Vappuhulinoista toivuttuaan orientoiduttiin uudelleen, avattiin matkalaukku ja mietittiin, mitä kummaa ihminen tarvitsee mukaan tapahtumaan #EJDSM2018? Eli aukikirjoitettuna European Junior Doctors Association Spring Meeting 2018 Zagreb, 4.-5.5.2018.Luvassa oli siis sisämaan viikonloppu Kroatian pääkaupungissa, ”itäisessä Wienissä”, jonka kevätsää on selvästi Suomea edellä, mutta ukkoskuuroaltis. Tiivis aikataulu huomioiden mukaan tarttui pääosin kokousasiallista vaatetusta sekä erinäistä elektroniikkaa – kumpparit jäi kotiin, mutta toiveikkaasti lenkkarit ja sortsit tarttui mukaan.Viikon ainoa suora lento Zagrebiin toi meidät kaupunkiin torstai-iltapäivästä ja vapaan illan delegaatiomme kuluttikin viuhtoen pitkin kauniin, vehreän ja hämmentävän puhtaan kaupungin katuja. Avatuksi tuli niin jäätelö- kuin mansikkakausi, päivitetyksi kevät-garderob sekä tutuksi paikallisen kollegan opastamana kaupungin kuuluisimmat rakennukset iltavaltaistuksessaan.

Meeting Day 1

Perjantai-aamuna kello herättelikin jo ennen seitsemää, jotta ehti hieman vilkaista materiaalikansiota (32 liitettä, sic!) ja tankata energiaa aamiaiselle yhdessä uusien tuttavuuksien kanssa. Kello 8 hypättiin jo bussiin, joka vei meidät kokouspaikalle Kansanterveystieteen laitokselle.  Aamupäivän avasi paikalliseen televisioonkin kuvattu debatti ”Junior Doctors in Croatia: Employment & Free mobility”, jossa vastakkain olivat niin nuoret lääkärit, lääkärikouluttajat kuin poliitikot. Isona ongelmana Kroatiassa on huonot työolot sekä paperilla pätevän erikoistumiskoulutuksen heikko toteutus, mikä johtaa monien lääkärien maasta muuttoon. Tätä kuitenkin pidättelee vaatimus työskennellä useampi vuosi Kroatiassa erikoislääkäriksi valmistumisen jälkeen, ellei tahdo maksaa itse koko koulutusta.

Aihepiiristä keskustelu jatkui pitkin päivää, sillä kokouksen teemana ollut ”brain drain” -ongelma on varsin suuri useissa EJD:n jäsenmaissa. Niin sanottuja donor -maita ovat muun muassa Kroatia, Kreikka, Latvia, Liettua ja Viro. Vastaanottajia usein Britannia, Hollanti ja Pohjoismaat. Kun asiaa oli tutkittu psykiatriaan erikoistuvien lääkärien keskuudessa, tunnistettiin muuttoaallot etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Jopa 2/3 osaa vastanneista oli harkinnut muuttamista. 13% tutkimukseen vastanneista oli maahanmuuttajia, joista suurin osa oli muuttanut ennen erikoistumiskoulutuksen aloittamista. Suurimpia syitä maasta lähtemiselle olivat tulotaso, erityisesti edellä mainituissa muuttoaaltojen suunnissa, akateemiset mahdollisuudet sekä työskentelyolosuhteet. Maissa, joissa vuotoa on paljon, pitää jäljelle jäävien paikata vuotavaa patoa.

Iltapäivän aikana kuultiin kansallisia raportteja jäsenmailta ja esiin nousi enemmän ja vähemmän tuttuja ongelmia erilaisissa mittakaavoissa (Karttakuva). Virossa on ollut muutaman vuoden ajan nuorten lääkärien käynnistämä Postgraduate Training (PGT) -kehitysprojekti, joka on puretunut systemaattisen koulutussuunnitelman sekä ohjauksen puuttumiseen, ”Supervision doesn’t meet standards… There really are no standards.” Italiassa ongelmana on takkuinen siirtymä peruskoulutuksesta erikoistumiskoulutukseen sekä lähestyvä eläköitymisen hyökyaalto, jonka myötä kokeneet erikoislääkärit jäävät eläkkeelle, mutta tällä hetkellä ei ole työpaikkoja uusien erikoislääkärien kouluttamiseksi. Brittikollegoja kuohuttaa nuoren äitiyslomalta palanneen lääkärin ehdoton tuomio potilaana olleen lapsen taposta, kun ohjaajia tai työnantajaa kohden ei nostettu lainkaan syytteitä. Norjassa voitettiin lakon uhalla työtaistelu yksilöllisten versus kollektiivisten työsuunnitelmien tekemisestä ja onnistuttiin saamaan viimeisellä trimesterillä raskaana oleville naisille täysipalkka ilman päivystysvelvoitetta. Päivän varsinainen ja iloinen päätösasia oli Kreikan Nuorten Lääkärien verkoston hakemus EJD:n jäsenmaaksi, joka yksimielisesti hyväksyttiin! Kreikkalainen järjestö on vielä pieni, 50 henkeä, mutta saa varmasti tukea kasvuun EJD-verkostossa.

Viimeisen iltapäivän session aikana jakauduttiin komiteoiden (EU/EAA, PGT, Medical Workforce) alaisiin työryhmiin, joissa pohdittiin lääkärien liikkuvuusmahdollisuuksista tiedottamista, lääkärien burnoutia ja johtamiskoulutusta sekä perus- että jatko-opinnoissa. Burnout -projekti on saanut alkunsa kentältä ja medioista kaikuneista viesteistä, joita muun muassa Turkin delegaatio toi kuulumisissaan esille: ”Erään päivän aikana uutisoitiin kolmen lääkärin itsemurhasta, yksi heistä oli opiskelija”. Johtamiskoulutuksen osalta on otettu tavoitteeksi, että se kuuluisi kaikissa jäsenmaissa sekä perus- että jatkokoulutukseen vuoteen 2025 mennessä.

