Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Tahdistinpotilaan hengenahdistus (osa 1/2)
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Tahdistinpotilaan hengenahdistus (osa 1/2)

Nuori Lääkäri ihmettelee: Tahdistinpotilaan hengenahdistus (osa 1/2)

Kahdeksankymppisiä jo juhlinut mies oli ollut terve ja hyväkuntoinen. Rivakat kävelylenkit sujuivat vaivatta, eikä menoa haitannut se, että EKG:ssä oli tiedossa pitkä PQ-aika ja oikean puolen haarakatkos eli RBBB.

Sitten kunto heikkeni. Häntä alkoi ahdistaa pienessäkin rasituksessa, ja syke harveni, mutta taju ei mennyt. EKG:ssä todettiin totaaliblokki, jossa sinussolmuke aktivoitui 84 kertaa minuutissa mutta siitä riippumaton kammioita sykähdyttävä QRS-kompleksi vain puolentoista sekunnin välein. Sytytysvian lisäksi sydämessä ei todettu muuta haittaa.

Hänelle asennettiin VDDR-tahdistin, ja liikuntaharrastus kohentui entiselleen. Sitten vuosien mittaan verenpaine alkoi nousta. Sitä hillittin bisoprololilla ja amlodipiinilla molempia 5 mg päivässä käyttäen.

Muutaman vuoden kuluttua vointi heikkeni viikoissa. Vähäisetkin rasitukset alkoivat puuskututtaa. Rintakipuja ei ilmaantunut, eikä mitään rytmihäiriötä ollut aistittavissa.

Päivystyspoliklinikalla kunto oli kohtalainen, mutta oireista kertoessaan häntä alkoi ahdistaa. Sydän sykki vähän epätasaisesti ja epäsäännöllisesti noin 125 kertaa minuutissa, verenpaine oli 138/62 mmHg, tärykalvolämpö 36.7 oC ja valtimoveren hapen kyllästeisyys kolmen litran viiksillä 92 %. Jaloissa oli kuoppaturvotusta, ja kaulalaskimot pullottivat. Keuhkoista kuului rahinaa mutta sydämestä ei sivuääntä, ja vatsan palpaatio oli normaali.

Veren hemoglobiinin arvo oli 120 g/l ja valkosolujen määrä 9.6 E9/l, mutta muuten pieni verenkuva hiutaleineen oli normaali. C-reaktiivisen proteiinin pitoisuus oli 134 mg/l, glukoosin lukuarvo 6.3 mm/l ja kreatiniinin määrä 106 umol/l. Sydänlihaksen merkkiaineet, elektrolyytit ja transaminaasit olivat normaalit, eikä verestä tai virtsasta kasvanut bakteereita.

EKG ja thoraxkuva ovat ohessa.

 

Mistä oli kyse?
Vastaus löytyy Nuori Lääkäri ihmettelee artikkelin osasta 2/2!