Huhtikuussa suunnataan jälleen vaaliuurnille, kun Suomeen valitaan uusi eduskunta. Ehdokkaiden joukossa on mukana myös monia kollegoja. Nuori Lääkäri kartoitti lääkäriehdokkaiden suhdetta politiikkaan ja Suomen terveydenhuoltojärjestelmään.

Nuori Lääkäri kysyi ehdokkailta:

1. Kuvaile itseäsi yhdellä lauseella kummallakin kotimaisella.
2. Miten olet päätynyt mukaan politiikkaan?
3. Kerro jokin poliittinen kommelluksesi.
4. Kuvaile suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää kolmella emojilla.
5. Miten aiot kansanedustajana ajaa nuorten lääkärien etua?

Björn Cederberg
LL
Kristillisdemokraatit

1. Olen avoin ja rehellinen kristitty vaikuttaja, joka on nähnyt elämän monet kasvot.
Jag är en öppen och ärlig kristen påverkare, som har sett livets många nyanser. 

2. Kiinnostus yhteiskunnallisia kysymyksiä kohtaan ja elämän nivelvaihe johti minut mukaan politiikkaan vuonna 2002. Olin ensimmäisen kerran eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2003 ja seuraavana syksynä 2004 minut valittiin Kuopion kaupunginvaltuustoon, jossa olen vaikuttanut keskeytyksettä 1.1.2005 alkaen. 

3. Tuoreena kaupunginvaltuutettuna Kuopiossa kirjoitin mielipidekirjoituksen Savon Sanomiin tajuamatta, että tekstiäni luetaan valtuutettuna huomattavasti tarkemmin kuin tavallisena kuntalaisena. Sain sapiskaa ja palaute hillitsi kirjoitushaluani moneksi vuodeksi eteenpäin. 

4. ???

5. Vaikuttamalla omalta osaltani siihen, että sote-uudistuksesta tulee toimiva ja päivystysvelvollisuus nuorille lääkäreille kohtuullinen. 

Miila Halonen
LL
Vasemmisto

1. Olen nuorisolääkäri, joka yhä uskoo hyvinvointivaltioon. Jag är en ungdomsläkare, som fortfarande tror på välfärdsstaten.

2. Lähdin ehdolle kuntavaaleissa 2017 kahdesta syystä. Uskoin nuorisolääkärin asiantuntijuuteni olevan hyödyksi kuntapolitiikassa ja toisaalta olin utelias näkemään, miten päätökset syntyvät ja kuka valtaa käyttää. Tulin valituksi kaupunginvaltuustoon suoranaisella äänivyöryllä ja pääsin tekemään sitä, mitä halusinkin – yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja hyvinvointia edistävää politiikkaa niin valtuutettuna kuin vapaa-aika ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana.

3. Politiikka on välillä isojen ihmisten hiekkalaatikkoleikkiä, joka minulle, nimenomaan asiantuntijaprofiililla mukaan tulleelle, näyttäytyi välillä liki koomisena. Kommelluksia ei kuitenkaan kohdalle ole sattunut, jos nyt sellaiseksi ei lasketa kesken valtuustokokouksen alkanutta vatsatautia. Juoksin vessassa vartin välein, mutta en luovuttanut, sillä esityslistan loppupäässä oli odotettavissa täpärä äänestys.

4. ?↔️?

5. Olennaista on, että koulutuksesta ei enää leikata, vaan että yliopistojen resurssit mahdollistavat opiskelijoiden kukoistamisen. Nuorten lääkärien uupuminen ja alanvaihtoaikeet pitää ottaa vakavasti. Työmäärän ja -sisällön inhimillistäminen on mahdollista rakenteita ja organisaatioita tutkimalla ja kehittämällä. 

Päivi Hirsso
LT, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri
Kokoomus

1. Haen yhdessä ratkaisuja ja kuulen, en vain kuuntele. Jag söker lösningar tillsammans, inte bara hör på.

2. Olen seurannut poliittista päätöksentekoa 30 v kestäneen virkamiesurani aikana. Polittiikkaa on vaikea muuttaa, mutta siihen voi vaikuttaa – helpommin sisältäpäin. Lisäksi tuli yhteydentto oikealta poliitikolta….

3. Ei ole ehtinyt tulla vielä – tulee kyllä tuntien sanomisherkkyyteni.

4. ???

