Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Koulutusta koronasta huolimatta!
Etusivu > Koulutusta koronasta huolimatta!

Koulutusta koronasta huolimatta!

Keväällä 2020 maailma muuttui. Monissa työpaikoissa jouduttiin miettimään toimintaa uudelta kantilta huomioiden ohjeet sosiaalisen etäisyyden pitämisestä ja muista keinoista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yhtäkkiä sitä huomaa juttelevansa tietokoneen ruudulle useita tunteja päivässä: on Teamsia ja Skypeä niin potilaiden kuin henkilökunnankin kanssa.

Digitaalisista mahdollisuuksista huolimatta koulutuksen määrä väheni radikaalisti. Kansainväliset konferenssit peruttiin tai niihin osallistuminen kiellettiin. Valitettavasti vielä keväällä monikaan koulutustapahtuma ei pystynyt reagoimaan muutokseen niin nopeasti, että koulutusta olisi voitu järjestää uusilla keinoilla. Myös perinteisempi koulutus on ainakin osin kärsinytmestarikisälli opetus ei toimi, jos vain mestari tekee ja kisälli pitää etäpolia.  

NLY:een on kantautunut huolestuttavasti kuulumisia koulutustoiminnan vähenemisestä useilla työpaikoilla. Saadaksemme tarkemman tilannekuvan kartoitimme koulutustilannetta jäsenkyselyllä. Tulokset eivät herännyttä huolta ainakaan hälventäneet.

Kyselyyn kuului esimerkiksi väittämä ”Toimipaikkakoulutus on toteutunut hyvin myös poikkeusoloissa.” Vastaajista yli 70 % oli eri mieltä väitteen kanssa, ja vain 5 % oli täysin samaa mieltä. Avointen kysymysten vastaukset kertoivat samaa tarinaa:

Toistaiseksi kaikki peruttu. Meeting-toiminta alkanee etänä syyskuussa.”

 Covid aiheista intubaatio- ym koulutusta on ollut pienryhmissä, kaikki muu peruttu tai kesätauolla.” 

Etenkin työpaikan ulkopuolisten koulutusten määrä romahti. Vaikeaa saada osallistumislupaa työnantajalta. 

Varsinaista toimipaikkakoulutusta ei ole ollut. Ohjauksia järjestettiin keväällä etänä, mutta nämä aika pian jäivät kesän tullen tauolle eivätkä ole vielä palanneet. 

Osa vastauksista kertoi onneksi myös koulutustoiminnan edes osittaisesta elpymisestä syksyn tullen. Nyt, kun uusi arki on jo vakiintunut, työpaikkojen tulisikin mahdollistaa koulutuksen jatkuminen laadukkaana ja nuorten lääkärien osallistuminen niin klinikan kuin ulkopuolistenkin tahojen tarjoamaan koulutukseen – etänä tai järkevästi suojattuna.

Koulutukseen tarvitaan yhä myös aikaa ja koulutuspäiviä. Vaikka koulutus olisi verkossa, tulee koulutuksen yhä tapahtua työajan puitteissa. 10 koulutuspäivän minimitavoite vuodessa ei ole muuttunut. Lääkäriliiton täydennyskoulutussuosituksen mukaisesti lääkärillä tulisi olla toimipaikkakoulutusta ja aikaa itseopiskeluun vähintään 5 tuntia viikossa. 

Syksylle on onneksi tarjolla takuuvarmasti ainakin yksi laadukas kotimainen koulutustapahtuma! NuoriLääkäriPäivät on tänä vuonna kaikki Suomen nuoret lääkärit yhteen keräävä virtuaalitapahtuma. Poikkeustilanteen ja heikentyneen koulutustarjonnan vuoksi päätimme avata osallistumismahdollisuuden tänä vuonna kaikille valmistuneille NLY:n jäsenille valmistumisvuodesta riippumatta.   

Muutos on vaatinut meiltä opetteluaUskomme, että olemme saaneet kasaan mielenkiintoisen, opettavaisen, interaktiivisen ja ajatuksia herättelevän kokonaisuuden, jossa on jokaiselle jotakin. Päivissä yhdistyy tänä vuonna perjantaina 23.10. tapahtuva live-lähetys ja useita virtuaalisia luentokokonaisuuksia, joita voit katsoa NLP-viikolla keskiviikosta 21.10. alkaen, silloin kun sinulle sopii.

Materiaalia on useamman koulutuspäivän puitteisiin ja työnantajan kanssa kannattaakin varata jo nyt riittävästi aikaa koulutuksesta nauttimiseen.

 

Lotta Oksanen, Espoo
NLY:n varapuheenjohtaja