Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Milloin se erikoistumisuudistus tapahtuu ja mikä siinä oikein uudistuu?
Etusivu > Milloin se erikoistumisuudistus tapahtuu ja mikä siinä oikein uudistuu?

Milloin se erikoistumisuudistus tapahtuu ja mikä siinä oikein uudistuu?

Erikoistumisuudistuksesta on puhuttu jo vuosia. Huhupuheissa ja käytäväparlamenteissa on neuvottu äkkiä ilmoittautumaan haluamalleen alalle tai kiirehtimään erikoistumisopinnot päätökseen ennen uudistuksen tuloa. Erikoistumisuudistuksella on ollut negatiivinen kaiku jo ensimmäisistä huhuista lähtien. Harva huhuilija kuitenkaan osaa sanoa, milloin tämä pitkään povattu uudistus tulee – ja mikä siinä lopulta uudistuu?

NLY on ajanut niin nykyisten kuin tulevien erikoistuvien lääkäreiden etua erikoistumisuudistuksen valmistelussa. Työ on kannattanut, koska sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa toimenpideohjelmassa erikoislääkärikoulutuksen uudistamisesta mainitaan useita NLY:n ajamia positiivisia muutoksia. Ministeriön tärkeimpänä motiivina uudistukselle on korjata erikoislääkärimäärien ala- ja aluekohtainen epätasapaino, mutta samalla pystytään parantamaan erikoistumiskoulutuksen laatua ja lyhentämään sen kestoa.

NLY:n ajamia myönteisiä muutoksia vuosina 2017-2019 tehtävään uudistukseen on mm. koulutuksen muuttuminen aikaperusteisesta osaamisperusteiseksi. Jatkossa se, kuinka kauan olet töitä tehnyt kussakin yksikössä, ei määrittele valmiuksiasi toimia erikoislääkärinä, vaan se, mitä olet tuona aikana oppinut. Samalla tiukasta 50/50-säännöstä ja pakollisesta 9kk terveyskeskusjaksosta joustetaan. Kirjallinen loppukuulustelu tulee poistumaan erikoislääkäritutkinnon vaatimuksista. Muuttuvan erikoistumiskoulutuksen seurantaan tarvitaan työkaluja ja NLY kannattaa valtakunnalliseen sähköiseen lokikirjaan siirtymistä.

Koska joillekin erikoisaloille on ylitarjontaa ja toiset kärsivät vajaamiehityksestä, on ministeriön pakko tiukentaa koulutuspaikkojen jakamista. Käytännössä siis nykyisestä ilmoittautumiskäytännöstä luovutaan ja tilalle tulee jonkinlainen valintamenettely. Lopulta tämäkin on erikoistuvien etu, koska kukapa meistä haluaisi valmistua työttömäksi erikoislääkäriksi? NLY ajaa toimenpideohjelmaan avointa, läpinäkyvää ja oikeudenmukaista valintamenettelyä, jossa aiemmalla työkokemuksella, tieteellisillä ansioilla ja henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on yhtä suuri painoarvo. NLY tekee kaikkensa, jotta valintamenettely ei perustuisi peruskoulutuksen arvosanoihin tai pääsykokeeseen. NLY ajaa myös mahdollisuutta sote-uudistuksen myötä erikoistua yksityisellä työnantajalla tai kolmannella sektorilla.

Merkittävin uudistustyö tapahtuu seuraavan kahden vuoden aikana ja uuteen erikoistumiskoulutukseen päästään todennäköisesti vuonna 2019. Uudistuksesta huolta kantavat voivat lakata pidättämästä hengitystään, sillä uudistusta puuhaavassa STM:n koordinaatiojaostossa pyritään aidosti tekemään erikoistumiskoulutuksesta kaikille parempi. Huono erikoislääkärikoulutus ei ole kenenkään edun mukaista – ja myös ministeriön virkamiehet tietävät sen. Ja NLY on paikalla muistuttamassa, jos se joskus meinaa unohtua.