Nuori Lääkäri –lehden uusi päätoimittaja haluaa tuoda lehden lähemmäs jäsenistöä. 

”Odotan innolla, mitä haasteita tehtävä tuo tullessaan. On hienoa päästä viemään lehteä eteenpäin”, kertoo Pauli Vähämurto, Nuoren Lääkärin uusi päätoimittaja. Vähämurto toivoo pääsevänsä lehden kautta tutustumaan yhä useampiin hienoihin kollegoihin.

”Tavoitteena on tuoda lehteä lähemmäs jäsenistöä. Tahdon tuoda esiin jäsenten arkea ja haasteita kattavasti eri paikkakunnilta ja erikoisaloilta.”

Vähämurto on rientänyt haastatteluun suoraan toimenpiteestä teho-osastolta. Hän erikoistuu radiologiaan Meilahden sairaalassa. Lisensiaatiksi Vähämurto valmistui Helsingistä vuonna 2012.

Tuore päätoimittaja kertoo seuraavansa ammattilehtiä tarkkaan. Uutisensa hän lukee netistä kotimaisilta ja ulkomaisilta uutissivustoilta. Kotiin tulee kannettuna Suomen Kuvalehti, ja matkalukemisena Vähämurto suosii Focusta.

Myös Nuori Lääkäri ja NLY:n blogi ovat Vähämurrolle alustoina ennestään tuttuja. Päätoimittajan tehtäviin hän astuu nyt ensimmäistä kertaa.

Väitöskirjatutkijana Vähämurto on oppinut hallitsemaan isoja projekteja ja pitämään ilmassa useita palloja yhtä aikaa. Niinpä myös ryhmätyöstä on runsaasti kokemusta. Vähämurto näkeekin Nuoren Lääkärin vahvuutena erityisesti lehden kokeneen toimituskunnan.

”Lehden tekeminen on kuitenkin tiimityötä, eikä mikään yhden ihmisen show.”

Lehden tulevaisuuden Vähämurto kokee valoisaksi. ”Nuori Lääkäri on ansainnut oman paikkansa lääkärimediassa. Lehdessä tartutaan rohkeasti nuoria lääkäreitä koskeviin teemoihin ja esitellään uusia avauksia.”

Kun lääkäreitä valmistuu Suomessa jo yli oman tarpeen, on Vähämurron mielestä tärkeää tuoda esille myös uravaihtoehtoja perinteisen kliinisen työn ulkopuolelta.

”Johtajiksi tarvitaan lääkäreitä, jos johdon halutaan ymmärtävän lääkärin työn arkea. Myös tutkimustyö saattaa johtaa menestyksekkääseen ja suurta potilaskuntaa hyödyttävään uraan.”

Vastavalmistuneilla erikoislääkäreillä ja erikoistuvilla lääkäreillä on laaja näkemys terveydenhuoltosektorista sekä tuoreita ajatuksia ja energiaa uudistaa. Vähämurto antaisi nuoremmalle polvelle vastuuta ja kuuluvuutta, jotta heille aiemmista työpaikoista kertynyt kokemus saataisiin paremmin käyttöön.

”Pörssiyrityksissä esimerkiksi on otettu hallituksiin 30-vuotiaita monipuolistamaan hallituspohjaa ja tuomaan uusia näkemyksiä. Miksei sairaanhoitopiirien johtokunnissa ole 30-vuotiaita?”

Nuoren Lääkärin sivuilla tullaankin näkemään lisää alaa uudistaneita esikuvia. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi neurokirurgi Miikka Korja, joka kertoi edellisessä numerossa ajatuksiaan lääkärintyöstä. Pelkkä Kimmo Luukkosen kirjoittaman jutun sähköinen versio keräsi kymmeniä tuhansia lukijoita.

Vähämurron mukaan Nuoren Lääkärin sähköiset palvelut tullaan pitämään vähintään ennallaan.

”Lehden juttuja tullaan julkaisemaan yhdistyksen kotisivuilla jatkossakin.”

 

Kolme nopeaa päätoimittajalle

Pauli Vähämurto, 30, on helsinkiläinen Nuori Lääkäri –lehden uusi päätoimittaja.

Minkälainen olet johtajana?

Johtajana otan huomioon muiden näkemyksen ja yritän saada itseäni viisaammilta perustellut vastaukset. Laajan näkemyksen pohjalta on hyvä tehdä ratkaisuja. Johdan ihmisten keskeltä. Oma esimerkki on tärkeämpi kuin tuhat sanaa. 

Entä lääkärinä?

Yhteistyökykyinen ja keskustelutaitoinen. Konsultoivalla alalla työskennellessä yhteistyötaidot ovat erittäin tärkeät ja katsoisinkin niiden olevan oma vahvuuteni. Kliinisellä alalla potilaiden kaikkia toiveita ei aina voi toteuttaa. Konsultoivalla alalla työskennellessä kliinikoiden toiveet taas pitäisi tavalla tai toisella täyttää, tai vähintäänkin neuvoa parempi tapa selvittää potilaan ongelmaa.

Mitä harrastat?

Urheilua monipuolisesti. Liikunta on hyvä tapa rentoutua kiireisen arjen keskellä.