Nuorten Lääkärien Yhdistys haastetteli valokuvauksesta innostunutta hammaslääketieteen opiskelijaa, Nuori Lääkäri -lehden kuvaaja Ella Brandtia.

Moi Ella, mitä talveen kuuluu?

Hyvää, kiitos! Tosi opiskeluntäyteistä, mutta kiinnostavat valokuvausprojektit ja pianoharrastus ovat pitäneet mielen kirkkaana.

Kuvaat paljon NLYlle ja Nuori Lääkäri –lehteen. Kuinka hammaslääketieteen opiskelija innostui valokuvaamisesta?

Sain ylioppilaslahjaksi ensimmäisen järjestelmäkamerani ja halusin oppia käyttämään sitä. Kun aloitin opinnot viisi vuotta sitten menin mukaan yliopiston valokuvauskerhoon. Sieltä sain valokuvauksessa kunnostautuneita kavereita ja opin mm. studiotyöskentelyä.

Todellinen kehitys alkoi, kun tein viime uutena vuotena lupauksen tulla ”pro”-valokuvaajaksi, koska selkeät tavoitteet kannustavat minua kehittymään. Sanoin jokaiselle kuvauspyynnölle kyllä, ja huomasin kuinka ne veivät minua aina askeleen eteenpäin. Kun minusta tuli Nuori Lääkäri –lehden valokuvaaja tammikuussa, koin jo saavuttaneeni tavoitteeni ja onnittelin itseäni. Yes man -taktiikka oli toiminut hienosti, ja sellainen kiva jännitys uuden edessä oli koko ajan läsnä, kun oli ensi kertoja palkattuna kuvaajana. On se kyllä vieläkin kutkuttavaa. Valokuvaaminen on taidemuoto, joka on minulle on mukavin ja luontevin ja varsinkin rakastan editointia.

Mistä ammennat luovuutta valokuviin, oletko aina ollut luova ihminen?

Inspiroidun helposti tarkkailemalla ympäristöäni ja ihmisiä lähelläni. Olen luova, varsinkin jos olen tylsistynyt, ideoita putkahtelee. Niitä on kiva pyöritellä mielessä, miettiä toteutusmahdollisuuksia ja ketä tarvitsisi pyytää mukaan avuksi. Minusta on tärkeää vaalia myös rohkeutta ja kunnianhimoa niin, että luovuus pääsee kukoistamaan ja näkyville. Nyt kun olen valokuvannut paljon, näen ympäristöni uudella tavalla; potentiaalisia valokuvaustaustoja ja -ideoita vaikka missä! Kuvaukset ovat hienoja kokemuksia. Se on sellainen sessio, jossa idea kypsyy, löytää muotonsa, intuitio johdattaa, ja heittäytymiskyky palkitaan hienoina kuvina.

 

Kaunein ottamasi valokuva ja kuinka se syntyi?

Olin kuvaamassa DI-valmistujaiskuvia ystävälleni Töölössä kierrellen ja saavuimme puistoon, jossa jatkoimme kuvaamista. Pian huomasimme, että puiston penkille saapui tuttu herra, Ilkka Kanerva nimittäin, ja ajatus yhteiskuvasta alkoi kutkuttamaan. Lähestyimme puhelimessa olevaa Kanervaa, näytin kameraani ja sain hyväksyvän katseen. Annoin mallilleni nopeasti ohjeet mennä viereen istumaan, pari otosta ja olimme saaneet toivomani kuvan. Kuvassa näen kaksi maailmaa vierekkäin, sekä tunnen kummankin läsnäolon ja tilanteen ainutlaatuisuuden.

Minkälaisella kameralla itse kuvaat ja mikä on käytetyin objektiivisi?

Kamerani on viime jouluna itselleni hankkima Canon 50D, ja 50mm F1.4 linssi on yksi käytetyimmistä objektiiveistani. Tykkään kiinteistä linsseistä, koska mielestäni kuvaajan jaloissa on paras zoomi. Täytyy rohkeasti liikkua kuvaustilanteessa.

 

Minkälaisia yhtymäkohtia valokuvaamisesta ja hammaslääkärinammatista löytyy?

