Viikko on vasta alkanut mutta tiistai-trivia on täällä! Selvisit maanantaista, mutta selviätkö tiistai-triviasta? Tiistai-trivia kaivelee lääkärinlaukun syvempiä taskuja, kysyen lääketieteeseen liittyvää triviaa. 

Kenen Vaasassa syntyneen sisätautilääkärin mukaan on nimetty mustelmia, nenäverenvuotoja ja vuotavia ikeniä aiheuttava tauti?

Von Willebrandin tauti on nimetty Erik Adolf von Willebrandin (1870-1949) mukaan. Työskennellessään Ahvenanmaalla vuonna 1925 hän kiinnitti huomiota erään perheen merkittävään vuotohistoriaan. Von Willebrand julkaisi ensimmäisen artikkelin aiheesta vuonna 1926 ruotsiksi. Von Willebrandin tauti on yksi yleisimmistä hyytymishäiriöistä.

 

Kollegasi lyö sinua plessorilla iltavuorona ikana. Onko liiallinen päivystäminen muuttanut hänet aggressiiviseksi ja pakkokeinoilla on kohta käyttöä?

Hän vain kokeilee refleksejäsi! Plessor on refleksivasara.

 

Minkä väristä on aivo-selkäydinneste Froinin syndroomassa (Froin’s syndrome)?

Xantokroomista eli kellertävää. Froinin syndroomassa aivo-selkäydinnesteessä havaitaan noussut proteiinin määrä sekä xantokromia eli kellertävä väri. Tämä on merkki mahdollisesta selkäydinkasvaimesta tai muusta ekspansiivisesta prosessista joka tukkii normaalin aivo-selkäydinnesteen kulun. Syndroomalle nimensä antanut Georges Froin (1874-1932) oli ranskalainen lääkäri.