Tiistai-Triviassa ollaan tällä viikolla pediatrian parissa, pohditaan niin nestetarpeita, elvytystä kuin niinkin banaalia tilannetta kuin lapsen yskä.

Mikä on Holliday-Segarin kaava?

Lapsen nesteiden ja elektrolyyttien perustarpeen laskemiseen tarkoitettu kaava, yhden tunnin perustarve 3-10 kiloiselle on 4 ml/kg, 11-20 kiloiselle 40 ml + 2 ml/kg, ja yli 20 kiloiselle 60 ml + 1 ml/kg.

 

Aikuisten yleisin elvytystilanteen syy on sydänperäinen, mutta pitääkö se paikkansa myös lapsilla?

Ei, lasten yleisin elvytystilanteen syy on hengitysvaikeus. (Suominen PK. Lasten hätätilanteet ja niiden hoito. Lääkärilehti 36/2017 s. 1933-1939.)

 

Vastaanotollesi tulee yöunensa lapsen yskän takia menettänyt vanhempi. 1.5-vuotiaalla pojalla on flunssaan liittyvää yskää, olet jo tutkinut ja todennut tilanteen vaarattomaksi flunssaksi kun vanhempi pyytää reseptiä kodeiinia sisältävästä yskänlääkkeestä. Mitä lääkettä kirjoitat lapselle ja millä annoksella?

 Lapsen yskää ei tulisi hoitaa yskänlääkkeillä lainkaan, sillä niiden tehosta ei ole näyttöä. Erityisesti alle 2-vuotiaan lapsen yskän hoitoon ei tulisi käyttää yskänlääkkeitä sillä niiden haitat ovat selkeästi suurempia kuin hyödyt.