Tunnelmat kokouspäivän päättyessä oli varsin läkähtyneet – eikun lenkkarit jalkaan ja ulkoilmaan ennen illallisia. Tulikin tehtyä poikkeuksellisen hyvä valinta, sillä lenkin nautimme auringonpaisteesta ja saavuimme taksilla ravintolaan juuri sateen alkaessa, kun taas opastetulle kierrokselle osallistuneet joutuivat ukkoskuurin uhreiksi.  

Meeting Day 2

Jälleen aikainen aamu ja siirtymä kokouspaikalle sateen viilentämässä säässä. Aamupäivän aikana käytiin läpi yllä mainittujen komiteoiden kuulumiset. EU/EEA komitea kertoi lobbaamisesta ja tapahtumista Brysselissä, tulossa mm. Brexit -teemainen tapahtuma. EJD:llä on Brysselissä osa-aikainen harjoittelija, joka muun muassa edistää EJD:n projekteja. Yksi näistä projekteista on PGT-komitean esittelemä tutkimus ammatillisen jatkokoulutuksen peruspiirteistä eri Euroopan maissa. Tuloksia on analysoitu, muttei vielä julkaistu. Kävi ilmi, että 50% maista jatkokoulutuspaikkojen määrää säätelee ministeriö ja 30% maista ministeriö myös vastaa paikkojen jaosta. Ainoastaan 30% maista erikoisalan vaihto onnistuu joustavasti ja vain 20% maista osa-aikainen työskentely mahdollista ilman selvää perustelua kuten perhetilanne.

Lounaan jälkeen päästiin kunnolla itse yleiskokouksen eli General Assemblyn (GA) pariin. Kuultiin puheenjohtajan selonteko ja päätettiin kulukorvauskäytännön järkevöittämisestä. Enemmän keskustelua herätti European Medical Mobility (EMM) -projekti, joka käytännössä tarkoittaa nettisivua sisältäen tietoa lääkäreille eri Euroopan maiden työskentelymahdollisuuksista/-vaatimuksista. Keskustelussa oli havaittavissa, että EMM-projekti oli monen jäsenmaan asialistalla korkeammalla kuin ehkä meillä kotimaassa. Pidimme kattavan listan/dokumentaation ylläpitoa melkoisen työläänä ja rajallisten resurssien kohdentamista esimerkiksi linkkipohjaiseen ratkaisuun järkevämpänä. Vääntö päättyi demokratian voittoon ja tavoitteena on nettisivun lanseeraaminen, kunhan maittain saadaan olennaiset tiedot kerätyksi.

Kokousiltapäivän huipensi lukuisten lääkärijärjestöjen (katso koodiavain) terveiset sekä suomalaisittain jännittävät henkilövalinnat. NLY:n puheenjohtaja Sara Launio haki EU/EAA –komitean puheenjohtajuutta ja paikkaa EJD:n hallitukseen tullen yksimielisesti valituksi tärkeään virkaan, onnea! Tehtävässään Sara tulee työskentelmään tiiviisti EJD:N puheenjohtajan, Brysselin harjoittelijan ja muiden Brysselissä vaikuttavien lääkärijärjestöjen kanssa. Lisää ilahduttavia suomalaisnimityksiä tuli UEMS:n alaisiin erikoisalayhdityksiin, kun Johannes Kallio nimettiin työterveyden ja Jussi Paterno silmätautien eurooppalaiseen jaostoon, onnittelut! Siispä varsin hyvillä mielin voitiin taputella kokous päätökseensä ja vaikuttuneina seurata eestiläisten kollegoiden esitystä ensi syksyn kokouksesta Tartossa 26.-27.10.

MSA:n terveisiä lainaten: ”Healthcare. Europe. Together.”

Viimeisen illan Formal dinnerillä nautiskeltiin tässä vaiheessa jo uusiksi ystäviksi kutsuttavien kollegojen kanssa. Jokaisen delegaation tuli valmistaa ja vetää ohjelmanumero, hups. Olihan tästä ollut puhetta, mutta jäänyt ajatuksen tasolle. Ei niin kultaisina kurkkuina lauluminen ei houkuttanut, mutta muutakaan ei äkkiseltään tullut mieleen. Kun Viro, Latvia ja Liettu ehtivät vetäistä kaanonina Jaakko Kulta, niin Olutkaanon ei tullutkaan enää kyseeseen ja oli turvauduttuva johonkin mitä meiltä ei voida varastaa – Joulupukkiin. ”Kiitos, kiitos, kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset…” soi korvissa vielä sunnuntaiaamun aikaisella paluulennolla, kunnes Nukkumatti vihdoin varasti show:n.

 

Kansainvälisten lääkärijärjestöjen koodiavain

EJD

European Junior Doctors

EMSA

European Medical Students Association

AEMH

European Senior Hospital Physicians

UEMO

European Union of General Practitioners

UEMS

European Union of Medical Specialists

FEMS

European Federation of Salaried Doctors

CPME

Standing Committee of European Doctors

CEOM

European Council of Medical Orders

AMEE

International Medical Education

IFMSA

The International Federation of Medical Students Associations

WMAJDN

World Medical Association Junior Doctors Network

WMA

World Medical Association