Anneli Kivijärvi on gynekologi ja seksologi, joka kehottaa suomalaisia harrastamaan enemmän seksiä. Vaikka tulosyynä olisi pelkkä rutiinitarkastus, puhutaan Kivijärven vastaanotolla melkein aina myös parisuhteista.

Anneli Kivijärven mielestä seksistä puhutaan paljon. Seksiä on mediassa, elokuvissa, musiikissa ja mainoksissa.

”Suu puhuu sydämen kyllyydestä”, hän siteeraa sananlaskua. Silti seksistä ei Kivijärven mielestä voi puhua liikaa.

Gynekologina työskentelevä Kivijärvi on julkisuudessa kehottanut pariskuntia harrastamaan useammin seksiä.

”Minun mielestäni parisuhteeseen kuuluu edes jonkinlainen seksi. Nykyäänhän on todella paljon sellaista, että seksiä on kerran tai kaksi kuukaudessa.”

Antamissaan haastatteluissa Kivijärvi on viljellyt yleispäteviä ohjeita siitä, miten sopiva määrä seksikertoja on yhdestä kahteen päivässä tai viikossa, ja sitä harvempi seksielämä on pihtausta. Tai että intohimo lievenee 400 seksikerran jälkeen. Ja jos kumppani ei anna seksiä puoleen vuoteen, uskollisuuden voi unohtaa.

”Ihmiset tykkäävät uskollisuudesta ja toivovat sitä erityisesti kumppaniltaan. Itselleen voi pikkuisen sallia vapauksia.”

Liian vähäisen seksin lisäksi Kivijärvi löytää suomalaisista parisuhteista muutakin vikaa.

”Ennen naiset olivat valmiina palvelemaan miestä ja lapsia ympäri vuorokauden. Nykyään kukaan ei suostu palvelemaan ketään”, Kivijärvi puuskahtaa ja jatkaa:

”Mutta se ei tarkoita, että pitäisi olla sellainen kuin oma isäni, joka tuli töistä kotiin ja istui sanomalehden kanssa odottamaan, milloin ruoka on valmista.”

Parisuhteet ja maailma siinä sivussa ovat muuttuneet tasa-arvoisemmiksi, mutta seksistä ja varsinkin sen puutteesta puhuttaessa jaksetaan yhä korostaa naisten haluttomuutta ja miesten halukkuutta.

Kivijärven kokemuksen mukaan haluttomuus jakautuu nykyään tasan miehille ja naisille.

”Jos kysyt [Osmo] Kontulalta, naiset taisivat olla viime kyselyissä yhä hieman haluttomampia kuin miehet”, Kivijärvi viittaa tunnettuun suomalaiseen seksitutkijaan.

”Mutta tällaisessa käytännössä, missä minullakin käy suhteellisen nuoria naisia, niin kyllä ne miehetkin ovat ihan samanlaisia.”

Milloin parisuhde sitten on tasa-arvoinen tai hyvä?

”Nykyihmisellähän on elämänsä aikana 5-6 muutaman vuoden mittaista monogamista suhdetta. Kun mietin, että kenestä tuntemistani ihmisistä voisin sanoa, että heillä on hyvä parisuhde, niin ehkä muutaman keksin.”

Kivijärven yksityisvastaanotolla käy kolme-neljäkymppisiä naisia, jotka ovat päätyneet siihen, että heille riittää perheeksi neljä koiraa ja yksi hevonen.

”Koulutettuja, akateemisesti sivistyneitä, kauniita, fiksuja naisia. Ei ole löytynyt sopivan tasoista miestä.”

Ongelma on Kivijärven mukaan yleisempi kuin parikymmentä vuotta sitten. Miehiä haravoidaan kovalla haarukalla. Kukaan ei riitä.

Kivijärven yksityisvastaanotolle tulee ihmisiä kaukaakin. Vaikka tulosyy olisi rutiininomainen gynekologinen tarkastus, menevät hommat usein ihmissuhteista puhumiseksi. Ensin kerrotaan, miten on vaikeaa. Sitten puhutaan miehestä, rakastajasta ja siitä miten heistä voisi kertoa toisilleen. Monesti vastaanotolle tulija on vain lakannut tykkäämästä kumppanistaan.

Voiko hyvä seksi sitten parantaa parisuhdetta, joka toimii huonosti?

”Mikä on hyvää seksiä? Sitä kysyn monesti ihmisiltä, ja saan yhtä monta vastausta.”

Mitä ihmiset sitten vastaavat?

”Naiset kokevat, että hyvää seksiä on olla valmis tekemään mitä tahansa, ja saada jokaisella kerralla orgasmi.”

Kivijärvi on herättänyt mielipiteillään myös kohua. Marraskuussa 2016 Kivijärvi erosi Suomen Seksologisesta seurasta oltuaan jäsen yli 20 vuotta.

Kivijärvi uhattiin erottaa seurasta omien sanojensa mukaan väärien mielipiteiden takia. Hän kehotti lehtihaastatteluissa pareja harrastamaan seksiä, vaikka sitä ei tekisi edes mieli. Seksologisen seuran hallituksen jäsen Päivi Minkkinen piti tätä itsemääräämisoikeuden ja koskemattomuuden loukkaamisena, eikä ainakaan seksologin suuhun sopivana. 

