Siis viime vuosituhannella – 25 vuotta sitten…, Valtakunnalliset ja alueelliset lääkäripäivät olivat jo silloin vahva brändi. Nylyssä pohdittiin junioreiden mahdollisuuksia päästä maksullisiin koulutuksiin. Kun seniorit ramppasivat kongresseissa ja erikoisalatapahtumissa, niin junnut jäivät päivystämään. Ja säästöistä puhuttiin kunnissa ja sairaaloissa silloinkin eikä työnantajilla ollut motivaatiota maksaa orientoivan vaiheen lääkäreitä ja sijaisia koulutuksiin.

Lääkemarkkinoinnin sääntely oli paljon liberaalimpaa kuin nykyisin. Olimme ruotsalaisen lääketehdas Astran reissulla Köpiksessä markkinointijohtaja Sakari Markuksen johdolla. Jatkoilla jossakin hämärässä jazzkuppilassa sitten kehiteltiin kilpaileva tapahtuma ”aikuisten” lääkäripäiville. Heti hoksasimme, että tässä olisi mahtava brändi yhdistyksellemme (ja Astrakin ymmärsi tapahtuman ja kohderyhmän potentiaalin). Ari Palomäen ja Pekka Saarisen kanssa sitten työstettiin yhteistyökuviota edelleen ja yhdistyksemme silloinen hallituksen pj Kirsi Ailus sitoutui vahvasti projektiin.

Pikkasen ehkä vahinkona homma lähti liikkeelle! Jo ensimmäinen tapahtuma oli menestys. Dipolissa oli ensiluokkainen ohjelma ja melkoiset iltakemmakat. Yksi mieleenpainuvimpia iltajuhlia oli Lapinlahden lintujen keikka; lipputangon nuppi – you know! Ministereitä ja muita VIPpejä saatiin avaamaan ja luennoitsijoiksi valittiin parhaat tietämämme opettajat – ei välttämättä proffia. Linja oli se, että NLY päättää sisällön ja valitsee alustajat, ja firma esiintyy näyttelyssä ja iltatilaisuudessa. Ja heti päätettiin hakea erikoistumispisteet.

Palautteen perusteella todettiin, että tätä ryhdytään jatkamaan ja tästä tehdään jokavuotinen perinne. Dramatiikkaa tuli muutaman vuoden jälkeen, kun ilmeni, että Astra oli meille kertomatta lähtenyt hakemaan NuoriLääkäri-päivien brändin/tuotemerkin rekisteröintiä omiin nimiinsä. Puheenjohtaja Ailus ryhtyi reippaaseen vastaiskuun ja niin kisa päättyi, että Astra veti hakemuksensa pois ja brändi pelastettiin yhdistykselle.

Ilolla olen seurannut, että tästä ”vahinkoraskaudesta” on kasvanut elinvoimainen nuori aikuinen.

Tapaamisin NuoriLääkäri-päivillä!

 

Kati Myllymäki

Kirjoittaja on toiminut NLY:n hallituksen jäsenenä ja Nuori Lääkäri -lehden päätoimittajana ja nauttii nykyään NLY kunniajäsenen tittelistä