Lomailu on tärkeää. Parhaillaan haen vauhtia vuoteen Madeiran luonnon keskeltä. Täällä suurin osa syrjäkylän asukkaista on viljelijöitä. Talo on jyrkän mäen yläosassa, ja sen alapuolella pengerretyssä maassa kasvaa mm. bataattia, herneitä ja viiniköynnöksiä. Usein viiniköynnösten alla patsastelee kukko kanalaumansa kanssa, monen talon pihassa on myös pari lammasta tai vuohta. Samaan aikaan Helsingin Sanomia lukiessa Kuljetusalojen työntekijäliitto AKT ja Merimiesunioni uhkaavat viittä satamaa lakolla, mikäli satamayhtiöt eivät suostu neuvottelemaan omaa työehtosopimusta 20-45 työntekijälle.

Nykyään onneksi Wifi ja netti löytyvät monesta kolkasta. Nopea googlailu kertoo, että Sairashuonelääkäriyhdistys nykyinen Sely on ensimmäinen Suomessa perustettu lääkäreiden edunvalvontajärjestö. Suomen Lääkäriliitto on perustettu 1910, ja Avustajalääkäriyhdistys, nykyinen NLY, on perustettu 1928. Sairashuonelääkäreiden perustamisen takana oli valtion sairaaloiden lääkärien tyytymättömyys palkkaukseensa piirilääkäreihin verrattuna. NLY:n perustamisen taustalla oli tuolloin yleinen tapa teetättää avustajalääkäreillä työtä ruokapalkalla. Noista ajoista olemme päässeet pitkälle, Suomessa onneksi kaikille lääkäreille maksetaan palkkaa tehdystä työstä. Vai maksetaanko?

Viikkotyöaika on kilpailukykysopimuksen jälkeen 38,25 tuntia sekä sairaala- että tk-puolella. Jos teet työtä 8-16.15, ja vaikka lähtisitkin perjantaina jo klo 15.30, niin olet tehnyt kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia ylitöitä jo yhdessä viikossa. Vaikka lähtisit kello 16, olet edelleen tehnyt yli tunnin ylitöitä. Maksetaanko ne sinulle? Tai saatko pitää kertyneet ylityötunnit vapaana? Vai häviävätkö ne 12 viikon välein bittiavaruuteen. Usein ajattelemme, että on ”oma vika” ellei pysy työajassa. Toisaalta, jos muutkin kollegat samassa työpaikassa kamppailevat saman ongelman kanssa, mielestäni ongelma kuulostaa enemmän systeemin virheeltä. Vastaako työmäärä työaikaa? Terveysasemalla reseptien uusimiseen ja toimistotöihin on monesti systemaattisesti allokoitu liian vähän aikaa, vaikka kyseessä on yhtä vastuullinen ja huolella tehtävä työ, kuin potilaan hoitaminen vastaanotolla.

Sairaalapuolella yksi suurista työnantajistamme on yksipuolisesti päättänyt muuttaa virkaehtosopimuksen tulkintaa kesken sopimuskauden. Työaika on aikaisemmin loppunut klo 10, jonka jälkeen alkaa 5,5 tunnin sopimusvapaa, ollen klo 10-15.30. Nykyään työaika päättyy 8.30, jolloin sopimusvapaa päättyy jo klo 14. Näin työaikakertymään jää 1h 45 minuuttia vajausta. Nämä on korvattava toisena päivänä. Tuntuisiko sinusta siltä, että sinua kohdellaan reilusti?

Entä kellokortti joka automaattisesti leimaa sinut ulos klo 15.45? Tai määräys, että klo 15.45 tehty työ lasketaan työajaksi vain, jos teet potilastyötä, eli näet potilaita? Onko niin, että epikriisien ja lausuntojen tekeminen ei ole työaikaa? No ei niitä kyllä voi jättää tekemättäkään.

NLY:tä ja muita edunvalvontajärjestöjä tarvitaan edelleen! Tänä vuonna edunvalvontavaliokunnan jäseninä jatkavat Kaj Korhonen, Anselm Tamminen, Taija Lahtinen, Antti Sandén, Terhi Pesonen, Krista Kumpuvaara, Suvi Koskinen, Elina Ahtela ja Natalia Hetemäki. Uusina jäseninä aloittavat Vili Pehkonen, Mirva Matikka, Anni Saukkola ja Sonja Aukee.

Eilen kun lähestyimme Madeiraa, tuuliolosuhteet pakottivat lentäjämme keskeyttämään laskeutumisen. Lentomme myöhästyi 15 minuuttia meidän kaarrellessa saaren yläpuolella odottaen suotuisampia tuulia. Ellei seuraava laskeutumisyritys olisi onnistunut, olisimme laskeutuneet läheiselle saarelle hakemaan polttoainetta ja jääneet odottamaan uutta tilaisuutta. Lentokoneen henkilöstön ja lääkärin ammateissa on jotain yhteistä. Vaikka menee ylitöiksi, ei meneillään olevaa lentoa, leikkausta, anestesiaa tai potilaan mutta hoitoa voi jättää kesken. Homma hoidetaan ammattilaisen tavoin. Toivoisin saavamme samanlaista ammattimaista kohtelua myös työnantajaltamme.

 

Marie Måsabacka

NLY:n Edunvalvontavaliokunnan puheenjohtaja, Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri, Espoon kaupunki