Alennusmyyntien myllerryksessä huomio kiinnittyi sovituskopeissa käytyyn keskusteluun. ”Äiti, tuo on hyvä, älä ota isompaa kokoa, sillä sinähän laihdutat.” Hoikka teini-ikäinen tyttö opasti asuvalinnassa hyvin hoikkaa keski-ikäistä naista.

Vuoden vaihtuessa odotukset ovat korkealla. Ensimmäinen neljännes on pyhitetty uuden vuoden lupauksille ja unelmille hoikemmasta elämästä. Lehdet pursuavat elämäntapaohjeita, dieettejä ja treenikalentereita, kuten edellisinäkin vuosina. Trendit tulevat ja menevät. Osa meistä onnistuu tavoitteessaan saavuttaa parempi fyysinen kunto ja uusi ulkomuoto, osalla kilot vain lisääntyvät. Toisille ei riitä tipaton tammikuu; nyt on muodikasta sulkea korkki 100 päivän ajaksi. Vaikka lehtiä myydään edelleen hoikistuneilla ja raitistuneilla julkkiksilla, media on samalla herännyt pohtimaan, miksi hyvinvoinnin tavoittelusta on tullut suorittamista, pahoinvointiin saakka. 

Paleodieetti, gluteeniton ruokavalio, karppaus, raakaruoka, 5 + 2 dieetti, 17 päivän dieetti, Atkins, Zone, kaalikeittodieetti; lista on loputon. Tuloksia halutaan nopeasti ja helposti. Julkkisten esimerkki, kaverien vinkit tai somen hehkutus saavat epätoivoisen sohvaperunan kokeilemaan jos jonkinlaista. Etikkaa hörpätään aamulla tyhjään vatsaan. Ei syödä muruakaan klo 18 jälkeen. Tiesittehän että muotilehtien kuvankauniit mallitytöt säilyttävät kuulaan ihonsa ja hoikan vartensa juomalla litratolkulla vettä, parhaat viisikin! 

Saattaahan niillä merkillisillä ruokavalioilla joku laihtuakin, jopa pysyvästi. Jos muuttaa elämäntapansa ja jatkossakin kuluttaa sen minkä syö. Osalla mopo kuitenkin karkaa käsistä. Mallinukkejen langanlaihan olemuksen edelle on kiilannut treenattu vartalo. Fitness kilpailuista ja salitreenauksesta alkunsa saanut harrastus näyttää olevan varsinkin nuorten tyttöjen suosiossa, mikäli blogeihin on uskominen. Vaikka terveelliset elämäntavat ja alkoholista kieltäytyminen on erittäin hyvä asia, karua luettavaa löytyy vaikkapa 17-vuotiaan tytön blogista, jossa päivät tasapainoillaan salitreenien ja aerobisten harjoitusten välillä kaloreita ja hiilihydraatteja laskien tavoitteena rasvaton keho ja erottuvat lihakset. Kavereiden tapaaminen romuttaa aikataulun ja tavoitteet; yksikin ylimääräinen suupala tietää entistä kovempaa treeniä.  

Asiaa suolesta; olisiko tämän vuoden hittidieetti Skinny gut diet? Uusi elämäntapa, joka auttaa pudottamaan ylimääräiset kilot ja voimaan hyvin. Niinkin yksinkertaisesti kuin tasapainottamalla ne suolessamme majailevat bakteerimassat; hyvät bakteerit vastaan pahat bakteerit. Tähän päästään noudattamalla kolmea sääntöä: ensinnäkin syömällä enemmän kookosöljyä, avokadoa, saksanpähkinää ja chiasiemeniä. Toisekseen syömällä päivittäin elävää ruokaa, siis fermentoimalla valmistettua ruokaa. Suosimalla vähän tärkkelystä sisältäviä kasviksia, vähäsokerisia hedelmiä ja jugurttia, probiootteja, kuituja unohtamatta. Kolmanneksi, syömällä proteiineja joka aterialla; lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, kaloreita laskematta. Tällä ruokavaliolla tulehdus suolessa kuulemma rauhoittuu, vatsa on litteä ja luulenpa että pieruakin tulee vähemmän. 

 

Jos naisten lehdet ja sosiaalinen media luovat meille ulkonäköpaineita, niin yhtä lailla äiti antaa mallia tyttärelleen. Kalorien ja kilometrien laskemisen sijaan tulisi keskittyä oman kehon kuunteluun. Tervettä järkeä käyttäen, elämästä nauttien voisi löytyä aito hyvinvointi. Vanhassa vara parempi: kohtuus kaikessa! 

 

Keventäjän raikas janonsammuttaja on saanut vaikutteita Meksikolaisesta keittiöstä. 

 

Aqua fresca  

 

2 kurkkua 

2.5 dl vettä 

3 limeä 

kourallinen tuoretta minttua 

1 vihreä keskivahva chili tai maun mukaan 

1-2 tl suolaa 

3-4 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa 

 

Huuhdo kurkut ja pätki blenderin kannuun. Halkaise chili, poista siemenet ja heitä kannuun mintun (jätä muutama lehti koristeluun) ja veden kera. Pese yksi lime ja raasta kuori, lisää siitä puolet ja säästä loppu koristeluun. Puserra kannuun kolmen limen mehu, lisää suola ja sokeri. Aja tasaiseksi ja puserra siivilän läpi. Annostele laseihin jääpalojen kera, koristele mintun lehdissä ja limen kuorella.