Tiistai-Trivia painii tänään esoteeristen infektiotautipulmien parissa.

Mikä bakteeri aiheuttaa jänisruton?

Klassinen jänisrutto on kuolleita eläimiä luonnossa kohdannut maaseudulla asuva potilas, jolle nousee kuume ja iholta löytyy klassinen tularemia-paukama. Taudin aiheuttaa Francisella tularensis


Klassinen tularemia haavauma, Wikimedia Commons

 

Mille taudille patognomiset ovat valkoiset muutokset poskien limakalvoilla?

Koplikin täplät (Koplik spots / Koplik sign) ilmestyvät 2-3 päivää ennen tyypillistä tuhkarokkoihottumaa – ne ovat patognomiset tuhkarokolle eli niiden olemassaolo tarkoittaa varmaa tuhkarokkotartuntaa. Zenner (2012) tarkasteli tämän löydöksen osuvuutta modernilla rokoteajalla ja huomasi että Koplikin täplät ovat edelleen erittäin hyvä tuhkarokkotartuntaa ennustava kliininen löydös. Löydökselle nimensä antanut Henry Koplik (1858-1927) oli yhdysvaltalainen lastenlääkäri.

 

 

Mikä on teiksobaktiini?

Teiksobaktiini on uuden luokan antibiootti, jonka ihmiskokeet ovat juuri alkaneet. Se vaikuttaa lupaavalta gram-positiivisiin bakteereihin vaikuttavalta antibiootilta, ja sillä on tehoa myös multiresistentteihin kantoihin. Kliinisiä tutkimuksia hidastaa lääkeyhtiöiden matala kiinnostus antibioottien tutkimuksen rahoittamista kohtaan.

Tohtori Kim Lewis puhuu taksobaktiinista.