5. Ykkösasiana on nimetä jokaiselle oma tutor/ohjaaja jokaisessa työsuhteessa. Koulutusohjelma tulee suunnitella sisältöineen sekä yek että erikoistumispalveluiden ajalle. Jos syntyy maakunnan kuntayhtymämalli, niin se antaa paljon mahdollisuuksia nimenomaan nuorten lääkäreiden palvelujaksojen sisältörungon rakentamiseksi. Päivystyskuormitukseen on puututtava – peruspalkkataso sellaiseksi, että ns normaali päivystysvelvoite riittää elämiseen. Tässä vaiheessa ei vielä tiedä, miten koulutusuudistus muuttaa pelikenttää, mutta kollegiaalisuus on vahvuutemme iästä riippumatta. Olen kouluttajalääkäri (yle), joten on jonkinmoinen ymmärrys nuorten kollegojen maailmasta.

Matti Honkala
LL, sisätautien erikoislääkäri
Kokoomus

1. Olen oikeudenmukainen ja yhteistyökykyinen asiantuntija. Jag är en rättvis och samarbetsvillig specialist.

2. Tulin valituksi OLK:n johtotehtäviin, sitten Medisiinariliittoon ja NLY:n hallitukseen. Nämä 70-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä SLL:n valtuuskunta ja hallitus ja luottamusmiestehtävät. Yksi lääkärilakkokin. Jatkona kuntapolitikkaan.

3. Sanavalinta ”yksisilmäinen” arviona toisen poliitikon puheesta osoittautui harvinaisen todeksi, kun hän vastauspuheenvuorossaan kertoi menettäneensä näkönsä toisesta silmästään tapaturmaisesti. En ole ilmaisua sen jälkeen kommenteissa viljellyt.

4. ???

5. Lääkärikoulutuksen ja yleensä koulutuksen laadun turvaaminen riittävät resurssit takaamalla on sekä koulutettavien että koko yhteiskunnan etu. 

Saija Hyvönen
LL, työterveyshuollon erikoislääkäri
Perussuomalaiset (sit.)

1. Olen sinnikäs, maalaisjärkinen ja aina ihmisen, ei minkään ideologian puolella oleva kolmen lapsen äiti.
Jag är ihärdig och sunt fönuftig och alltid på samma sida med människan, inte med någon ideologi och jag har tre ungar.

2. Huonot vaikutusmahdollisuudet asiantuntijana kiinteistön home- ja kosteusvaurioremonttiin liittyvässä sairastumisryppäässä avasivat silmäni järjestelmän kankeudelle ja ongelman kieltämiselle. Toivon pystyväni vaikuttamaan tässä aiheessa terveyshaittojen vähentämiseen väestötasolla, aiheutuneet terveyden menetysten kustannukset on arvioitu jo 2012 miljardiluokkaan.

3. Ei ole kertynyt toistaiseksi isompia, politiikka on minulle uusi kokemus.

4. –

5. Järkevät hoitosuunnitelmat, riittävä kollegatuki ja täydennyskoulutus, järkevä resurssien käyttö, työrauha ja palveleva johtaminen ovat kaikkien lääkäreiden etu.

Marketta Juntunen
LT, lastenlääkäri
Kristillisdemokraatit

1. Kokenut lastenlääkäri, aviopuoliso, neljän lapsen äiti, 10 lapsen isoäiti, kristitty.

2. Sain sen äidinmaidossa.

3. Ammattiosaamiseni mukaista tehtävää ei ole annettu, olen energia-alalla (PoriEnergian) hallituksessa.

4. –

5. Koulutus käytännönläheisemmäksi sekä perus- että erikoistumisaikoina. Erikoistumisen aikana palkkaa nostetaan taitojen mukaan.

Jonne Juntura
LL
SDP

1. Rauhallinen kuuntelija ja vastapuolta haastava keskustelija, jonka sydäntä lähellä ovat mielenterveysasiat. En 27-årig läkare, före detta Thoracal. 

2. Omat kokemukseni mielenterveyspalvelujen parissa herättivät minut ymmärtämään, miten paljon korjattavaa meillä on sen eteen, että asioihin puututaan ajoissa. Kokemukseni sekä opiskelijatason politiikasta että kansainvälisestä terveyspolitiikasta ovat luoneet hyvää pohjaa myös kansallista politiikkaa ajatellen. 

