Tiistai-Trivia! Tästä uusia ideoita kierrolla kandeilta kysyttäviksi pähkinöiksi. Tiesitkö, että triviatietouden tenttausta kutsutaan Amerikassa nimellä pimping?

Mikä on potilaan tila jos hänen ASA-luokkansa on 6?

ASA-luokka eli American Society of Anesthesiologists physical status classification system kuvaa potilaan yleiskuntoa ennen leikkausta. ASA-luokka 6 tarkoittaa aivokuollutta elinluovuttajaa.

ASA 1 – perusterve

ASA 2 – lievä yleissairaus, esimerkiksi verenpainetauti, tupakoija

ASA 3 – vaikea yleissairaus, esimerkiksi hyvässä hoitotasapainossa oleva sydämen vajaatoiminta, tai huonossa hoitotasapainossa oleva verenpainetauti

ASA 4 – jatkuvan hengenvaaran aiheuttava yleissairaus kuten oireinen sydämen vajaatoiminta

ASA 5 – ilman leikkausta kuoleva, esimerkiksi monielinvaurio

ASA 6 – aivokuollut elinluovuttaja

 

Tarton yliopistoa on joskus kuvattu ”kuudenneksi lääketieteelliseksi tiedekunnaksi” johtuen siitä että Tartossa on jo 90-luvulta lähtien opiskellut suomalaisia. Mutta kumpi on vanhempi, Turun yliopisto vai Tarton yliopisto?

Tarton yliopisto. Tarton yliopisto on perustettu 1632, Turun akatemia perustettiin 1640. Turun palon jälkeen siirrettiin Akatemia Helsinkiin 1827. Turussa suomenkielinen yliopisto aloitti uudelleen 1920. 1917 oli perustettu kaupunkiin ruotsinkielinen Åbo Akademi.

 

Kuka perulainen lääketieteen opiskelija antoi henkensä tieteen edistämiseksi?

Daniel Alcides Carrión Garcia (1857-1885) teki itsellään kuolettavaksi osoittautuneen kokeen tutkiakseen tautia jota nykyisin kutsutaan hänen kunniakseen Carrionin taudiksi. Oroya-kuumeena myöskin tunnettu Bartonella bacilliformiksen aiheuttama tauti on endeeminen Andien laaksoissa Perun, Ecuadorin ja Kolumbian alueella. Taudin kaksi klassista faasia on akuutti ja krooninen faasi. Hoitamattomana taudin kuolleisuus on jopa 88%.