tulevaisuus

Kohti muutosta – ja sen yli!

Elämme epävarmuuden aikoja. Yhteisvalinta tulee – lääkikseen pääseminen muuttuu. Erikoistumisuudistus tulee – erikoistumiskoulutus muuttuu. Digitalisaatio tulee – lääkärin työnkuva muuttuu. SOTE tulee – lääkärin työkenttä muuttuu. Paljon muuttuu, mutta miten? Tämä on kysymys, joka pyörii kaikkien (eikä vähiten monen lääkisopiskelijan sekä erikoistumistaan aloittelevan) mielessä. Kun vieläkään ei oikein tarkkaan tiedetä ihan tarkkaan, mitä kohti ollaan menossa, voi muutos pelottaa ja ahdistaa. Miten pysyä mukana kaikessa tässä pyörityksessä?

Tulevaisuuden lääkäri - Terminaattori vai Robocop?

Kollegat Pyry Jylhä-Vuorio ja Laura Seppälä kirjoittivat blogiteksteissään osuvasti tekoälystä ja sen rajoitteista. Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa, ja aihe herättää monien mielessä villejä visioita tulevaisuudesta, jossa lääkärit on korvattu koneilla. Monet jopa väittävät vallankumouksen olevan aivan nurkan takana. Olen yhtä mieltä kollegoideni kanssa siitä, ettei ajatteleva kone tule vielä pitkään aikaan, ehkä koskaan, syrjäyttämään lihaa ja verta olevaa lääkäriä. Mutta osaksi työtämme se varmasti tulee - hyvällä tai pahalla.

Poplaulajat kilometritehtaalle, lääkärit perässä

Elokuvateollisuus on vuosikymmeniä mässäillyt ihmisvihamielisten androidien vallankumouksella. Tämä on intuitiivisesti helppo näkökulma tarinankerrontaan. Koneäly on vieras, sen motivaatioita on aiheeseen vihkiytymättömän vaikeaa ymmärtää. Ihmiset ovat rakentaneet koneet orjuuteen, on siis luonnollista ajatella niiden potevan kostonhimoa. Vapaus toteuttaa itseään on Maslown tarvehierarkian huipulla, ja se ei orjuudessa onnistu. Siispä koneidenkin on pyrittävä kohti vapautta.

Mitä lääkärin työ oikeastaan on?

Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan tekoälystä ja mainitsee tekoälyn tulevan paremmaksi tekemään diagnooseja kuin lääkärin, käyttäen hyväksi bayesilaista todennäköisyyslaskentaa ja oppimalla lääkäreiltä. Kirjoituksessa pohditaan töitä, joita tekoäly tulee korvaamaan, lääkärin ja juristin työt esimerkkinä mainiten.

Itku pitkästä ilosta?

Kaikki päättyy aikanaan. Lääkäreillä tiensä päähän ovat tulleet viimeisen parin vuosikymmenen ajan vallinneet työntekijän markkinat. Nyt valmistuvat lääkiskurssit ovat ennätyksellisen suuria ja lääkäripula on pienempi kuin aikoihin. Samaan aikaan digitalisaatio mullistaa terveydenhuollon työskentelytapoja ja tohtori Google valtaa alaa perinteiseltä lääkäriprofessiolta. Kaiken huipuksi vuosikymmenen sekavin julkishallinnollinen viritelmä, jota myös sote-uudistukseksi kutsutaan, luo epävarmuutta niin ammatinharjoittajien kuin virkalääkäreidenkin keskuudessa.   

Vapaus

”Työ tekee vapaaksi – Arbeit macht frei.” Kuuluisa lause, jonka sisältöön en suostunut uhraamaan pienintäkään ajatusta siihen liittyvien julmuuksien vuoksi. Lause palasi mieleeni ja sai uuden merkityksen, kun keskustelin ystäväni kanssa rahasta. Hänelle raha nimittäin merkitsee vapautta. Ja työstä saa rahaa. Mahdollistaahan työn turvaama toimeentulo sen, että voimme olla välillä vapaalla. Työ mahdollistaa sen, että ainakin nykymallilla saamme eläkkeellä toimeentuloa.

Biopankkitoiminta tukee lääkärin työtä

Biopankkiin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja lääkekehitystä varten. Päämäärä on, että tutkimuksen tarvitsemat näytteet usein löytyisivät valmiina biopankista, eikä suuritöiseen näytteiden keräykseen tarvitsisi ryhtyä. Biopankkitoiminta on alkanut Suomessa vuoden 2010 molemmin puolin. Vuonna 2013 voimaan tulleen biopankkilain myötä biopankkitoiminta on kehittynyt muutamassa vuodessa suurin harppauksin. Tällä hetkellä Valviran toimiluvalla toimii Suomessa kahdeksan biopankkia.

Hyvässä hoidossa ei ole salaisuuksia

– Olen ollut neurokirurgina monessa maassa ja uskon vahvasti, että isoissa pohjoismaalaisissa yliopistosairaaloissa saa maailman parasta hoitoa. Tulokset ovat paremmat kuin vaikkapa Yhdysvaltojen kuuluisissa eliittisairaaloissa. Erona on, että Töölön sairaalassa samaan leikkaukseen pääsee niin koditon kuin kuningaskin. Joulupukintoiveeni joka vuodelle on, että terveydenhuolto säilyisi yhtä tasa-arvoisena kuin se on nyt, neurokirurgi ja HUS:n kehittämisylilääkäri Miikka Korja toteaa.

Jos lääkäri tekee vain lääkärin töitä, ei lääkärillä ole enää töitä?

Nuoren lääkärin tulevaisuuteen vaikuttavia muutoksia suunnitellaan aktiivisesti. Yhtenä keskeisimpänä lienee erikoistumiskoulutuksen uudistus. Tähän asti ilmoittautuminen koulutukseen on ollut yksinkertaista – suurin haaste on ollut löytää itselleen sopivin erikoisala. Toisin tulee olemaan  tulevaisuudessa. Erikoistuvien valintaan pohditaan vimmaisesti sopivia keinoja ja jatkossa erikoistuvia pyritään ohjaamaan aloille, joissa erikoislääkäreistä (EL) on jo nyt tai tulee olemaan pulaa. Toisena haasteena on suurten sisäänottomäärien kurssit.

Sivut

Tilaa syöte tulevaisuus