Joulukuu. Punamullalla maalatun tuvan ikkunoista kajastaa valo valkoisia kinoksia pitkin pimeyteen. Lumi leijailee taivaalta hiljalleen ja hiutaleet kimmeltävät lumilyhdyn valossa. Ikkunan takana takkatulen loimussa Siiri-Einari on kääriytyneenä lämpöiseen lampaantaljaan. Joulukuusen kynttilät hohkaavat ja lämmin valo lankeaa herkästi väristen huoneeseen.Siiri-Einari kirjoittaa Joulupukille.Rakas Joulupukki, olen ollut tosi, tosi kiltti. Tänä vuonna toivoisinkin lahjaksi unelmieni erikoistumispaikkaa.Terveisin, Siiri-Einari

Korvatunturilla Pukki hymähtää. Siiri-Einari on ollut tänä vuonna kyllä todella kiltti, tontut ovat kertoneet Pukille kaiken oikein tarkasti. Siiri-Einari on päivystellyt ahkerasti ja oikein varannut vuoronsa etukäteen, vaikka ystävät ovat kehoittaneet odottamaan äkkilähtöviestejä. Onpa Siiri-Einari muistanut tuseerata kaikki selkäkipuisetkin ja jättänyt määräämättä turhat antibioottikuurit hennosti punoittaviin tärykalvoihin pienokaisen äidin vaatimuksista huolimatta. Kunnat ovat säästäneet, cauda -oireet ovat löytyneet ja maailman antibioottiresistenssitilanne on aavistuksen kauempana totaalisesta perkelöitymisestä. Siiri-Einari on todella lahjansa ansainnut, mutta nyt hän pyytää jotain, mitä Pukilla ei ole enää säkissään jaettavaksi.

Pukki kirjoittaa Siiri-Einarille:

”Hyvä Siiri-Einari, kiitos kirjeestäsi. Tänä jouluna pukki ei kuitenkaan voi enää tuoda erikoistumispaikkoja kaikille, jotka sellaisen haluavat. Tulee nimittäin tämä Valintamenettely!

Pukki voi kyllä antaa lahjaksi muutaman vinkin, miten toiveesi toteutuu varmimmin:

Hakumenettelyssä mitataan pisteitä, jotka kerätään kolmesta osiosta – työkokemuksesta, tutkimuksesta ja haastattelusta. Näissä kaikissa voi Pukin konstein hieman parantaa asemiaan!

Työkokemuksesta saat eniten pisteitä alalta, jonne olet hakemassa. Muista siis Siiri-Einari mennä suoraan sille suppeimmalle erikoisalalle! Älä vahingossakaan hairahtele muihin mielenkiinnon kohteisiin, äläkä ainakaan terveyskeskukseen, sillä sieltä saat yhdeksästä kuukaudesta vain säälittävät kaksi pistettä. Yleislääketieteellä kannattaa siis käydä kääntymässä aivan viimeisenä, kun muut pisteet on jo kerätty. Ja muista, että kun olet ollut kandina töissä, niin et ole oppinut mitään, sillä sijaistaessasi sinua on aina pitänyt koulutettu ohjaava lääkäri kädestä ja olette tehneet kaikki hoitopäätökset yhdessä. Siksi niitä kuukausia ei työkokemukseksi hyväksytä.

Tutkimuksen puolella Pukilla on hyviä pikku vinkkejä kilteille Nuorille Lääkäreille! Tutkimuspisteitä kerryttävissä artikkeleissa ei ole väliä monesko kirjoittaja olet, joten voit hyvin mennä tuttusi tutkimusryhmään ns. valintapistetutkijaksi! Riittää kun pyörittelet muutaman tunnin SPSS:ää tai keräät jokusen potilaan tiedot tutkimusta varten. Artikkelin kirjoittajista pääset välille 13-26, mutta se riittää! Jos sinulla ei ole kontakteja valintapistetutkijoita käyttäviin tutkimusryhmiin, voit laittaa opintolainasta hieman sivuun ja maksaa itsellesi paikan sellaiseen, sillä kaikilla kandiseuroilla on jo välityspalveluita näihin ryhmiin. Samalla tuet kandiseuratoimintaa! Kandiseurat Pukki mainitsee siksi, että väitöskirja pitää tietysti tehdä jo perustutkinnon aikana. Kandina ei kuitenkaan kannata niitä lääkärin töitä tehdä, kun vain tutkimalla saat valintapisteitä kerrytettyä. Yksinkertaista ja kivaa, Siiri-Einari!

Haastatteluita varten kirjoittelet motivaatiokirjeen. Vähän samaan tapaan kuin kirjoitit minulle, hyvä Siiri-Einari. Motivaatiokirjeen osalta kannattaa kuitenkin tukeutua internetistä löytyviin motivaatiokirjepohjiin. Motivaatiokirjettä ei tosin pisteytetä, mutta haastattelua varten kannattaa etsiä samoilta sivustoilta hyvät mallivastaukset haastattelutilanteeseen. HaastatteluValmennuksen sivuilta saat laatutakuun. Jos heidän materiaaleillaan ja valmennuksellaan et pääse sisään ensi yrittämällä, pääset seuraavan haun valmennuskurssille puoleen hintaan!

Näillä eväillä toivotan sinulle Siiri-Einari rauhallista joulua ja onnea uuteen valintamenettelyyn!

Terveisin, Joulupukki”

Pukki nuolaisee glögin kostuttamalla kielellään kuoren kiinni ja antaa sen Petterille poron pienten hampaiden väliin. Punainen valo kajastaa pimeydessä, kun Petteri liitää toimittamaan kirjettä Siiri-Einarille.

Pukki jää pohdiskelevana katsomaan Petterin perään. Hän rypistää kädessään luonnonvalkeaa paperia, jossa on kirjeen loppuosa:

”P.S.

Kaiken tämän jälkeen sinun pitäisi saada vuoden kuluessa hankittua itsellesi paikka koejaksolle. Tässä on pieni ongelma, sillä uudessa valintamenettelyssä avattavia opinto-oikeuksia ei suhteuteta lainkaan jo olemassa oleviin opinto-oikeuksiin. Näitä ilmoittautuneita on vielä kaikki klinikat pullollaan ja suosituimpiin työpaikkoihin on jonoja vuosiksi. Eikä niitä paljon puhuttuja koulutusväyliä ole vielä edes alettu rakentaa, joten mitään takuita työpaikastasi palvelujärjestelmässä ei ole. Vaikka tulet pärjäämään valintamenettelyssä erinomaisesti, Siiri-Einari, niin tuo koulutuksen tarveharkinta saattoi mennä tässä uudistuksessa vähän metsään. Saat todennäköisesti käyttää näitä vinkkejä vielä monia kertoja useissa hauissa vuosien ajan, ennen kuin tulet saamaan unelmiesi erikoistumispaikan.”

Pukki viskaa paperin takkatuleen. Pukki ei halua pilata Siiri-Einarin joulumieltä. Pukki ei ole kusipää.

 

Hyvää Joulua!

Kirjoittajat: Siiri-Einari ja Pukki

 

Disclaimer:

Kaikki tarinassa esiintyneet ilmiöt ja henkilöt ovat kuvitteellisia, eikä niillä ole suoraa yhteyttä tosielämän erikoislääkärikoulutuksen uudistukseen. Huumorismielistä tekstiä ei kannata liian tosissaan lukea 😉

Kiitokset kirjoituksen lähettäneelle pakinoitsijalle.

Hauskaa joulua ja onnea uuteen valin… siis vuoteen 2019!