Kivijärvi itse kokee, että hän vain kannusti ihmisiä seksiin.

”Sillä jäsenyydellä ei minulle ole koskaan ollut mitään merkitystä. Se on ollut minulle yksi seura muiden joukossa.”

 

Kivijärvi on Turun äitiys- ja ehkäisyneuvolan ja ultraääniyksikön vastaava lääkäri. Lisäksi hän pitää yksityisvastaanottoa pari kertaa viikossa.

”Siellä käy klimakteerikkoja, kipupotilaita, ehkäisyasiakkaita, joskus seksiongelmaisia. Myös miehet tulevat nykyisin joskus yksinkin.”

Turun neuvolasta Kivijärvi sai viran vuonna 1976. Kaksitoista vuotta myöhemmin Kivijärvi aloitti erikoistumisvirassa Turun Naistenklinikalla. Samaan aikaan professorit Mikko Niemi ja Matti Grönroos pohtivat seksologian opetuksen aloittamista Turun lääketieteellisessä. Kivijärvestä haluttiin seksologian opettaja.

”Luulen, että minut valittiin olemukseni takia, ja puheitteni. Teinhän myös väitöskirjan kuparikierukoista. Kuparikierukkaa ei tarvitse, jos ei harrasta seksiä.”

Nykyään Kivijärvi kertoo opettamilleen kandeille, että gynekologin työ on seksityöläisen työtä. Jos ei ole kiinnostunut seksistä, ei alalle kannata tulla.

”Ei ole juuri muuta kuin ovariokarsinooma, endometrioosi ja kohdun runko-osan syöpä, jotka voi saada ilman seksiä. Kaiken muun saamiseen tarvitaan seksiä. Eli seksistä on pakko puhua koko ajan.”

Ja seksistä Kivijärvi puhuukin miltei koko ajan, ainakin haastatteluissa.

”Olen saanut sanoa julkisuudessa kaiken minkä haluan.”

Kivijärvi esiintyy parisuhteiden asiantuntijana. Hän on jakanut parisuhteen seksineuvoja radiossa, vastannut lukijoiden parisuhdeaiheisiin kysymyksiin iltapäivälehden salaisena kolumnistina ja hoitanut potilaita yli neljäkymmentä vuotta. Siksi hänen seuraava kommenttinsa yllättää.

”Ihmissuhteet ovat todella vaikeita. Äärettömän vaikeita. Kaikki ihmissuhteet. Työtovereitten kesken, ystävien kesken ja ennen kaikkea parisuhteessa.”

Kivijärvi on kirjoittanut ihmissuhteista kaksi kirjaa. Ensimmäinen oli vuonna 2005 ilmestynyt 100 kysymystä naisesta ja seksistä. Viime tammikuussa julkaistiin lisäksi Kivijärven ja sisätautien dosentti Jan Sundellin kirjoittama Jokanaisen terveyskirja. Sen seksistä ja parisuhteista kertova osuus perustuu Iltalehdessä julkaistuun Sofian Sohva –palstaan, jonka lukijakysymyksiin Kivijärvi vastasi kahdeksan vuoden ajan salanimellä.

Vuonna 2012 päättyneen Sofian Sohvan kirjoittajaa ei tiennyt juuri kukaan. Salaisuuden Kivijärvi paljasti vasta pari vuotta sitten Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Jokanaisen terveyskirjaa on myyty julkaisunsa jälkeen vasta hieman yli tuhat kappaletta. Se harmittaa Kivijärveä. 100 kysymystä naisesta ja seksistä myi aikanaan yli viisi tuhatta kappaletta ja poiki kutsuja televisioon, radioon ja erilaisiin ohjelmiin. Nyt mediahuomio on ollut Kivijärven sanoin ”ihmeen laimeaa”.

Turun seudulla Kivijärvi tunnetaan myös kuntapäättäjänä.

Kivijärven isän suurin haave oli, että tyttärestä tulisi kansanedustaja, ja siksi hänet tempaistiin 21-vuotiaana lääketieteen opiskelijana mukaan kuntapolitiikkaan. Kolme setämiestä tuli vanhempien kotiin kahville ja ilmoitti, että Kivijärvi haluttiin edustamaan SDP:tä Raision kunnanvaltuustoon. Hän pääsi läpi heti ensimmäisellä kerralla, ja on sittemmin ehtinyt istua Raision valtuustossa yhteensä 44 vuoden ajan.

Lääkärin ei pitäisi olla sosiaalidemokraatti, ovat vihaajat sanoneet. Viime kuntavaaleissa valtuustoihin pääsi yhteensä 103 lääkäriä. Heistä vain kahdeksan oli SDP:n riveissä.

Yksi oli totuttuun tapaan Kivijärvi. Uudelleenvalinta oli kahdestoista.

”Ja yhtään senttiä en ole käyttänyt kampanjointiin. En koskaan.”

Facebookin lääkäreille suunnatussa ryhmässä häntä on vaadittu jopa arkkiatriksi.

