Saatuamme Sus Dourossa, modernissa, mutta viihtyisässä ravintolassa jälkiruoan eteemme, ei ihan heti hoksattu, mistä on kyse.

Suoraan uunista pöytään kannettu rapeapintainen muffinssi paljasti salansa vasta ensimmäiselle haarukalle. Sisältä valuva, oranssinhehkuinen sula laava yllätti hienostuneella maullaan! Että kurpitsaa! Raikkaan jäätelön saattelemana huikea elämys! Jos olisin kehdannut nuolla lautasen! Reseptiä kehitellessäni ohjeita ei montaa löytynyt ja kaikki viittaukset johtivat Portugaliin. Tätä voinee hyvin pitää siis paikallisena herkkuna.

Kurpitsaksi kannattaa valita oranssilihainen talvikurpitsa, esimerkiksi myskikurpitsa tai Hokkaidon kurpitsa. Fondantin paistamisessa saa olla tarkkana, kärsimätön syö taikinaa ja tarkkaamaton kypsää kakkua. Uuneissa on eroja, joten paistoaika kannattaa testata, mieluummin useammalla leivoksella. Toki vuoan koko vaikuttaa myös lopputulokseen. Itse käytin 0.135 l:n alumiinisia muffinssivuokia. Vuokien täytyy olla sellaisia, että fondant on siitä kumottavissa, ei siis paperisia.

 

Fondant de Abòbora, kurpitsafondant

n. 6 kpl

 

Kurpitsahilloke

1 talvikurpitsa: 1 litra (n. 650 g) kuorittuna ja siemenet poistettuna

6 dl sokeria (450 g)

1 pestyn sitruunan kuori raastettuna ja mehu

2-3 kanelitankoa

 

Kuutioi kurpitsa ja sekoita ainekset kulhossa. Jätä maustumaan jääkaappiin vähintään yön yli. Laita seos kattilaan ja keitä, kunnes kurpitsa on pehmennyt.

Poista kanelitangot ja soseuta sauvasekoittimella.

 

Fondant-taikina

200 g kurpitsahilloketta

100 g voita

60 g sokeria

40 g vehnäjauhoja

2 kananmunaa

2 keltuaista

 

Mittaa kurpitsahilloke ja voi mikroon, lämmitä niin että voi sulaa. Sekoita. Anna jäähtyä hieman. Lisää munat ja keltuaiset varovasti sekoittaen, sen jälkeen sokeri ja siivilöidyt jauhot. Kaada taikinaa voideltuihin vuokiin noin 2/3 täyteen. Laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi. Kuumenna uuni 185asteeseen (kiertoilma), ja paista leivoksia noin 14 minuuttia (uunista ja vuokien koosta riippuen). Tee testikakku, tarvittaessa toinenkin, jolloin sopiva kypsyysaste löytyy. Fondantin tulee olla reunoilta kypsä ja sisältä vielä valuva. Ota leivokset uunista ja odota hetki. Kumoa valmis leivos suoraan lautaselle, ripottele päälle hiukan tomusokeria ja kaakaota. Tarjoa raikkaan jäätelön kera.