Kummassakin tarvitaan ainakin tarkkaa ja estetiikkaa arvostavaa silmää. Oma olemukseni on aikalailla samanlainen kummassakin, koitan jutuillani ja iloisuudella vapauttaa tunnelmaa, koska henkilö kameran edessä, kuten potilastuolissakin, on usein aika jännittynyt. Kun tunnelma on rento ja henkilö luottaa minuun ammattilaisena, saadaan hyviä tuloksia.

Mikä sinusta tulee isona?

Hammaslääkäri, jonka elämässä on hyvin aikaa myös valokuvaukselle ja musiikille. Olen saanut päähäni sellaisen ajatuksen, että tämä maa tarvitsee minua enemmän hammaslääkärinä kuin kuvaajana. Olen vakuuttunut kuitenkin siitä, että voin menestyä terveydenhuollossa ja samaa aikaa edistyä muillakin aloilla, pitää useampaa rautaa tulessa.

Kuinka päädyit mukaan NLY:n toimintaan?

Ystäväni Nico Vehmas, joka on Nuori Lääkäri -lehdessä toimittajana, kertoi että he etsivät valokuvaajaa. Taisin laittaa Petja Orrelle viestiä ja portfoliota omista kuvistani.  Pian sainkin jo ensimmäisen kuvauskeikan, ja sen jälkeen niitä on tullut ropisten lisää. Tykkään kuvata NLY:lle, koska tässä tapaa eri alojen lääkäreitä ja on muutenkin lääketieteen sykkeessä.

Olemme inspiroituneet valokuvistasi. Kerro vinkkisi miten kuvaamisharrastus kannattaa aloittaa ja minkälaisilla välineillä pääsee alkuun?

Hyvään alkuun pääsee puhelimen kameralla sillä paras kamera on tunnetusti sellainen, mikä on mukana! Kun haluaa lähteä vähän laadukkaampaan ja taiteellisempaan valokuvaukseen, niin hyvällä järjestelmäkameralla pääsee hyvin alkuun. Kameran kannattaa mielestäni olla parempaa keskitasoa, jotta tekniset ominaisuudet eivät olisi luovuuden ja innostuneisuuden rajoitteena. Sitten riippuen siitä, mitä haluaa kuvata kannattaa ostaa esimerkiksi henkilökuvaukseen soveltuva linssi tai laajakulma luontokuvaukseen. Kameroita ja linssejä löytää hyvin myös käytettynä erilaisilta valokuvausfoorumeilta. Itse ostin oman kamerani Valokuvaajan kirppis – FB-ryhmästä ammattivalokuvaajalta.  

Sitten vaan työstämään visiota ja hakemaan inspiraatiota tapahtumista ja kotikulmista ja rohkeasti pyytää vaikka kavereita malliksi. Kannattaa myös olla kameran edessä, koska siinä oppii niin paljon kuvaustilanteesta, hyvistä kuvakulmista ja siitä mikä mallina olemisessa on haastavaa ja millaisia ohjeita malli kaipaa. Lisäksi se on tosi hauskaa!

Mikäli ei ole valokuvausta harrastavia ystäviä, kannustatko ihmisiä valokuvauskursseille, hakemaan tietoa netistä vai mistä konkreettinen oppi saadaan?

Suosittelen tutustumaan netissä oleviin opetussivustoihin. Itse hurahdin lynda.com sivustoon, (kk-maksu 25 dollaria), joka on täynnä hyviä videoita kuvaamisesta, editoinnista ja ammattilaisten työskentelystä. Videoita voi katsoa nopeutetulla tempolla, tehokkuusajatteluuni sopi erinomaisesti katsoa vaikka x1,75 nopeudella. Rakastamaani kuvaeditointiohjelmaa Lightroom (n. 80e) opin käyttämään juuri lynda.com videoiden avulla. Toki YouTuben kauttakin voi oppia, mutta kun laittaa hiukan rahaa peliin, niin videoiden taso yleensä moninkertaistuu ja itsekkin opiskelee reippaammin, ettei vaan menisi hukkaan se investointi. Valokuvauskerho on kanssa hieno juttu, se tuo samanhenkistä porukkaa yhteen ja pitää innostuksen liekkiä osaltaan yllä.  Nopein ja täsmällisin oppi on itselleni kuitenkin tullut netistä.

Kuvat: Ella Brandt

Teksti: Venla Heiskanen, KTM