Mikä on oma viiteryhmäsi? Keihin sinulla on tapana verrata omaa osaamistasi ja saavutuksiasi, uraasi tai materiaalista hyvinvointiasi. Tätä pohdimme pienellä porukalla ystäväni väitösjuhlassa hiljattain. Kun ympärillä on toinen toistaan ahkerampia nuoria kykyjä, saattavat omat saavutukset tuntua kovin riittämättömiltä. Kun kurssikaverit ottaa viiteryhmäksi, saattaa tuntua kovinkin mitättömältä, jos erikoistuminen ei ole hyvässä vauhdissa 30-ikävuoteen mennessä. Väitöskirja tietenkin valmistuu siinä sivussa ilta- ja viikonlopputyönä. 

Mitä jos ottaisi välillä itselle armollisemmat verrokit? Keskiverto suomalainen ei tee jatkuvasti 60 tuntista työviikkoa. Voisiko myös iltapäivystyksen jälkeen ottaa seuraavan päivän vapaaksi tai viikonlopun 24 tunnin päivystysvuoron jälkeen pitää muutaman arkipäivän tai jopa koko seuraavan viikon palkattomana? Verottaja varmasti vie päivystykseksi kutsutussa ylityössä kertyneistä euroista leijonan osan, joten palkattomia vapaita pitämällä lähinnä vähentää valtion verokertymää. Moni varmaan miettii, mitä esimieskin ajattelee, jos haluaa pitää ylimääräisiä vapaita. No kysymällä se selviää! Nyt kun meitä valmistuu työmarkkinoille ennätysmääriä ja ulkomailla lääketiedettä opiskelee puolentoista tiedekunnan verran Suomen kansalaisia, ei ”lääkäripulan” pitäisi ainakaan olla palkattomien vapaiden esteenä. Kevyemmän työviikon tekemiseen voisi päinvastoin rohkaista, jotta kaikille riittäisi töitä.  

Myös akateemista uraa edistävää tutkimustyötä on viikonloppujen sijaan huomattavasti miellyttävämpää tehdä virka-aikaan, toivottavasti ihan oikealla palkalla. Vastavalmistuneella kollegalla työuraa on jäljellä rapiat 45 vuotta, joten eiköhän siinä ajassa ehdi paiskia riittävästi töitä, ihan normaalin viikkotyöajan puitteissakin. 

Haastan sinut miettimään tänään, mitä elämässä arvostat. Minkälainen on sinulle sopiva tasapaino työn ja uran sekä ystävien ja perheen välillä nykyisessä elämäntilanteessasi? Näitä ajatuksia on hyvä pohtia esimerkiksi vuoden parin välein, ja löytää kulloiseenkin hetkeen sopivin työn ja vapaa-ajan tasapaino. Ajatuksia pohdintaan saat mm. tämän lehden Frank Martelan elämäntarkoitusta kartoittavasta tekstistä.

Pauli Vähämurto
Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja

Kirjoitus on julkaistu Nuori Lääkäri -lehdessä 4/17 pääkirjoituksena.

Lue myös filosofi Frank Martelan haastattelu, jossa hän pohtii sisäistä motivaatiota ja elämän tarkoitusta.