3. Olen monille ihmisille ensimmäinen alle 30-vuotias demari, jonka he ovat elämänsä aikana tavanneet. Se on monille herkkä paikka. 

4. ???

5. Mielenterveydestä, jaksamisesta ja toimivasta arjesta puhuminen ovat aiheita, jotka koskettavat varmasti montaa työuraansa aloittelevaa nuorta lääkäriä. On kaikkien suomalaisten etu ja oikeus saada keskustella mielenterveysasioista ilman pelkoa leimatuksi tulemisesta. 

Kati Juva
LT, neurologian erikoislääkäri
Vihreä Liitto

1. Sosiaalista vastuuta kantava kouluttaja ja muistilääkäri, minnesläkare och utbildare med social ansvar.

2. Jo koululaisena olin polittiisesti aktiivinen. Myöhemmin olen toiminut kansalaisjärjestöissä ja rauhanliikkeessa. Kuusi vuotta sitten liityin Vihreisiin, koska haluan toimia ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi eriarvoisuutta ja ilmastonmuutosta vastaan.

3. Olin väärässä seminaarissa, kun piti olla ihan toisessa kokouksessa toisella puolella Suomea ja seikkailin paikallisjunilla kunnes päädyin sinne minne piti monen tunnin kuluttua.

4. ??‍?‍?‍?? 

5. Tuen terveydenhuollon integraatiota ja perusterveydenhuollon tukemista. Toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on myös työntekijöiden etu. Vastustan esitettyä markkinamallia, jossa myös palvelut pirstoutuvat mikä vaikeuttaa myös nuorten lääkärien saamaa tukea ja mahdollisuutta toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Koulutukseen on satsattava nykyistä enemmän (sekä peruskoulutus että jatkuva ammatillinen kehittäminen). 

Kaarina Järvenpää
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri
Kristillisdemokraatit

1. Olen toiminut lääkärinä neljä vuosikymmentä, terveyskeskuslääkärinä, koululääkärinä, ylilääkärinä ja johtavana ylilääkärinä.
Jag har arbetat som läkare i fyra decennier, vårdcentralläkare, skolläkare, överläkare och ledande överläkare.

2. Koululääkärinä ollessani oli vaikea saada yhteyttä lastensuojeluun ja sosiaalityöhön. Niin päätin lähteä mukaan kunnallisvaaleihin 2008, jotta saataisiin lisää työntekijöitä esimerkiksi lastensuojeluun ja perheitä tukevaan toimintaan. Sain varavaltuutetun paikan ja paikan opetuslautakunnassa. Seuraavissa kuntavaaleissa pääsin varsinaiseksi kaupunginvaltuutetuksi ja jatkan edelleen. Luottamustoimet ovat lisääntyneet joka kierroksella.

3. Ainakin kerran olen mennyt väärään paikkaan kokoukseen, kun kokous oli siirretty kaupunginhallituksen tilasta valtuustotalolle. En ollut lukenut kutsua riittävän huolellisesti.

4. –

5. Koulutus ja tutkimusmahdollisuuksia tulee parantaa. Erikoistumiskoulutukseen täytyy myös panostaa. Olen perehdyttänyt Espoon terveyskeskuksessa kymmeniä, jopa satoja orietoivan vaiheen lääkäreitä 1980 ja 1990-luvuilla terveyskeskustyöhön sekä kouluterveydenhuolto- ja neuvolatyöhön. 2000-luvulla toimin Espoossa koululääkärinä ja perehdytin uusia lääkäreitä. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkärinä sekä lasten ja nuorten lääkäripalvelujen johtava ylilääkärinä Helsingissä perehdytin uudet alaiseni. Nuoret lääkärit tarvitsevat hyvän tutorin ja hyvät konsultaatuiomahdollisuudet aloittaessaan kliinistä työtä.

Antti Kivelä
LL, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri
Keskusta

1. Töitä ihmisten puolesta koko ikä. Hela mitt liv arbete för andra människor.

2. Totesin että uutisten äärellä on turha narista jos ei itse ole valmis tekemään töitä paremman Suomen puolesta.

3. Vaalijulkaisun deadline meni ohi. Hätäpäissäni vaaliauton pomppivalla takapenkillä kirjoitin todella kömpelön viestin. Ei auttanut vaaleissa…

4. ?‍⚕️?‍⚕️❓

5. Kaikki ne toimet, jotka edistävät seniorituen saamista ja systemaattista jatkokoulutusta, ovat tarpeen. Yleislääketieteen ”lääkäripula” johtuu useimmiten suolakaivostyyppisistä, tuettomista toimipaikoista.

