Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Torpan poika: Kolmen markan lääkäreitä ja arvauskeskuksia
Etusivu > Torpan poika: Kolmen markan lääkäreitä ja arvauskeskuksia

Torpan poika: Kolmen markan lääkäreitä ja arvauskeskuksia

Torpan Pojan lapsuudessa kansanterveyslain alkuaikoina oli käytössä sanonta ”kolmen markan lääkäri” uusista terveyskeskuslääkäreistä. Termi viittasi silloiseen terveyskeskuksen käyntimaksuun. Yhtä vähän terveyskeskuksia arvostava, sitkeästi kansalaisten käytössä oleva ilmaus on ollut kutsua terveyskeskuksia arvauskeskuksiksi  

Syksyllä 2019 terveyskeskusten ongelmat olivat paljon esillä mediassakin, erityisesti nuoren, pian valmiin yleislääketieteen erikoislääkärin Lara Juvosen ansiosta. Osittain sen vuoksi, että ”lääkäripula” oli yltänyt pääkaupunkiin, vaikka Lara ei missään yhteydessä edes kertonut silloista työpaikkaansa. 

Samaan aikaan, kun Helsingin terveyskeskuksessa oli 70 lääkärin vajaus, Lääkäriliiton hallituksen jäsen Arto Virtanen oli aiemmin todennut kolumnissaan Lääkärilehdessä, että randomisti valittuna päivänä pääkaupunkiseudulla oli yksityissektorilla seuraavalle päivälle vapaana 1505 yleislääkärin aikaa (eikä kaikkia pikku kioskeja ollut edes mukana tässä). Onkohan tässä joku kohtaantumisongelma? 

Tätäkin taustaa vasten oli erinomaista, että Lääkäripäivillä julkistetun Nuorten Lääkärien Yhdistyksen ja Lääkäriliiton koulutuspaikkakyselyn kärjessä viiden tähden koulutuspaikkoina on terveyskeskuksia: Perusturvayhtymä Karvinen, Pieksämäen, Sipoon, Valkeakosken ja Viitasaaren terveyskeskukset.  Onneksi näitä on tuotu esille erinomaisesti myös mediassa, tietenkin erityisesti näitä lähellä olevissa lehdissä.  

Näiden perässä ensimmäisenä sairaalana on Savonlinnan keskussairaala. Yliopistoklinikat eivät nytkään pärjänneet oikein hyvin. Jospa asenne on, että jono on Keravalle asti, ei tarvitse olla töissä, jos ei kiinnosta. Olisiko asenteessa korjattavaa, jos mielii lisää tähtiä? 

Peruspalveluministeri Krista Kiurun valtiovallan tervehdyksessä Lääkäripäivien 2020 avajaisissa oli mainio kielivertaus. Suomessa käytetään nimeä perusterveydenhuolto. Englannin kielessä ja erityisesti Brittein saarilla on käytössä termi primary health careSe voidaan kääntää: ensisijainen terveydenhuolto. Tuo on Torpan Pojasta erinomainen havainto. Ensisijainen! Joka korostaa sen tärkeyttä ja ensisijaisuutta. Olen usein miettinytkin myös tätä peruspalveluministerin nimikettä.  Perustarpeisiin- ja palveluihin kuuluu Maslowin tarvehierarkian mukaan aika paljon kaikenlaista muutakin kuin terveyden– (ja sosiaali-) huollon sisältöä. Pitäisikö ministerinkin nimi muuttaa muotoon: perheen – ja ensisijaisen terveydenhuollon ministeri…? 

Avainsanat: