Tietokirjailija Sampo Sammalisto ja tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä jakavat vinkkejään ajanhallintaan. 

1. Nuku, liiku ja syö hyvin.

Kun elämän perusasiat on hoidettu, jaksat intensiivistä arkea paremmin. Pidä verensokeri riittävällä tasolla eli syö riittävän usein. Opettele popsimaan terveellisiä välipaloja.

2. Kouluttaudu ja opiskele.

Eävarmuus ja hallitsemattomuuden tunne aiheuttaa enemmän stressiä kuin aikapula. Kun taidat ammattisi paremmin, epävarmuuden pikkupiru pienenee. Opiskelun mahdollistama oma ajatteluaika tukee kehittymistäsi lääkärinä.

3. Kun sinun pitää keskittyä yhteen tehtävään, minimoi keskeytykset. Vaativassa työssä keskeytykset vähentävät työtehoa rajusti. Mikäli teet keskittymistä vaativaa työtä, valitse rauhallinen paikka ja aika, jolloin tiedät olevasi tehokas. Poista muut kuin aivan välttämättömät hälytykset ja muistutukset, sulje tarpeettomat viestintäkanavat. Anna aivojesi keskittyä yhteen asiaan.

4. Solmi sosiaalisia verkostoja.

Kun tunnet työtoverisi ja kotiudut alallesi, kestät paremmin tilapäisiä stressijaksoja. Vertaistuki auttaa jaksamaan. Sosiaaliset suhteet muodostavat turvaverkon, joka osaltaan kannattelee sinua.

5. Uskalla pyytää tukea ajoissa.

Liikaa töitä on liikaa. Puhu ajoissa esimiehellesi ennen kuin kiireen musta kivi alkaa painaa rintakehää. Saat apua myös ystäviltäsi ja kollegoiltasi, kunhan muistat kysyä.

6. Älä suostu kaikkeen.

Jos otat kaiken tarjotun työn ja kaikki luottamustehtävät, myyt elämäsi ja aikasi pois. Pidä rajat ja priorisoi.

7. Niputa sähköpostit eli käsittele postia vain 1–2 kertaa päivässä.

Jatkuva sähköposteihin reagointi keskeyttää kaiken muun. Käsittele sähköpostit nippuina kerran tai kahdesti päivässä. Poista saapuvien sähköpostien ilmoitukset ja merkkiäänet. Mieti, millä laitteella käsittelet viestit. Vaikkapa pöytäkoneella hoidat asian merkittävästi tehokkaammin kuin pikkuruisella älykännykälä. Vastaa helppoihin sähköpostiviesteihin heti ja kirjaa suuremmat työt kalenteriisi, niin hallitset aikaasi. Poista luetut viestit saapuneiden kansiosta.

8. Opettele ajanhallintaa ja kalenterin käyttöä.

Jos tulevat tehtävät pitää päässä, se kuormittaa tarpeettomasti työmuistia. Siirrä työt päästäsi kalenteriin ja aikatauluta ne. Aikataulutusta kannattaa opetella ja harjoitella. Tauoilla, vaikkapa tietotekniikan tahmatessa silmäile kalenteriasi ja pohdi, minne väliin mikin homma sopii. Harjoitusparantaa tuloksia.

9. Oikea paikka ja aika ja hyvä suunnittelu helpottavat kirjoitustöitä.

Kirjoittaminen onnistuu parhaiten rauhallisessa ympäristössä, jossa ei tule keskeytyksiä. Tunnista, missä ja milloin itse kirjoitat tehokkaimmin, ja yritä sovittaa aikataulusi sen mukaan. Jos kokonaisuus on suuri, suunnittele rakenne etukäteen. Tällöin voit luoda tekstin pieninä paloina – syö elefantti pala palalta.

10. Vietä aikaa luonnossa ja metsässä.

Metsä ja luonto rauhoittavat mieltä ja ruumista ja toimivat työn hektisyyden vastapainona.