Sonja Koto
LL, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Vihreät

1. Olen lääkäri, äiti, joukkueurheilija ja lukutoukka.
Jag är läkare, mamma, lagidrottare och bokmal.

2. Olin aktiiivinen jo opiskelijapolitiikassa. Sote-uudistuksen uskomattomat kiemurat sai lopulta lähtemään mukaan myös puoluepolitiikkaan. 2017 lähdin mukaan ehdolle kuntavaaleissa. Hyvän vaalimenestyksen siivittämänä olen nykyään kaupunginvaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kangasalla.

3. Lyhyen urani aikana ei tietääkseni sellaisia vielä ole käynyt. Keskustelu maksuttomasta ehkäisystä on kyllä välillä saanut tragikoomisia piirteitä, mutta kaikesta huolimatta aloitteemme hyväksyttiin ja tämän vuoden alusta lähtien Kangasala on tarjonnut maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

4. ??‍???

5. Aion puolustaa nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän hyviä puolia ja tehdä työtä, että niitä ei romuteta sote-uudistuksen myötä. Toimiva perusterveydenhuolto on kaiken perusta ja se vaatii lisäresursseja. Tätä kautta työolosuhteet terveyskeskuksissa paranevat ja myös nuorille lääkäreille on riittävästi tukea terveyskeskuspalveuiden / erikoistumisen aikana.
Monet nuoret lääkärit, kuten itsekin, tasapainoilevat myös perheen ja työn yhteensovittamisen kanssa. Haluan ajaa perhevapaauudistusta, joka jakaa vapaita tasaisemmin vanhempien kesken ja on joustavampi kuin nykymalli.

Mia Laiho
LT, sisätautien erikoislääkäri
Kokoomus

1. Olen kolmen lapsen lääkäriäiti, jolla on kokemusta ja osaamista pitää langat käsissä, hoitaa määrätietoisesti asioita pää kylmänä, mutta sydän lämpimänä.
Jag är trebarnsmamma och läkare, som har erfarenhet och kompetens att hålla i många trådar samtidigt, målmedvetet ta hand om varierande ärenden med huvudet kallt men med hjärtat varmt.

2. Lähdin mukaan politiikkaan, kun perheeni alkoi käyttämään julkisia palveluita säännöllisemmin, kuten neuvolaa lasten myötä. Halusin olla mukana vaikuttamassa palveluiden toimivuuteen sen sijaan, että olisin seurannut sivusta.

3. Politiikka on vuorovaikutusta, yhteistyötä, kuuntelemista, asioiden selvittelyä ja paljon muuta. Tapaan paljon ihmisiä eri tilanteissa ja eri taustoista. Välillä on ollut tilanteita ettei muista missä on ihmisen tavannut kun tapaan hänet jossain eri paikassa. Nekin tilanteet yleensä selviävät lyhyen jutustelun jälkeen, kun löytyy jokin johtolanka, mistä henkilön sitten muistaa.

4. ???

5. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottaminen. Erikoistuvan lääkärin työmäärän ja työsidonnaisuuden on oltava kohtuullinen. Kaikilla on oikeus asianmukaiseen ja hyvään perehdytykseen, riittävään senioritukeen ja koulutukseen. Lääkäreiden on voitava keskittyä koulutusta vastaaviin töihin. Koulutuksen ja tutkimuksen resurssit on turvattava.

Aki Linden
LL, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri
SDP

1. Olen innostunut, analyyttinen ja ulospäin suuntautunut mutta kivenkova suhteessa yhteiskunnan epätasa-arvoisuuteen.
Jag är entusiastisk, analytisk och utåtriktad men stenhård när det är fråga om samhälleligt ojämlikhet. 

2. Jo nuoruudessani ryhdyin ”taisteluasenteella” korjaamaan vääryydeksi kokemaani. Ensimmäinen ”tunnukseni” oli ”Pienten puolesta paksuja vastaan”. Asteittain tämä laajeni suurempiin asioihin. 

3. Olen tullut tapahtumiin ja tilaisuuksiin väärään aikaan ja väärään paikkaan, kertonut omina juttuinani asioita, jotka ovat olleet lähtöisin itse asiassa henkilöiltä, joille juuri puhun, kutsunut väärällä nimellä paneelissa poliittista kilpailijaa, yrittänyt olla vitsikäs tavalla joka ei mennyt perille jne. – tekevälle sattuu.

4. ❤️??

5. 1. Turvaan nuorille lääkäreille työpaikat järjestämällä terveydenhuollolle riittävät resurssit (samalla tämä on tietysti potilaiden etu). 2. Säädän asetuksella – vihdoin – kunnollisen erikoistumisjärjestelmän. 3. Järjestän tieteelliselle tutkimukselle nykyistä suuremman rahoituksen.

Anna-Liisa Punto
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Kristillisdemokraatit

1. Kaikesta kiinnostunut, intresserad av allting.

2. Kristillisdemokraattien Vaasan paikallisjärjestön kautta. Yhteiset asiat kiinnostavat.

3. Olen ollut ehdolla myös edellisissä eduskuntavaaleissa ja viime kunnallisvaaleissa.

4. –

5. Koulutusta ei saa unohtaa, kun SOTEa valmistellaan. 

Arttu Pöyhönen
LL, työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Kokoomus

1. Nuori konservatiivisia arvoja arvostava terveydenhuollon evoluution kannattaja. Ung förespråkare för vårdutveckling som värderar konservativa värden. (vapaasti google translatorilla, on muuten kätevä vastaanottotilanteessakin:))

2. 2017 alkuvuodesta olimme ystäväni Aria Yarin kanssa saunassa ja keskustelimme sote-uudistuksesta, päätimme tuolloin lähteä ehdolle molemmat tahoillamme kuntavaaleissa. Pääsin tuolloin läpi ja lumipalloefekti pääsi syntymään siten, että nyt päädyin ehdolle eduskuntavaaleihin. 

3. Voitimme kunnanvaltuuston joukkueella jalkapalloturnauksen, missä vastustajilla oli sekajoukkueet ja meillä pelkästään miehiä pelaamassa. Pahoittelin tätä palkintojenjaossa, koska voitto oli mielestäni epäreilu ja tasa-arvon vastainen. Yleisössä kommenttiani pidettiin mauttomana ja minut buuattiin alas lavalta. Noh oppia ikä kaikki: en tule enää mainitsemaan fysiologisista eroista julkisesti, parempi vaieta. 🙂

4. ???

5. Lupaan tuoda operatiivisen kentän näkemystä terveydenhuollon ”uudistukseen”. Mielestäni suomalaista erinomaista terveydenhuoltoa täytyy kehittää mieluummin kuin uudistaa. Lupaan myös ajaa lääkärien etua sote-viitekehyksessä. Esim. sote-uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa lääkärille pääsyä, toisaalta kapitaatiokorvaushan ohjaisi toimintaa juuri lääkäriltä pois. Tämä voi mielestäni johtaa jatkossa lääkärityöttömyyteen yhdessä suurien koulutusmäärien kanssa, mitä emme voi sallia.

Päivi Räsänen
LL
Kristillisdemokraatit

1. Olen koulutukseltani lääkäri, kansanedustaja jo vuodesta -95 lähtien, työskennellyt myös sisäministerinä ja puolueen puheenjohtajana, viiden aikuisen lapsen äiti ja innokas hiihdon ja talvi (- ja kesä) uinnin harrastaja.
Till min utbildning är jag läkare. Jag har varit riksdagsledamot sedan -95 och har också arbetat som inrikesminister och partiordförande. Jag är mamma till fem vuxna barn och tycker om att skida samt simma på både vintern och sommaren.

2. Poliitikon urani juuret ovat kansalaistoiminnassa. Ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelijana istuin tilaisuudessa, jossa puhuivat lääkärikansanedustaja Ulla Järvilehto ja lahtelainen gynekologi Markus Viljanen. Heidän sanomansa oli pysäyttävä: lääkärin urallani tulen kohtaamaan kysymyksen kohdussa elävän lapsen elämän arvosta. Tämä oli lähtökohta kaikelle sille kansalaistoiminnalle ja eettiselle keskustelulle kirjahankkeita ja tv-debatteja myöten, johon heittäydyin täysillä jo opiskelijana ja myöhemmin lääkärinä toimiessani.

90-luvun alun lama toi poliittisen päätöksenteon seuraukset lääkärin työhuoneeseen niin kosketeltavasti, että sisimmässäni syttyi kipinä. Miksi en yrittäisi vaikuttaa sairastuttaviin yhteiskunnallisiin rakenteisiin sen sijaan että kirjoitan sairaslomatodistuksia, unilääkereseptejä tai kuntoutuslähetteitä ahdistuneille? Samaan aikaan olin pienten lasten äiti ja perhepolitiikan teemat tulivat lähelle. Vuodesta -95 lähtien olen ollut kansanedustaja.

3. Istuin eräänä päivänä työpaikallani Eduskunnassa kaikessa rauhassa kokouksessa, kun yhtäkkiä romahdin lattialle ja tajusin olevani pöydän alla. Ohikiitävän hetken ajan mielessäni välähti vaihtoehtoisia syitä hämmentävälle tapahtumal-le. Tapahtuiko maanjäristys tai halvaannuinko? Muut edustajat ihmettelivät, minne Räsänen hävisi. Syy selvisi nopeasti. Yksi tuolin jaloista oli hiljalleen lahonnut ja katkesi mitään varoittamatta. Painostani tämä ei johtunut, oli kevein istuja huoneessa (46 kg).

4. ???

5. Uskon, että osaamisestani ja kokemuksestani on hyötyä tulevalla kaudella, kun terveyspalvelujen uudistaminen on edessä. Mielestäni uusituksessa tulee nyt keskittyä terveyspalveluihin ja unohtaa sote sekä muut hallinnonalat, joita yritettiin uudistukseen ympätä. Olen johdonmukaisesti puolustanut terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksen mukaista työnjakoa. Lääkärit tulee vapauttaa tekemään lääkärin töitä ja toisaalta lääkärin koulutusta edellyttäviä tehtäviä ei tule siirtää muille ammattiryhmille. Tulee myös huolehtia riittävistä resursseista niin perusterveydenhuoltoon kuin erikoissairaanhoitoon, lääkärikoulutukseen kaikilla tasoilla sekä lääketieteen tutkimukseen. 

Tami Sirén
LL
Vihreät

1. –

2. Pyydetty ensin kunnallisvaaliehdokkaaksi ja olen kokenut velvollisuudekseni yrittää tehdä parhaani yhteiseksi hyväksi.

3. –

4. –

5. Ajaa riittävää rahoitusta koulutukseen ja terveydenhuoltoon sekä edistää sitä, että lääkärit voisivat keskittyä varsinaiseen työhönsä (esim. tilastoinnin sijaan) ilman kohtuutonta työrasitusta.

Mirka Soinikoski
Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri
Vihreät

1. Minulle tärkeitä teemoja ovat lapsen oikeudet, rajallisten resurssien kustannustehokas käyttö sekä ihmisten oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen kohtelu. Viktiga teman för mig är barns rättigheter, kostnadseffektiv användning av begränsade resurser samt ett rättvist och jämställt bemötande av människor.

2. Lastensuojelun tilanne Suomessa vaatii järeää korjausta. Keväällä 2012 Vilja-Eerikan murhan jälkeen kuppini meni ns. nurin ja lupasin lähteä ehdolle kuntavaaleissa. 

3. Kaupunginvaltuuston seminaarissa oli vuorossa urheiluosuus ja pitkän kokouspäivän jälkeen piti vaan ”höntsäillä”, kunnes pilli soi ja turnaus alkoi. Seuraavana aamuna sitten vertailtiin ruhjeita ja naarmuja kokoussalissa. Kummasti puhdisti budjettineuvottelujen ilmaa kunnon vääntö pelikentällä. 😉

4. ❤️??

5. 1. Korkeakoulujen rahoitus palautettava kestävälle tasolle. 2. Korjataan sote: sairaanhoitopiirien kokoiset alueet, vahva julkinen puoli jota yksityinen/3.sektori täydentää, suurten kaupunkien erityistarpeet huomioitava. Perusterveydenhuoltoa on vahvistettava. 3. Perhevapaauudistus – lisätään työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa, helpotetaan työn ja perheen yhdistämistä.

Ilkka Taipale
LT, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti
SDP

1. Stadin slangi ry antoi juuri minulle Stadin 1. Dorka -kunniakirjan. Dessutom talar han knackligt svenska.

2. Politiikka on lääketiedettä suuremmassa mittakaavassa (Rudolf Virschow).

3. 1970 eräs mies kirjoitti: tuon lääkärin en antaisi puhkaista paisettakaan. Niinpä aloin puhkoa yhteiskunnan paiseita.

4. –

5. 11 v sitten SDP hyväksyi aloitteestani vaatimuksen maksuttomasta lasten päivähoidosta. EK:kin alkaa olla sen takana. Se tuo kahden pikkulapsen nuorelle lääkäriparille 700 €/kk, jotta asuntovelkoja pääsee maksamaan.

Tiina Tasmuth
LT, syöpätautien erikoislääkäri
Keskusta

1. Olen syntyperältä virolainen, vaimo, äiti, kristitty, lääkäri, jolla on Suomessa työkokemusta erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta, kolmannesta sektorista, opetus- ja tutkimustyöstä sekä luottamustehtävistä, työstä opettaja, tutkijana ja luottamusmiehenä.

2. Politiikka on yksi väylä toteuttaa mottoani, joka on ”silloin kun tekee mieli valittaa – mene ja auta”.

3. –

4. ??❤️

5. Ykköstehtävä, jonka eteen haluan työskennellä, on perusterveydenhuollon kehittäminen. Suurin osa nuorista lääkäreistä toimii joskus terveydenhollon kivijalkana olevassa perusterveydenhuollossa. Siinä toimiminen tulisi jatkossa resursoida ja järjestää joka puolella Suomea niin, että lääkäri saisi työstä nauttien toteuttaa ammattikunnan arvojen mukaisesti potilaan parasta.

Tiina Tuomela
LT, lastentautien erikoislääkäri
Kristillisdemokraatit

1. Heikomman puolella oleva lastenlääkäri. Barnsläkäre som har social samvete.

2. Työssäni kohtasin monia epäoikeudenmukaisuuksia esim. lastensuojelun puolella. Se kirvoitti mukaan politiikkaan kuntavaaleihin syksyllä 2012. Sittemmin olen innostunut poliittisesta vaikuttamisesta toimiessani kaupunginvaltuutettuna ja maakuntavaltuutettuna sekä puolueeni 1. varapuheenjohtajana.

3. Väärässä seminaarissa, mikä oikeastaan olikin mielenkiintoisempi kuin alkuperäisen suunnitelman mukainen.

4. ???

5. Opiskelijoiden jaksamisesta on pidettävä huolta. Terapiatakuu on askel oikeaan suuntaan. Lääketieteen opintojen ryhmäkokoja on pienennettävä, jotta jokainen saa riittävän määrän lähiopetusta. Tutkimusrahoitus on turvattava. Nuoren lääkärien työn, opiskelun ja perhe-elämän sovittamista on tuettava.

Oskari Valtola
Työterveyshuollon erikoislääkäri
Kokoomus

1. Olen työterveyshuollon erikoislääkäri, kolmen lapsen perheenisä, aktiivinen tasavertaisten liikuntamahdollisuuksien, fiksun ympäristöpolitiikan ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen puolestapuhuja sekä koko Kaakkois-Suomen väsymätön eteenpäinviejä, niin Mikkelin kuin Etelä-Savon maakunnan valtuustojen varapuheenjohtajana. Och samma på svenska.

2. Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnan toiminnasta, mutta palo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen syttyi todella soteuudistuksen myötä. Toimiessani Suomen Lääkäriliiton Mikkelin Paikallisosaston puheenjohtajana perustimme kansanliikkeen syksyllä 2016 ajamaan keskussairaaloiden etua päivytys- ja keskittämisasetuksen valmistelussa. Tämä oli mielenkiintoista aikaa ja herätti halun vaikuttaa yhteiskuntamme asioihin.

3. Pitäessäni uudenvuodenpuhetta Mikkelin kauniin keltaisen kaupungintalon parvekkeelta hirveässä lumi myräkässä ovi paukahti takanani kiinni läpivedon takia. Onneksi ennen tapahtuman loppua myös parveke tarkastettiin ja pääsin sisälle lämmittelemään.

4. ???

5. AIon toimia korkeatasoisen peruskoulutuksen ja erikoistumiskoulutuksen puolesta. Erikoistumiskoultuksen laatua on seurattava ja mahdollisiin ongelmiin on puututtava nopeasti, se on kaikkien etu. Soteuudistuksen jatkovalmistelussa ajan julkisen puolen vahvaa asemaa peruspalveluiden järjestämisessä. Tämä takaa laadullisesti hyvä erikoistumismahdollisuudet niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa.  