”Sitä en ole vakavasti ajatellut”, Kivijärvi nauraa.

 

Kivijärvi on suorapuheinen ja värikäs. Hän on esiintynyt parin vuoden ajan Turku TV:n keskusteluohjelmassa, poseerannut rocktähden elkein Suomen Kuvalehden sivuilla ja laukonut mielipiteitään Radio Rockin suorassa lähetyksessä. Putous-ohjelmasta tunnettu sketsihahmo Tellervo von Appelgrenkin on vieraillut Kivijärven vastaanotolla. Sen jäljiltä vastaanotolla on edelleen vanhoja fanijulisteita ja punainen dildo, jonka ohjelman tuottajat toivat mukanaan.

Mutta Kivijärvi ei osaa yksiselitteisesti vastata, kun kysyn, miksi hänestä on tullut sellainen, kuin hän on. Tohtori suorasuu.

Viime aikoina Kivijärvi on tosin pohtinut sitä, miten paljon kohtalolla on merkitystä ihmisen elämässä.

”Kuinka paljon itse suoraviivaisesti päätät, ja menet kuin juna, ja kuinka paljon muut ihmiset viitoittavat polkuasi?”

Kivijärvi meni esimerkiksi oppikoulun kolmannelta luokalta suoraan viidennelle vain, koska naapurissa sattui asumaan koulun matematiikan opettaja. Kivijärven neljä vuotta vanhempi sisar oli saanut matematiikasta ehdot, ja matematiikan opettajan tentatessa siskoa hän kiinnitti huomiota Anneliin, jolla meni koulussa hyvin.

”Opettaja totesi, että onhan tuo naurettavaa, että isosisko lukee sisällä ja Anneli istuu ottamassa aurinkoa – Annelihan voisi opiskella koko neljännen luokan.”

Niinpä Kivijärvi suoritti neljännen luokan kuukaudessa ja siirtyi suoraan viidennelle. Siellä hän tapasi nykyisen aviomiehensä.

Kivijärven lapsuus ei muutenkaan ollut ihan tavallisimmasta päästä.

Kivijärven ollessa pikkuvauva hänen äitinsä sairastui nivelreumaan ja vietiin autossa reumaparantolaan. Kivijärvi jäi isoäidin hoiviin.

Ravinnoksi isoäiti pureskeli kiinteää ruokaa, sekoitti sen lehmänmaitoon, ja syötti vauvalle.

Kivijärven äiti pääsi puolen vuoden kuluttua reumaparantolasta, mutta silloin Kivijärvi oli vuorostaan itse huonossa kunnossa. Kolmevuotiaana hän näytti aivan kvašiorkor-lapselta pullottavan vatsansa kanssa. Kunnanlääkäri antoi hoidoksi D-vitamiinia, mutta vaiva jatkui.

Lopulta kotona sattui vierailemaan tehtaanjohtajan vaimo, joka teetätti Kivijärven ompelijaäidillä pukua. Tämä kauhistui lapsen vointia, ja Kivijärvi kiidätettiin suoraan lääninsairaalaan. Siellä professori Salmi diagnosoi tuberkuloosin. Tartunta oli peräisin isoäidiltä.

”Soittakaa aamulla, onko lapsi elossa”, professori Salmi oli sanonut.

Kivijärvellä on tästä todiste. Hän on syntynyt 28. päivänä, ja Suomessa kaikkien kuukausien 28. päivinä syntyneiden paperit säilytetään kansallisessa arkistossa.

Kivijärvi kertoo viettäneensä ensin kaksi kuukautta lääninsairaalassa, ja sitten kahdeksan kuukautta Kalevanniemen parantolassa. Nykyään parantolan paikalla on Naantalin kylpylä. Parantolassa kaikki paitsi Kivijärvi ja eräs kahdeksanvuotias poika olivat aikuisia.

Kivijärvi väittää olleensa parantolassa ensin neljä kuukautta vuoteessa sidottuna selällään, sitten neljä kuukautta mahallaan. Köyhät vanhemmat asuivat Uudessakaupungissa eikä heillä ollut autoa.

”Jompikumpi kävi kerran kahdessa viikossa katsomassa. Siinä voi jo miettiä ihan peruspsykologian kautta.”

Kivijärvi kokee tubiparantolan opettaneen hänelle selviytymistä.  

”Mieheni sanoo, että kun tulee maailmanloppu, [Paavo] Väyrynen ja sinä olette viimeiset, jotka jäävät eloon.”

Anneli Kivijärvi, 66

  • Valmistunut lääkäriksi 24-vuotiaana Turun yliopistosta vuonna 1975
  • Lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi ja kirjailija
  • Toimii Turussa neuvolalääkärinä ja opettaa Turun yliopistossa, lisäksi yksityisvastaanotto Diacorissa
  • Piti Iltalehdessä Sofian Sohva -palstaa kahdeksan vuotta ja on kirjoittanut tietokirjat 100 kysymystä naisesta ja seksistä (2005) sekä Jokanaisen terveyskirja (2017, yhdessä Jan Sundellin kanssa)