Nyt se on alkanut. SOTE-uudistuksen ensimainingeissa tapahtuva sairaalaverkon harventaminen ja ennen kaikkea päivystysten keskittäminen. Kuntapäättäjät tekevät unelmien laskelmia ja himoitsevat jo kieli pitkällä näistä uudelleenjärjestelyistä syntyviä säästöjä. Tutkimustiedon valossa on epäselvää, voiko keskittämällä lopulta säästää monessa asiassa. Haaveissa säästöt tulevat usein etupäässä sairaaloiden seinistä, mutta olemmeko me lääkärit havahtuneet siihen, että osa näistä säästöistä tulee myös omista selkänahoistamme?

Hoitohenkilökunta nousi Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä takajaloilleen ja kieltäytyi lisätöistä, kun talon johto ei ottanut vaatimuksia lisäresursseista todesta. Tällainen protesti on äärimmäinen keino, mutta alkaa vaikuttaa siltä, että näissä keskusteluissa mikään muu ei auta.

Päijät-Hämeessä potilaslähtöisyys ja tehostukset ovat johtamassa yhteispäivystyksessä siihen, että erikoisalojen päivystäjät joutuvat katsomaan tk-tasoisia potilaita, kun oman erikoisalan potilaat eivät juuri sillä hetkellä työllistä. Tähän voi kulua se kallisarvoinen yön ainoa lepohetki. Myös pääkaupungista kuuluu huolestuttavia viestejä. HYKS Meilahden päivystyspoliklinikalla tärkeimpien päivystävien erikoisalojen yöllistä päivystäjämäärää on suunniteltu vähennettävän. Syynä on kuulemma se, että on liian kallista maksaa nukkuvasta lääkäristä. Yön tunnit halutaan käyttää täysimääräisinä aktiiviseen työntekoon. Tilastot näyttävätkin potilasmäärien suhteen rauhallisilta, mutta tosiasia on se, että yksin jäävä päivystäjä tekisi tauoitta töitä läpi yön. Kävijämäärissä kun eivät koskaan näy konsultaatiot ja muut vastuut.

Toisena pääkaupungin huolestuttavana esimerkkinä on tiedossa, että Helsingin Naistenklinikalle on voimakkaasti keskitetty gynekologista ja obstetrista päivystystoimintaa sekä esimerkiksi seksuaalirikosten uhriksi joutuneiden päivystys. Keskittämisen seurauksena päivystäjien työtaakka on muodostunut kohtuuttomaksi. Naistentautien päivystäjät tekevät lähes tauotta töitä päivystäessään. Yöllistä lepotaukoa ei usein saa pidetyksi. Anestesiapäivystäjät ovat yhtä lailla väsyneitä. Heidän vastuullaan on toistakymmentä synnytyssalia epiduraalipuudutuksineen, valvontaosasto ja kaikki päivystyksellinen leikkaustoiminta. Meidän onkin nyt kysyttävä laajemmassa yhteiskunnallisessa keskustelussa itseltämme: onko kriittisesti sairaiden ja esimerkiksi synnytysten ja raskaana olevien äitien laadukas hoito sellainen asia, josta haluamme säästää?

Nämä huolestuttava signaalit vahvistavat pelkoa siitä, että suljettujen pienempien päivystyspisteiden päivystäjien virat eivät siirry täysimääräisinä suuriin keskuksiin, vaikka potilaat siirtyvätkin. Päivystyksen “tyhjät” tunnit täytetään kustannustehokkuuden nimissä. Lisäksi suuriin yhteispäivystyksiin kerätään hoitoisuudeltaan monenkirjava potilasjoukko. Ei ole enää erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon päivystyspotilaita. On vain päivystyspotilaita. Onkin erittäin hyvä, että hallinnollisia raja-aitoja raivataan, mutta tällaisessa yhdistämisessä on myös riskinsä. Tällaisissa päivystyksissä hämärtyy helposti se minkälaisia potilaita päivystyksessä kuuluu hoitaa. Kun kaikenlaisia potilaita voi teoriassa olla päivystyksessä ympäri vuorokauden, heitä ryhdytään myös todenteolla hoitamaan kaikkina vuorokauden aikoina.

Koska ihminen, lääkärikin, on sirkadiaaniseen rytmiin sidottu laji, yötyö aiheuttaa meille huomattavaa terveydellistä haittaa. Se asettaa myös potilaat riskiin. Tiedämme kiistatta, että yöllä tarjotun hoidon laatu ei ole päiväaikaisen tasolla. Komplikaatioita ja virheitä sattuu vireystilan laskiessa merkittävästi enemmän.

Tiedämme myös, että pieni lepohetki auttaa palauttamaan lääkärin kognitiivisen suorituskyvyn lähemmäksi perustasoa. Tällöin lääkäri on virkeämpänä käytettävissä, kun vakavasti sairastunut potilas tuodaan yöllä päivystykseen.

Siksi korva- ja kurkkukivut, sairauslomalappujen hakemiset, vatsataudit, migreenit yms. pienemmät vaivat aiheuttavat äärimmäisen harvoin sellaista hengenvaaraa, että näitä tulisi hoitaa ja tutkia illan ja yön tunteina. Näiden sairausryhmien aiheuttama kuormitus nimittäin usein heikentää vakavammin sairastuneiden hoitoa.

Lääkärit ovat siinä mielessä avainasemassa oleva työntekijäryhmä, että jos heille sälytetään yöllä enemmän tehtäviä, kaikki muutkin ammattiryhmät joutuvat hommiin. Siksi kehoitamme muita ammattiryhmiä malttiin lääkärien yöllistä lepotaukoa kadehtiessa.

Tässä valossa tuntuu naurettavalta, että eräs maamme johtava päivystyslääketieteen edustaja on tuhahtanut, ettei hän halua maksaa lääkäreille nukkumisesta. Eihän hän maksakaan. Maksu tulee laadusta ja se on myös osittainen hyvitys yötyön aiheuttamasta terveydellisestä haitasta.

Toivomme, että otatte meihin NLY:ssä yhteyttä, jos koette että päivystyspisteenne on aliresurssoitu. Katsotaan, mitä voimme tehdä asialle yhdessä. Asian julkistaminen voi joskus auttaa. Kehoitan myös avoimesti seuraavaan: Pitäkää päivystäessänne tarvitsemianne taukoja, vaikka päivystys olisi ruuhkainen. Potilasturvallisuus on ainoa asia, joka ei saa vaarantua. Lääkäreiden vireystilan ja siten myös hoidon laadun vaaliminen on itseasiassa mitä suurimmissa määrin potilaslähtöistä ajattelua. Pitkät jonotusajat, valitukset ja lievä kaaos saattavat herättää päättäjämme viimein toimimaan. Venyminen, joustaminen ja tappotahtinen tekeminen usein peittävät resurssipulaa. Tämä uhrautumisen tie on kuitenkin nyt kuljettu loppuun.

 

Blogi julkaistaa poikkeuksellisesti nimettömänä sen luonteen vuoksi. Kirjoitus ei edusta yhdistyksen virallista kantaa. Poistettu nimimerkki ”Nuori Lääkäri” kirjoituksesta ja lisätty täydennys, että kirjoitus ei edusta yhdistyksen virallista kantaa 4.9.

Yhteydenottoja voi jättää anonyymisti tai omalla nimellä täällä: www.nly.fi/laakarialoite