Reetta Vanhanen
LL, anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri
Vihreät

1. Väsymätön hyvinvoinnin ja tieteen puolustaja. Outtröttlig försvarare av välbefinnande och vetenskap.

2. Liityin puolueeseen lääkiksen toisena opiskeluvuotena maailman pelastamisen inspiroimana. Olen päätynyt tekemään pääosin terveys- ja hyvinvointipolitiikkaa, mutta toisaalta juuri nyt kauaskantoiset ilmastoratkaisut tulevien sukupolvien pelastamiseksi ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Politiikka on pitkään ollut rakkain harrastukseni ja päästyäni ensimmäisissä vaaleissani Helsingin kaupunginvaltuustoon olen omistanut sille entistä enemmän aikaa terveyskeskustyön ja väitöskirjan ohessa.

3. Nuorten maksuttoman ehkäisyn saaminen Helsinkiin oli melkoinen matka. Viranhaltijat tyrmäsivät aluksi valtuustoaloitteeni, mutta lopulta lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa saatiin neuvoteltua toimiva malli. Valtuustossa käytiin vielä värikästä keskustelua, ja äänestettiin esimerkiksi siitä, voiko ehkäisyvalikoimaan kuulua kuparikierukkaa (jota käyttäessä hedelmöittyminen saattaa tapahtua). Lopulta suuri enemmistö äänesti nuorten seksuaaliterveyden puolesta!

4. ???

5. Haluan kansanedustajana rakentaa sellaista sote-uudistusta, joka tarjoaa parhaat mahdolliset edellytykset laadukkaalle erikoislääkärikoulutukselle. Lääketieteellisen tutkimuksen rahoitusta on myös kasvatettava. 

Antti Väänänen
Infektiosairauksien erikoislääkäri
SDP

1. Olen helposti lähestyttävä, toiset huomioon ottava kolmen lapsen isä, joka haluaa olla lappilaisten ihmisten puolella.
Jag är tilltalande person och tar hänsyn alla andra, en far till tre, som vill vara på sidan av människor som bor i Lappland.

2. Edellisen pääluottamusmiehen lähtiessä aloin pääluottamusmieheksi vuonna 2012. Viime kunnallisvaaleissa minua sitten pyydettiin ehdokkaaksi. Tällöin tutustuin eri puolueiden ohjelmiin ja totesin, että SDP vastaa parhaiten arvojani. Varavaltuuttena olemisen lisäksi olen nyt Lapin alueteatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, koulutuslautakunnan jäsen ja varajäsen tarkastuslautakunnassa sekä Lapin liiton hallituksessa.

3. Se, että ylipäätään lähdin mukaan politiikkaan.

4. ?‍⚕️??

5. Pyrin parantamaan koulutuksen laadukkuutta/resursseja. Tahdon vaikuttaa siihen, millainen SOTE meillä jatkossa on.

Jaana Wessman
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri
Vasemmistoliitto

1. Social Justice Warrior

2. Lastenpsykiatriaan erikoistuessa tuli nopeasti piinallisen selväksi, että melkein kaikki ennaltaehkäisevä psykiatria olisi luonteeltaan yhteiskunnallista, ja erityisesti sosiaalipolitiikkaa. Äitiysloma ja mielestäni väärään suuntaan menneet vaalit osuivat samaan kohtaan niin, että sain viimein aikaan perehtyä puolueohjelmiin ja liittyä sen ohjaamana Vasemmistoliittoon. Melko lailla samantien minua pyydettiinkin kuntavaaleihin ehdolle. 

3. Olen jossain määrin kasvosokea, joten minun on melko vaikea oppia tunnistamaan ihmisiä ilman muita vihjeitä tai useastikin nähtyjen lehtivalokuvien perusteella. Tämä johtaa toistuvasti erikoisiin tilanteisiin. Olen esimerkiksi uutena luottamushenkilönä puhunut kaupunginjohtajalle tietämättä, kuka hän on. Ihan mukava ja rento keskustelu sekin kyllä oli. 

4. ❤️?‍♀️?

5. Ajamistani asioista nuorten lääkärien eduksi koituvat erityisesti terveydenhuollon hyvä ja selkeä (mielellään yksikanavainen) resursointi, julkisen sektorin työrauhan priorisointi jatkuvan uudistamisen edelle sekä pitkäjänteinen koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen.