Medikokin uteliaisuus vie tällä kertaa Etelä-Afrikkaan, keittiön kautta tietenkin.

Tuo monikulttuurinen, siirtomaavallan, buurisotien ja apartheidin kautta tasavaltaistunut maa on pinta-alaltaan Afrikan toiseksi suurin maa. Se tarjoaa kävijälleen elämyksiä viidellä eri kasvillisuusvyöhykkeellä sisämaan ylänköjen savanneilta vuoristoon ja Kalaharin autiomaasta aina 2500 kilometriä pitkälle rannikolle. Näkemistä ja kokemista siis riittää yhden maan rajojen sisällä ja samaan reissuun voikin helposti yhdistää niin villieläinsafarin kuin kaupunki- ja rantaloman.

Luoteisrannikon leuto ja kostea ilmasto on taannut viinin viljelyn alueella jo 1600-luvulta lähtien. Laadukkaat, kohtuuhintaiset viinit ovatkin se tutumpi osuus maan kulinarismista Medikokille

Vaikka luokkaerot edelleen vaikuttavat paikallisväestön ruokakulttuuriin, tämän monikulttuurisen sateenkaarivaltion asukkaita yhdistää rakkaus grillaukseen, braaiin. Se onkin luontevaa, kun lihaa kulutetaan paljon ja ilmasto on ulkona kokkaukselle suotuisa. Braai tai shisa nyama (zulun kielellä) on Etelä-Afrikassa ihan omaa luokkaansa. Ruoka grillataan hiilillä, hitaasti, olipa kyseessä sitten vaatimaton ateria tai hienostojuhla. Erilaisten lihojen ja lihatäytteisten sämpylöidenlisäksi grilliin päätyy vaikkapa gatspy, pitkulainen leipä, jonka sisällä on makkarasiivuja tai kanaa, ranskalaisia ja tulista kastiketta. Yhtä usein siellä tirisee boerewors, perinteinen naudanlihasta, possusta tai lampaasta ja mausteista tehty makkara. Eikä pidä unohtaa kudua, hyppyantilopppia, impalaa ja strutsia. Grillatun lihan kaverina lautasella on usein chakalaka & pap, paikallinen versio cole slawsta sekä maissipuuroa.

Kuivattu liha, billtong, on usein kudua, gnuta tai antilooppia ja suolattu liha maustetaan esimerkiksi chilillä ja korianterilla. Billtong on hyvin suosittu perinteinen tapa säilöä lihaa ja ohuita siivuja onkin tarjolla kaikkialla snacksien tapaan.

Siirtomaa-aika aasialaisorjineen on tuonut vaikutteita ruokakulttuuriin niin Hollannista, Englannista, Malesiasta, Indonesiasta kuin Intiastakin, joten makujen paletti on monenkirjava. Kaiken kukkuraksi Hyväntoivonniemen kauttahan kulki mausteiden reitti Eurooppaan. Cape Malay curry on hyvin tyypillinen kanelilla, sahramilla, kurkumalla ja chilillä maustettu pataruoka ja Bunny chow, mausteisella currylla täytetty sämpylä on Durbanin katuruokaa parhaimmillaan.

Bobotie, mausteinen munamaidolla viimeisteltävä jauhelihavuoka, on aasialaista alkuperää ja tätä nykyä maan kansallisruoka. Se tarjoillaan usein keltaisen riisin , sambalien ja chutneyn kera. Vaikka lihaa kulutetaan paljon, etenkin rannikolla nautitaan myös upeista kaloista ja merenelävistä.

Jälkiruoaksi lämpimässä ilmanalassa riittää hyvinkin hedelmäsalaatti ja jäätelö, lorauksella paikallista Amarula-likööriä. Autenttisin aterian päättäjä lienee Malva Pudding, jota tarjotaan kaikissa maan kuppiloissa. Makean tahmea, aprikoosinen, sienikakkumainen vanukas on tapana kostuttaa kermakastikkeella heti uunista ottaessa ja se saatetaan tarjota kuumana, jäätelön kera.

Mielenkiintoista on huomata, kuinka eri maiden keittiöissä on aikojen kuluessa ollut sopan hämmentäjiä monista kansoista, niin myös Etelä-Afrikassa. Vaikka alkuperäisväestön ruokakulttuuri saattaa olla vaarassa jäädä tulokkaiden jalkoihin, paikallisten perintöä tässä maassa kuvastaa yhdessä ruokailun tärkeys ja etenkin ruoan jakaminen. Tapana on jakaa eväät jopa tuntemattomien kesken ja pöydän antimet ovat luonnollisesti kaikille yhteiset. Tästä on hyvä ottaa mallia!

 

 

Etelä-Afrikan kansallisruoka Bobotie on kokeilemisen arvoinen jauhelihalaatikko, joka hurmaa kuivattujen hedelmien antamien makeuden ja keltaisten mausteiden liitolla. Medikokin versio saavutti huiman suosion, eikä syömisestä meinannut tulla loppua. Reseptistä riittää noin kuudelle, kahdeksalle. Ehkä.

Bobotie

1.2 kg jauhelihaa

2 viipaletta vaaleaa leipää

2 isoa sipulia

2 solo-valkosipulia

1.5 rkl curryjauhetta

1.5 tl kurkumaa

öljyä

130 g kuivattuja aprikooseja

1 omena (Granny Smith)

1 dl (70 g) rusinoita

70 g (1 pss) mantelilastuja

6 laakerinlehteä

5 maustepippuria

1,5-2 tl suolaa

mustapippuria

cayennepippuria

(2 rkl mangochutney)

2 dl kermaa

0.5 dl maitoa

2 kananmunaa

½ tl suolaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, lisää kurkuma ja curry. Lisää jauheliha ja kypsennä. Pilko aprikoosit ja kuori ja pilko omena ja lisää pannulle, samoin rusinat,  mantelilastut ja mangochutney. Mausta suolalla, cayennella ja mustapippurilla. Kaada seos voideltuun korkeareunaiseen vuokaan ja kypsennä foliolla peitettynä 180 asteessa noin 50 minuuttia. Sekoita kerma, maito, munat ja suola kulhossa. Poista folio ja kaada munakermaseos paistoksen päälle. Kypsennä 200 asteessa vielä 10-15 minuuttia, kunnes paistos saa väriä. Tarjoa keltaisen riisin kanssa.

Keltainen riisi

4 dl riisiä

3/4 dl rusinoita

8 neilikkaa

3/4 tl kurkumaa

pari viipaletta tuoretta inkivääriä

1 l vettä

50 g voita

Laita kaikki ainekset paitsi voi kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla, kunnes neste on haihtunut ja riisi on kypsää. Poista inkiväärin palat. Sekoita joukkoon voi.