Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Miksi ryhtyä luottamusmieheksi?
Etusivu > Miksi ryhtyä luottamusmieheksi?

Miksi ryhtyä luottamusmieheksi?

Luottamusmiehenä saat laajemman näkemyksen työpaikkasi toimintaan ja voit vaikuttaa, ihan oikeasti! Introna aiheeseen  kerron yleistä edunvalvonnasta työpaikoilla. Edunvalvontakentällä toimii suurena kattojärjestönä AKAVA. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö, JUKO, on osa AKAVAaa. Suomen lääkäriliitto (SLL) on JUKOn jäsenliitto, Suomen hammaslääkäriliiton (SHL) ja Suomen eläinlääkäriliiton (SEL) ohella. Lääkäriliitot muodostavat kolmen liiton yhteisen kokoonpanon, hämäräperäiseltä salaseuralta kuulostavan Lääkärikartellin. Perinteisesti lääkäriliitot ovat olleet  vahvoja neuvottelukumppaneita mutta kenen kanssa  makrotasolla ne neuvottelevat? Valtakunnallisesti  neuvottelukieroksilla  kumppanina on kunnallisalan neuvottelujärjestö (KT), joka edustaa siis kunnallista työnantajaa.

JUKO asettaa luottamusmiehet työpaikoille luottamusmiesvaaliäänestystuloksen perusteella. Työpaikan luottamusmies voi olla JUKOn pääluottamusmies/varapääluottamusmies tai lääkäriliittojen luottamusmies/varaluottamusmies. Luottamusmiesstatus liittyy yleensä työpaikan kokoon. Huomionarvoista on se että JUKOn pääluottamusmies voi olla valittuna myös muista liitoista kuin lääkäriliitoista. Kunnissa tällä hetkellä suuri JUKOlainen porukka ovat opettajat.

Miksi ryhtyä luottamusmieheksi? Mitä siitä saa? Pieni vaikutus sillä on palkkaan, joka riippuu edustettavien työntekijöiden määrästä, korvaus on silti nimellinen. Työaikaa voi myös korvamerkata luottamusmiestoimintaan, tämäkin riippuu edustettavien määrästä. Miksi minä ryhdyin luottamusmieheksi? Luottamusmiesvaalit toimitetaan yleensä kolmen vuoden välein. 2011 silloisessa pienessä nimeltä mainitsemattomassa kuntayhtymässä järjestettiin vaalit minun ollessa virkavapaalla suorittamassa erikoistumispalveluita. Tai kahvipöytäkeskustelun tuloksenahan tulin valituksi yksimieleisesti pääluottamusmieheksi, tai kysyttiinhän minulta kun valinta oli tehty että ryhtyisinkö. Totta kai ryhdyin! Osoittihan se luottamusta minua kohtaan vaikkakaan en edunvalvonnasta ymmärtänyt mitään.

Olin pääluottamusmiehenä yhteensä liki 6 vuotta. Ja tosiaankaan yksin en tehtävässäni ollut. JUKO ja erityisesti Lääkäriliitto tarjosivat upeat koulutusmahdollisuudet tehtävään sekä upeat verkostoitumis- ja vertaistukimahdollisuudet. Koulutustarjonta ei keskittynyt pelkästään kunnalliseen virkaehtosopimukseen ja lääkärisopimukseen vaan tietoa tuli laajemminkin muun muassa tilipäätöksen tutustumisesta ja jopa neuvottelutaidoista. Vertaistukea ja uusia ystäviä toivat alueelliset Luottamusmiespäivät kuin myös valtakunnalliset vastaavat päivät.

Miksi jätin tehtävät luottamusmiehenä? En olisikaan, ellen olisi vaihtanut työpaikkaani  ja leiriänikin lopulta KT porukkaan. Uudessakin paikassa tiedusteltiin halukkuuttani olla luottamusmies mutta katsoin jo olevani jäävi asemani vuoksi, kahdella tuolilla istuminen on turhan haasteellista.  Kuluneet 6 vuotta pääluottamusmiehenä olivat antoisia ja toivat vaihtelua kliiniseen puurtamiseen sekä näkemystä terveydenhuoltoon laajemmi, osittain siitäkin syystä päädyin hallinnolliseen työhön. Omien kokemusteni valossa voin vain kehoittaa,  että lähtekää rohkeasti mukaan luottamusmiestoimintaan! Kyse ei ole pelkästä edunvalvonnasta vaan oikeasti vaikuttamisesta työpaikan oloihin

 

Antti Sandén

 NLY edunvalvontavaliokunnan jäsen

pääluottamusmies evp