Susirajalla, luonnon keskellä, Pohjois-Karjalan sydämessä toimii yksi jäsenmäärältään pienimmistä NLY:n paikallisosastoista. Toiminta keskittyy maakuntakeskus Joensuuhun, mutta järjestämme retkiä myös esimerkiksi Kolin kansallismaisemiin ja Pohjois-Savon puolelle Kuopioon. Osa tapahtumista järjestetään yhteistyössä Joensuussa toimivan Pohjois-Karjalan lääkäriyhdistyksen kanssa.

Moni kollega on muuttanut Joensuuhun työn perässä tai jotenkin sattumalta, ilman että kaupunkiin välttämättä olisi juuri muita sidoksia. Osa viipyy keskussairaalapalveluiden verran, osa pidempään, moni palaa erikoislääkärin paperit saatuaan pysyvämmin Joensuuhun. Kuopiosta opiskelijoita tulee hajautukseen Joensuuhun pitkin vuotta ja moni tulee vielä amanuenssiksi tai kesäkandiksikin. Keskussairaalassa tunnelma on kollegiaalinen ja ruokasalissa ei ole erikseen vaikkapa kirurgien ja sisätautilääkäreiden pöytiä, vaan kenen tahansa valkotakkisen (tai muihinkin väreihin pukeutuneen) seurassa uskaltaa lounaansa nauttia ja useimmiten jutunjuurtakin löytyy.

Joensuussa paikallisosaston toiminta on hyvinkin virkistyspainotteista ja kaikenlainen ylimääräinen kokoustaminen ja byrokratia pyritään pitämään minimissään. Koulutuksia järjestetään noin kerran vuodessa ja ne ovat olleet paikallisosaston kokoon nähden erittäin suosittuja. Tämän vuoden koulutus järjestetään syksyllä ja sen teemana on syöpä. Vuosi 2016 on polkaistu käyntiin seinäkiipeilyllä, laskiaisriehalla ja talvisella hiihtoretkellä. Myöhemmin suunnitteilla on ainakin speksimatka Kuopioon, SUP-lautailua ja pikkujoulut. Jo useamman vuoden ajan perinteenä ovat olleet kesäsaunat, joissa käy vakituisemman väen lisäksi ahkerasti myös kesäkandeja ja amanuensseja. Perinteisesti tapahtumiin ovat olleet tervetulleita myös puolisot ja jälkikasvu. Viime kesänäkin kesäsaunojen nuorimman osallistujan ikä laskettiin vuosien sijaan kuukausissa. Vapaamuotoisemman toiminnan lisäksi toki tarpeen mukaan harjoitetaan myös edunvalvontaa.

Itse muutin hieman sattuman kautta Joensuuhun pari vuotta sitten. Tamperelaisena etukäteen mietitytti, miten Itä-Suomen kylmistä ja pimeistä talvista ja pitkähköistä välimatkoista Etelä-Suomen suuntaan oikein selviää. Nyt voin sanoa, että yhtään ei ole ollut ikävä Tampereen vähälumisia ja loskaisia talvia, vaan talvet ovat ennemminkin olleet täällä valoisamman tuntuisia lumen ansiosta. Vähän pidempiin välimatkoihinkin tottui nopeasti. Mannermaisen ilmaston vuoksi kesät ovat keskimäärin melko lämpimiä ja Joensuun lentoasemalla onkin mitattu Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys + 37,2 °C .

Joensuu on noin 76 000 asukkaan kaupunki itärajan tuntumassa. Kesäisin Ilosaarirock vetää ihmisiä Joensuuhun kaikkialta Suomesta, mutta musiikinystävien iloksi keikkatarjonta on kaupungissa runsasta myös muihin vuodenaikoihin. Pohjois-Karjalan monet kansallispuistot ja ihan Joensuunkin metsät ja järvet tarjoavat luontoihmiselle loistavia retkeily- ja harrastusmahdollisuuksia ympäri vuoden. Seuratoiminnan puitteissa harrastusmahdollisuuksia löytyy laidasta laitaan, esimerkiksi laitesukellusta, avantouintia, frisbeegolfia ja melontaa.

Tervetuloa mukaan paikallisosaston toimintaan kaikki pidemmän tai lyhyemmän aikaa Pohjois-Karjalassa vaikuttavat lääkärit ja lääketieteen opiskelijat! Parhaiten ajan tasalla tapahtumista pysyy liittymällä paikallisosaston Facebook-ryhmään tai paikallisosaston sähköpostilistalle.

 

Minna Pentti
Pohjois-Karjalan paikallisosaston puheenjohtaja