Sulje silmäsi. Kuvittele, että ajat lyhyen matkan työpaikallesi työsuhdepolkupyörällä. Sää on aurinkoinen, lintuset laulavat ja vastaanotolle saapuessasi ihmiset huikkailevat hyväntuulisia tervehdyksiä sinulle. Olet saanut itse suunnitella työjärjestyksesi juuri sellaiseksi kuin haluat ja ahkeroit innolla. Lounasaikaan ruokalassa sinulle tarjoillaan gourmet-herkkuja opiskelijaystävälliseen hintaan. Ongelmien ilmaantuessa sinulla on kymmenen erittäin taitavaa senioria, jotka innokkaasti ammentavat sinuun tietoa geriatrian, psykiatrian ja endokrinologian ihmeellisyyksistä. Utopistista. Ehkä, mutta olisiko tämä unelmiesi työpaikka?

Keväisin moni lääketieteen kandi ja vastavalmistunut lisensiaatti pohdiskelee tulevia työpaikkojaan ja punnitsee niiden hyöty- ja haittapuolia.  Vaihtoehtoja saattaa olla runsaasti, joten kuinka valita Se Oikea. Luottaako rekrytointitilaisuuksien mainospuheisiin vai opiskelukavereiden puskaradioon? Menisikö rahan perässä jonnekin vai valitsisiko paikan, jossa on taitavia senioreja? Lähtisikö kotipaikkakunnalle vanhempien helmoihin? Unelmatyöpaikkoja on varmasti yhtä paljon kuin on työntekijöitäkin.

Tietyt asiat tekevät toisista työpaikoista kuitenkin parempia kuin toisista. Toimivien käytäntöjen toivoisi leviävän jokaiseen työpaikkaan Suomessa. Alkuvuodesta Suomen Medisiinariliiton hallitus pohti, kuinka voisimme tuoda esiin hyviä työpaikkoja ja samalla lisätä tietoisuutta hyvistä käytännöistä työympäristöissä. Syntyi ajatus palkita Vuoden työpaikka.

Kandit voivat olla hiljaisesti tyytymättömiä työpaikkoihinsa. Ei ole uskallusta vaatia perehdytystä, tai ujous estää avun kysymisen arvonsa tuntevalta seniorilta. Kandi äänestää jaloillaan. Harmillista kyllä, hiljainen tyytymättömyys saattaa seuraavan kandin samaan tilanteeseen: perehdytys uudessa työpaikassa voi olla olematonta ja oman työn suunnittelu vieras käsite. Kun henkilökunnan kahvihuoneeseen ei löydä, eikä edes vessaan ehdi, alkaa työmotivaatio helposti laskea. Tästä syystä Vuoden työpaikka- palkinnon kriteereinä ovat hyvä perehdytys sekä mahdollisuus oman työn suunnitteluun. Muita kriteerejä ovat seniorituki, palkkaus ja työpaikan tarjoama muu tuki, esimerkiksi työn järjestäminen puolisolle.

Jokainen Medisiinariliiton jäsen voi tehdä ehdotuksen Vuoden työpaikasta omalle kandiseuralleen, jos katsoo oman työpaikkansa ansaitsevan kehuja. Kandiseurat valitsevat kukin yhden ehdokkaan, jota ehdottavat SML:lle. Vuoden työpaikka valitaan ensimmäisen kerran syksyn liittokokouksessa Kuopiossa.

Hyviä työpaikkoja on epäilemättä runsaasti. Vaikka Vuoden työpaikka -palkinnon tulee saamaan vuosittain vain yksi työnantaja, suunnitelmana on antaa kunniamaininta jokaisen yliopistosairaalapiirin parhaalle työpaikalle. Samalla syntyy lista erinomaisista työpaikoista. Kun menet ensi kesänä töihin, niin katso ympärillesi ja mieti. Työskenteletkö sinä Suomen seuraavassa huipputyöpaikassa?

Saara Kupiainen
SML:n hallituksen jäsen