Tämän viikon lauantaina, 19. elokuuta viettää arvoisa arkkiatrimme Risto Pelkonen syntymäpäiväänsä, ja Tiistai-Trivia muistaa merkkipäivää arkkiatri-teemaisilla triviakysymyksillä.

Kenen kunniaksi on pystytetty Lääkäritalon eteen Helsingissä teos ”Hopeinen puu”?

Arvo Ylppö (1887-1992) sai arkkiatrin arvonimen 1952 ja hänen kunniakseen pystytettiin hänen elämäntyötään symboloiva teos ”Hopeinen puu”.


 Arvo Ylppö 100-vuotisjuhlapostimerkissä, Wikimedia Commons

 

Kuka oli maailmanhistorian ensimmäinen arkkiatri?

Rooman keisari Neron henkilääkäri Andromakhos vanhempi, joskin arkkiatri-nimikkeellä on saattanut toimia jo aikaisempia lääkäreitä, tämä on kuitenkin käännösteknisistä syistä epävarmaa. 

 

Kuka oli Suomen ensimmäinen arkkiatri?

Gabriel von Bonsdorff (1762-1831) nimettiin Suomen ensimmäiseksi arkkiatriksi vuonna 1817. 

 

Kuka oli ensimmäinen itsenäisen Suomen arkkiatri?

Richard Siever (1852-1931), jonka merkittävistä saavutuksista työ tuberkuloosin vastaisessa työssä ansaitsee erityisen maininnan, hän oli myös perustamassa Suomen Tuberkuloosin vastustamisyhdistystä.

 

Nykyistä arkkiatriamme, tämän viikon syntymäpäiväsankaria Risto Pelkosta on muistettu lukuisilla palkinnoilla ja kunnianosoituksilla. Mutta minkä palkinnon arkkiatri sai vuonna 2012?

Vuoden käyttäytyjä. Tapaseura ry valitsee Vuoden käyttäytyjäksi julkisuudesta tutun, ajankohtaisen henkilön jonka persoonaan liittyy voimakkaita positiivisia mielikuvia. Vuoden käyttäytyjä on eräänlainen aikuisesikuva, joka esimerkillään kannustaa kaikkia myönteiseen, kanssaihmisiä huomioonottavaan käytökseen.