Nuorennusleikkauksia on totuttu pitämään Hollywood-tähtien ja vanhenemista pelkäävien seurapiirirouvien hurjana hupina. Reilusti keski-ikäinen Nuorten Lääkärien Yhdistys heittäytyi samaan roisiin leikkiin ja antautui skalpellin armoille. Pieniä arpia ja mustelmia näkyy vielä siellä täällä, mutta peilistä kurkistaa jo uusi nuorekkaampi ilme.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”117″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”style”:”width: 336px; height: 480px; margin: 15px; float: left;”,”typeof”:”foaf:Image”}}]]Varsinaisesta keski-iän kriisistä ei silti voi puhua. Emme yritä ahtautua teinien suosimiin vaatteisiin tai bailata ylioppilaiden kanssa samoissa kemuissa. Kukaan ei – ainakaan lehden saamien tietojen mukaan – ole myöskään hankkimassa Harley-Davidsonia ja päristelemässä aamunkoittoon. Me hyödynnämme keski-ikäisyyden myötä yhdistykselle kertynyttä kokemusta ja osaamista valvoaksemme nuorten lääkärien etua ja ollaksemme erottamaton osa suomalaista lääkärikuntaa.

Terveydenhuolto ja lääkärin ammatti-identiteetti ovat jatkuvan, joskus kaaokselta tuntuvan muutoksen kourissa. Ylevät eettisyyden ja kollegiaalisuuden periaatteet ovat koetuksella kun lääkärinä toimimisen ja lääkärin ammatinharjoittamisen monimuotoisuus kasvaa. Puhtoisen ja pyyteettömän lääkärin arkkityyppiä ei ole enää olemassa – jos koskaan on ollutkaan.

Yksilöiden väliset palkkaerot, stressistä kumpuava töykeä käytös tai vaikka tietojärjestelmän hitauteen kyllästyminen kärjistävät tunteita. Kaiken stressin keskellä nuori lääkäri voi joutua pohtimaan, onko lääkäriys todella kaiken tämän arvoista? Etenkin kun päivystyksessä valvotun yön päätteeksi peilistä tuijottaa ryppyisempi, ärtyneempi ja kalpeampi versio siitä valkotakkisesta sankarista, joka jokainen meistä haluaa syvällä sisimmässään olla.

Iälle kukaan ei voi mitään, mutta asenteeseen voimme vaikuttaa. Mitäpä jos tällä viikolla nauttisit hieman enemmän elämästä ja stressaisit hieman vähemmän työstäsi? Nuori Lääkäri –lehti päätti, että on aika nauttia elämästä ja ottaa rohkea harppaus kohti rennompaa tulevaisuutta. Piteletkin käsissäsi uuden ja entistä nuorekkaamman lehden esikoista! Lehteä suunnittelevat ja toimittavat lääkärit nyt ja tulevaisuudessa – sillä kuka ymmärtäisi paremmin lääkäriä kuin toinen mokoma?

Nuori Lääkäri –lehti on ollut sarjakuvien, vitsien ja nuoren lääkärin arkea valottavien juttujensa ansiosta lääkärikunnan henkireikä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Uudistunut lehti kumartaa kunnioittaen menneille ajoille ja seisoo silti tukevasti omilla jaloillaan. Nuori Lääkäri on virkeämpi kuin koskaan.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”116″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”362″,”style”:”width: 300px; height: 226px; margin: 15px; float: right;”,”typeof”:”foaf:Image”,”width”:”480″}}]]Petja Orre
Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja, LL
paatoimittaja@nly.fi
twitter: petjaorre