Rakas Joulupukki, 

 

On tullut taas aika kirjoittaa sinulle Korvatunturille. Toivottavasti posti sinne kulkee. Ehkä lähetän kirjeen sähköpostilla. Ja ainakin tässä mainiossa Nuoressa Lääkärissä, jota tiedän sinun lukevan ahkerasti :-).

Jouluna on tapana toivoa lahjoja. Olen ollut taas tosi kiltti, mutta en nyt toivo itselleni erityisesti mitään. Siksi toivonkin seuraavia lahjoja eräille ystävilleniPidän itse paljon kirjoista, siksi toivon niitä ystävillenikin.  Hekin ovat olleet oikein kilttejä tänäkin vuonna. Ilmeisesti moni heistä ei saanut toivomiani lahjoja viime vuonna, kun toiveet vuodesta toiseen ovat saman tyyppisiä… 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriöLaskukone tai laskutikku arvioimaan lääkärikoulutuksen kysynnän ja tarjonnan suhdetta. Tai sitten naftaliinista se Elon Laskuoppi. Silläkin pärjäisi. 

Lisäksi joululukemiseksi: Emerituskansleri Kari Raivio: Näytön paikkaTutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö (Gaudeamus 2019).  Asiantuntijaryhmien ja lääketieteellisten tiedekuntien argumentit lääkärien koulutustarpeesta lensivät romukoppaan, kun kesän hiljaisuudessa yliopistot pakotettiin koulutusmäärälisäyksiin

 

MedialleProfessori Juhani Knuuti: Kauppatavarana terveys (Adlibris 2020). Mediallekin ymmärrystä erottaa oikea terveystieto ja huuhaa toisistaan! 

 

Sosiaali- ja terveysministeriöIlkka Järvimäki. 42195. Maraton elämäntapana (WSOY 2007). SOTE-uudistuksen toivottavasti loppukilometreille. Vanha totuus on, että maraton alkaa vasta 35 kilometrin kohdalla. Ja SOTE-uudistus 15 vuoden jälkeen... Kyllä se siitä. Jaksaa, jaksaa! 

 

Lääkärien työnantajat korona-aikanaTyöturvallisuuslaki. – Erityisesti pykälä 23 ja se, miten perussairautensa vuoksi koronan suhteen riskiryhmiin kuuluvat lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt olisi tullut keväällä ja tulee suojata mahdollisimman paljon koronatartunnalta esimerkiksi siirtämällä heidät vähemmän riskialtteihin työtehtäviin. 

 

Nuori Lääkäri – lehdelleRohkeutta jatkaa asioiden tuomista esille oikeilla nimillä. Nuorekas hieno Aviisi! Täällä se totuus seisoo. 

 

Joulun päivystäjille:  Jaksamista töihin. Ja samalla hienoja kokemuksia ja elämyksiä. Jouluaaton päivystys on mieleenpainuva. Niin Torpan Pojallekin, kun aikoinaan Jouluaaton päivystykseen tuli nainen synnyttämään Jeesus-lasta… Päätti sitten mennä Hesperiaan (sairaalaan) sen jälkeen, kun olin todennut, että hän ei kuitenkaan taida olla ollenkaan raskaana… Joulun Ihme J! 

 

Kaikille kollegoille: Emeritusprofessori Martti Kekomäki: Etiikasta ekonomiaan ja takaisin (Duodecim 2019). Selkeäsanaisen Kekon viisautta terveydenhuollosta. 

Ja rauhaisaa joulun aikaa ja rentoutusta teille kaikille rakkaittenne ja läheistenne kanssa. Koronasta huolimatta ja turvallisesti. 

 

Koko maailmalle: Tehokas ja turvallinen koronarokote! 

 

 

Torpan Poika 

 

P.S. Hei Joulupukki. Jos tämän kaiken jälkeen voin vielä kuitenkin toivoa jotain itselleniJoulurauhaa, rentouttavaa ulkoilua, hyvää kirjaa, suklaata ja maukasta punaviiniä :-).