Olen jo useita vuosia kirjoittanut Joulupukille näin aikuisiälläkin, vaikka muutamat asiantuntijat (1) ovat Pukin äärimmäisen rasittavan elämäntyylin ja työn luonteen takia kyseenalaistaneet hänen olemassaolonsa. Tieteen itseään korjaavan luonteenomaisesti viimeisin isku näitä Pukin olemassaolon kiistäviä tuhmia lapsia vastaan tapahtui nyt joulukuussa, kun Pukki vastasi minulle. Toivomani kauko-ohjattavan helikopterin löytymistä lahjapaketista ei vielä varmistettu mutta toisen pitkäaikaisen toiveeni sain toteutumaan – vanha valkoparta tuli vastaanotolleni kauan odotettua vuosikontrollia varten. Olin huolissani seurannut puuhkalakkisen Pukin venyvää vyötäröä, ja miettinyt vuosikymmeniä, ehkä satoja, jatkuneen epäterveellisen elämän pitkäaikaisvaikutuksia. Metabolisen syndrooman patofysiologiasta voi väitellä piparin ja glögin ääressä, onko virtsahappo nyt syyllinen vai ei (2), jopa nimestä voi kinkkua leikatessa olla eri mieltä eli metabolinen syndrooma vai ”fat storage disease” (3), mutta Pukin elämäntapamuutoksen tarve oli jo tontuillekin selvä.

Potilaan tarkkailu ja diagnoosihypoteesien muodostaminen alkaa jo potilaan kävellessä sisään huoneeseen, ja tässä tapauksessa ei punainen karvanuttu voinut piilottaa jo muhkeisiin mittoihin venynyttä uumaa. Napapiirillä ruokapyramidin ilmeisesti muodostaa joulukinkku, piparit ja glögi. Toisaalta epäterveellisen ruuan himo on kaikille päivystäneille tuttu ilmiö pitkän yövuoron jälkeen tai sen aikana. Pukin intensiivisen työvuoron aikana nauttima ruoka koostuu lähinnä hänelle syötäväksi jätetyistä elintarvikkeista – maasta riippuen kyseessä voi olla maitoa ja keksejä tai jopa olutta. Otinkin heti puheeksi ajoturvallisuuden, oluen kittaamisen töissä on loputtava tai sitten jonkun muun on ajettava rekeä. Ja evässalaatti mukaan tulevaisuudessa. Työpaikkaliikunnan lisääminen jäi vielä auki, rekeä Pukki ei itse suostunut vetämään, vetosi pelkoon lahjojen myöhästymisestä.

Kuten aina elämäntapamuutoksessa, on kyse pitkästä prosessista ja lähimmäisten tuki on tärkeää. Pyysinkin että seuraavalla käynnillä elämäntapaneuvontaa varten Joulumuori tulisi myös mukaan, onhan hän kuitenkin perheen pääasiallinen ruuanlaittaja ja siten avainhenkilö muutokseen ruokavalion suhteen. Terveellisen työlounaan lisäksi on herkuista notkuvan joulupöydän antimista nautittava kohtuudella tai muokattava perinteisiä ruokia terveellisemmiksi. Pyydänkin nyt kaikkia lukijoita lähettämään Pukille terveellisten, vähärasvaisten jouluruokien reseptejä, osoite lienee kaikille tuttu, joten en kertaa sitä tässä.

Napapiirillä on vielä suota ojitettavana, seuraavaksi aion kiinnittää huomiota tonttujen lyhytkasvuisuuden syihin. Voisiko kyseessä olla huomaamatta jäänyt kasvuhormonin puute? Kliinisen geneetikon konsultaatiota aion pyytää kaikille haltiamaisia piirteitä omaaville, Williamsin syndrooman ja muiden näitä piirteitä aiheuttavien geneettisten sairauksien poissulkemiseksi. Työhyvinvoinnin takaamiseksi lelupajan oloihin ja tonttujen fysiologiaan perehtyneelle työterveyslääkärille olisi välittömästi paikka tarjolla.

Joulu on raskasta aikaa ei ainoastaan sen mahdollistavan päätekijän ja hänen henkilökuntansa hyvinvoinnin kannalta, vaan se on edelleen merkittävä terveysriski. Vaikutusvaltaiset terveydenhuollon järjestöt ovatkin vedonneet aikaisemmin joulun peruuttamiseksi, esimerkkinä vaikka Utopian College for Emergency in Medicine (4). Voimia siis erityisesti joulun pyhinä ja uutena vuonna päivystäville kollegoille, toivon että kaikki löytävät aikaa kokoontua perheen ja lähimmäisten kesken ja nauttia muiden ihmisten suomasta lämmöstä joka on niin tarpeen näin pimeänä vuodenaikana.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Janne Virtanen, LK

P.S. Joulunajan suositeltavaa kirjallisuutta Aikakauskirja Duodecimin perinteisen joulunumeron lisäksi on myös BMJ:n joulunumero. Muistatko myös vielä millä toisella nimellä kulkee ”Christmas disease” ja miksi se ei käännykkään suomeksi joulutaudiksi?

 

  1. University of Gothenburg. ”Santa Claus at risk? Unhealthy lifestyle, unreasonable working conditions, and stress.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 December 2009. .
  2. Kanbay et al. Uric acid in metabolic syndrome: From an innocent bystander to a central player. European Journal of Internal Medicine. 2016.
  3. Johnson RJ, Stenvinkel P, Martin SL, Jani A, Sanchez-Lozada LG, Hill JO, Lanaspa MA. Redefining metabolic syndrome as a fat storage condition bases on studies of comparative physiology. Obesity. April 2013.
  4. Nickson C. Christmas Canceled? http://lifeinthefastlane.com/ucem-cancels-christmas/