu osallistujien ja yhteistyökumppanien huomiosta kovenee, toimiva brändi kasvattaa tapahtuman arvoa”, Vehmas avaa. 

Vehmas haluaa myös painottaa hyvän sisällön ja organisoinnin tärkeyttä tapahtuman onnistumisen kannalta.

 

”Jos et ole jo mukana, niin äkkiä ilmoittautumaan!” 

NuoriLääkäriPäiville on perustettu omat uudet nettisivut. Etusivulla on uusien kuvitusten lisäksi tapahtuman slogan: ”Suomen suosituin nuorten lääkärien kohtaamispaikka.” Sosiaalisuus ja verkostoituminen ovat olennainen osa NuoriLääkäriPäiviä.

Vaikka kohtaaminen tapahtuu tällä kertaa etänä, kannattaa tapahtumaan ehdottomasti osallistua. Tavataan etänä lokakuussa!

 

Lue lisää: Kolme vuosikymmentä NuoriLääkäriPäiviä

Teksti: Onni Jaskari
Projektipäällikkö Tero Turusen kuva: Ella Ihlberg