Lääkäriliiton valtuuskunta valitsi Lääkäriliiton puheenjohtajaksi NLY-taustaisen yleislääkärin Marjo Parkkila-Harjun Espoosta. Marjolla on toiminut vuosien varrella aktiivisesti NLY:ssa ja toimii edelleen hallituksen tarkkailijajäsenenä. Siksipä NLY päätti käyttää hyödyntää tilaisuuden ja haastatella uunituoretta puheenjohtajaa!

 

Hei Marjo ja vielä kerran sydämelliset onnittelut Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtajuudesta! Kerro vähän itsestäsi ja taustoistasi.

Olen yleislääketieteen erikoislääkäri ja työskentelen Helsingin terveyskeskuksessa Pitäjänmäen terveysasemalla apulaisylilääkärinä. Olen naimisissa ja kahden kouluikäisen tytön äiti. Järjestöaktiivi olen ollut Kuopion opiskeluajoista lähtien, niin KuoLO:ssa, Medisiinariliitossa kuin NLY:n paikallisosastossa ja valmistumisen jälkeen lähdin mukaan aktiivisemmin NLY:n toimintaan. Näissä merkeissä onkin vierähtänyt yli kymmenen vuotta, vuodesta 2011 alkaen olen ollut Lääkäriliiton hallituksessa ja vuodesta 2013 liiton varapuheenjohtaja.

Olet monelle profiloitunut vahvasti sekä NLY:n aktiivina, että yleislääkärinä. Onko näitä taustoja huomioiden jotain erityisiä asioita, joita haluat puheenjohtajana erityisesti tuoda esiin?

SOTE-uudistuksen kannalta on nyt toivottavasti tehty linjaukset, joiden kanssa päästään valmistelussa etenemään. Mielestäni on hyvin tärkeää, että perusterveydenhuollon asema ei jää sivustakatsojan osaan, vaan mietitään uudistuksen rakenteet niin, että ne tukevat  koko palvelujärjestelmää ja perusterveydenhuollon asemaa saadaan oikeasti vahvistettua. Uskon, että meillä on tähän nyt hyvät valmiudet. Hyvin toimiva perusterveydenhuolto hyödyttää niin potilasta kuin koko palvelujärjestelmää ja säästää kustannuksissa.

NLY:n toiminnassa ehdottomasti parasta on mielestäni ollut yhteisten asioiden edistäminen erikoisalasta tai työskentelysektorista riippumatta. Asioihin tulee enemmän näkökulmia ja syvyyttä, kun tarkastelee niitä laajemmasta perspektiivistä. Lääkärikunnan kasvaessa ja ammattikunnan erikoistuessa yhä pienemmille aloille yhteisöllisyyden vaaliminen voi tuntua haastavalta, mutta on hyvin tärkeää, että Lääkäriliitto pystyy edistämään lääkärikunnan yhteisöllisyyttä ja huolehtimaan laaja-alaisesti edunvalvonnasta.

Millaisia haasteita vuosi 2016 tuo mielestäsi Lääkäriliitolle? Entä NLY:lle?

Sote uudistuksen lähtiessä etenemään Lääkäriliiton on oltava aktiivinen palvelujärjestelmän uudistuksessa ja samalla huolehdittava lääkärien edunvalvonnasta. Nähtäväksi jää, miten ensi vuonna ns. pakkolait etenevät ja mitä ne vaikuttavat koko työmarkkinakenttään.  

Lääkärien työoloista ja jaksamisesta on huolehdittava. Vuosi 2016 on valittu liitossa Hyvinvoinnin teemavuodeksi, jonka osa-alueita ovat työ, vapaa-aika ja palautuminen. Nämä teemat tulevat olemaan esillä liiton kaikessa toiminnassa.

NLY:n tulisi olla aktiivinen erityisesti erikoistuvien lääkärin edunvalvonnassa, niin palkkauksen kuin koulutuksen näkökulmasta. Isommat työnantajayksiköt tuovat varmasti muutoksia monella tapaa. Erikoislääkärikoulutusta ei voi uudistaa ilman erikoistuvien tai hiljattain erikoistuneiden näkemystä ja tässä NLY onkin ollut aktiivinen. Perusopetuksen haasteet ovat monissa lääketieteellisissä tiedekunnissa tapetilla, perusopetuksen laadusta pitää huolehtia ja tässä on varmasti NLY:lläkin hyvät vaikuttamisen mahdollisuudet. 

Onko sinulle jotain erityistä vinkkiä tai konstia, jonka avulla pyrit jaksamaan kiireisen puheenjohtajavuoden?

Haasteita varmasti tulee tämän suhteen, mutta ensimmäiseksi on yritettävä löytää tasapaino puheenjohtajatehtävän ja oman työn välillä. Illanvirkkuna illat vierähtävät usein liian myöhään koneella töitä tehden, niin on huolehdittava riittävästä unesta. Uskon, että rentoutuminen mökkimaisemissa perheen kanssa on yksi tärkeimmistä oman hyvinvoinnin tekijöistä.

Kerro järjestöuraltasi jokin mieleen jäänyt  kokemus, joka on kannustanut jaksamaan yhteisten asioiden hoitamista.

Niitä on onneksi useampia! Tällaisia on mm. palkkaedunvalvonnan puolelta, kun jotain VES-tavoitteita on sitkeästi viety eteenpäin vuodesta toiseen, niin joskus se sitten onkin mennyt läpi ja on voinut katsoa sopimusta, että ”siinä se nyt vihdoin on”.  Kärsivällisyys ja sitkeys on valttia näissä hommissa… Yksi riehakkain kokousmuisto on, kun NLY:n valtuuskunnassa hurrasimme kaksoislaillistuksen poistolle. Oli sitä vuosien aikana monessa asiayhteydessä ja lausunnossa viety eteenpäin, joskus jo tuntui, että turhaan tätäkin jankutetaan…

Koulutustilaisuuksien järjestäminen on myös omanlaisensa prosessi, paljon aikaa ja vaivaa ja enemmän tai vähemmän vastoinkäymisiä/yllätyksiä vastaan tullut, mutta se hieno tunne, kun koulutustapahtuma on ohi ja osallistujat ovat tyytyväisiä ja tietää tehneensä hyvän asian eteen töitä!

Suostutko vielä lopuksi paljastamaan itsestäsi asian, jota harva sinusta tietää?

Jaa-a… ei taida olla mitään niin kovin mielenkiintoista tai järisyttävää. Harvemmin ”pääsen” yksin ajamaan autolla pidempiä matkoja, mutta silloin nautin, kun kukaan ei kiellä laulamasta ja musiikin saa valita ihan itse. Ehkä joskus kun aikaa on harrastuksille enemmän, niin voisin elvyttää musiikkiharrastuksia.

Kiitos Marjo haastattelusta! NLY toivottaa riittäviä yöunia puheenjohtajakaudellesi ja jaksamista uusiin haasteisiin!

 

Tiia Mönttinen

erikoistuva lääkäri

 

kuva Lääkäriliiton kuvapankista / Anna-Maj Aunula