Uuden soten myötä tulee sosiaali- ja terveydennhuoltoon paljon uusia johtajan paikkoja niin järjestäjien tasolle maakuntiin kuin myös tuottajien puolelle. Jos nimittäin sote-uudistus toteutuu. Sen tiellä on juuri nyt ainakin kaksi isoa kysymysmerkkiä : perustuslakivaliokunta ja Jussi Halla-aho.  Sotetaivaalle on ilmestynyt perustuslaillisia tummia pilviä. Ja jos perussuomalaiset äänestävät Halla-ahon puheenjohtajakseen kesäkuussa, taitaa hallitus hajota ja se oli sitten siinä … 

Me lääkärit olemme perinteisesti tottuneet ajattelemaan, että joidenkin muiden alojen yliopistokoulutukset ovat jotenkin erityisen hyviä johtajakouluja. Mutta eivät oikeasti kyllä ole. Juristit opiskelevat Suomen Laki I ja II opukset, kauppatieteilijät kirjanpitoa ja dippainssit sillanrakennusta, vähän kärjistäen. Ei siellä mitään erityisiä johtamisopintoja harrasteta. Jotenkin on vaan ajateltu, että näistä opinnoista saadaan erityisiä johtamisvalmiuksia ja päädytään dirigoiksi erilaisiin yrityksiin, myös terveydenhuoltoon.

Lääkis on erinomainen johtamiskoulu!  Niin peruskoulutuksen puolella kuin erikoistumisessakin. Medisiinan opiskelu opettaa mm. analyyttistä ajattelua, suuren tietomäärän tulkintaa, moniammatillisen ryhmän vetämistä, nopeaa päätöksentekoa, vastuunottoa sekä kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitoja. Kaikki taitoja, joita hyvältä johtajalta edellytetään.

Ylpeästi vaan me kollegat kertomaan tästä julkisestikin, kun mietitään ketkä tässä maassa saavat hyvää johtamiskoulutusta. Lääkärit voisivat hyvinkin toimia johtajina yleisemminkin eri sektoreilla, ei pelkästään terveydenhuollossa. 

Johtamistehtävät alkavat oikeasti myös kiinnostaa lääkäreitä entistä enemmän. Ja hyvin ymmärretään se, että johtajaksi voi myös kouluttautua. Enää ei toimi se vanha malli, jolla eniten tieteellisiä julkaisuja tehtaillut päätyi professoriksi ja sitä kautta myös klinikan johtajaksi. Vaikka ei aina ollut suinkaan se paras henkilö johtamaan. Synnynnäisiäkin johtajia voi olla, mutta harvassa.

Lääkärit ovat vaikeita johdettavia. Mieleen tulee emeritusprofessori Martti Kekomäen viisas lause : ”Olen mielelläni insinöörin tai everstin johdettavana, kunhan hänellä on vähintään 15 vuoden kokemus seniorilääkärinä toimimisesta!”