Tiistai-Trivia täällä taas! Lasketaanko Tiistai-Trivian lukeminen ammattitaitoa ylläpitäväksi toiminnaksi, sitä en tiedä, mutta kuulemma hauskaa se ainakin on.

Minkä vitamiinin puutoksesta johtuu Wernicken enkefalopatia?

Saksalaisen neurologin Karl Wernicken (1848-1905) mukaan nimetty Wernicken enkefalopatia on seurausta tiamiinin eli B1-vitamiinin puutoksesta.

 

(National Institutes of Health)

Mikä löydös?

Suurin osa erilaisista löydöksistä on nimetty vanhojen valkoisten lääkärimiesten mukaan, mutta Sister Mary Josephin noduli (Sister Mary Joseph sign) on nimetty nunna Mary Joseph Dempseyn (1856-1939) mukaan. Kirurgi Mayon assistenttina hän kiinnitti Mayon huomion löydökseen ja Mayo julkaisi aiheesta 1928. Kyseessä on napametastaasi joka on peräisin vatsansisäisestä pahanlaatuisesta kasvaimesta.

 

Milloin on Marchiafava-Michelin syndrooman pimein tunti?

Syndrooma tunnetaan ehkä paremmin nimellään kohtauksittainen yöllinen hemoglobinuria. Punasolujen pintaproteiinin puuttuminen johtaa komplementtijärjestelmän aktivaatioon ja punasolujen hajoamiseen – johtaen hemoglobiinin vapautumiseen. Kuvassa virtsan öisestä konsentroitumisesta johtuva dramaattinen muutos värissä.