Olimme lääkärisopimuksen osalta hetken sopimuksettomassa tilassa syynä ollen ainakin osittain kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KV-TES) neuvottelujen venyminen. Nyt sopimukset ovat valmiit, mutta niiden liitteeksi odotellaan yleiskirjeitä, jotka lehden mennessä painoon ovat vielä kesken. Yleiskirje on tapa viestiä ja sopia asioista tarvitsematta kirjoittaa niitä sopimustekstiin. Näin sopimusteksti pysyy napakampana. Yleiskirjeet ovat kuitenkin osapuolia sitovia. Niillä voidaan selventää tulkintaa ja antaa esimerkkejä.
Nyt tehty lääkärisopimus on voimassa aikavälillä 1.2.2018-31.3.2020. Sopimus on siis voimassa jo helmikuun alusta lähtien, vaikka se allekirjoitettiin vasta myöhemmin.
KV-TES:n puolelta tullut muutos sopimukseen on akuutin tilapäisen hoitovapaan ikärajan nousu. Aiemmin alle 10-vuotiasta sairasta lasta on saanut hoitaa kotona, mutta jatkossa ikäraja on 12. Työpäiviä saa aiempaan tapaan käyttää neljä, mutta vain kolmesta ensimmäisestä maksetaan palkkaa. Lapsen sairastuessa torstain ja perjantain välisenä yönä, pois töistä on mahdollista olla perjantai, sekä maanantaista keskiviikkoon. Palkkaa puolestaan maksetaan perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta. Äkillisestä hoitovapaasta on KV-TES:ssä tarkemmat ohjeet viidennen luvun kohdassa 10.
Toinen muutos on palkallisen isyysloman määrän nousu. Palkallinen isyysloma tuli KV-TES:iin vuonna 2012, josta lähtien ensimmäisestä kuudesta päivästä on maksettu normaali palkka työnantajan toimesta. Sen jälkeen voi saada isyysrahaa Kelalta 48 päivän ajan (6+48=54). Jatkossa isyysloman alusta saa työnantajan maksamaa palkkaa 12 päivän ajan, jonka jälkeen voi jatkaa isyysrahalla 42 päivää (12+42 = 54). Tästäkin tarkemmin KV-TES:n viidennessä luvussa.
Kaikille maksetaan tuloksellisuuslisä 1.1.2019. Se on 9,2% kertaerä kuukausipalkasta. Laskentaperusteena on vuosilomapalkka, eli siihen eivät kuulu päivystyskorvaukset. Lisän saamisen ainoat edellytykset ovat työsuhteen voimassaolo samaan työnantajaan 2.9.-18.11.2018 ja yksi palkallinen päivä (tai esimerkiksi päivystys) kyseisellä välillä. Kyseisenä ajanjaksona saa olla yksittäisiä päiviä, jolloin työsopimus ei ole voimassa. Valitettavasti osa erikoistuvista lääkäreistä saattaa jäädä kertaerän ulkopuolelle, mikäli työsuhde ei ole tuolloin voimassa tai on vanhempainvapaalla tekemättä keikkaa työpaikalleen. Asia kannattaa siis pitää mielessä syksyn työkuvioita suunnitellessaan.
Sopimuksen yleiskorotus nostaa peruspalkkaa, joten se ei koske päivystyskorvauksia, eikä terveyskeskuksen toimenpide- tai käyntipalkkioita. 1.5.2018 terveyskeskuksissa peruspalkka nousee 2,55%, ja sairaaloissa 1,20%. 1.4.2019 terveyskeskuksissa taas 1,2%, ja sairaaloissa 1,0%. Sairaalapuolen palkankorotukset ovat lähes samat, kuin KV-TES:ssä. Sopimuksessa on lisäksi 0,7% järjestelyerä. Työnantaja ja luottamusmiehet päättävät, mihin tämä raha osoitetaan. Ensisijainen tavoite on nostaa sillä tehtäväkohtaisia palkkoja.
Terveyskeskus- ja sairaalalääkäreiden erilainen kohtelu palkannousun osalta on saanut sopimuksessa eniten huomiota. Tämä on toisaalta myös sopimuksen yksi tärkeimpiä asioita. Eri osa-alueita on painotettu aiempinakin vuosina. Esimerkiksi vuonna 2015 nostettiin päivystyskorvauksia, mikä vaikutti enemmän sairaalalääkäreiden palkkaukseen.
Vuoden 2016 sopimuskierros oli Kiky-kierros, jonka lopputulemana olivat nollakorotukset palkkoihin, leikkaus lomarahoihin ja pidennys työaikaan. Tuolloin työajat yhtenäistyivät, kun terveyskeskuksissa viikkotyöaika nousi 75 minuutilla sairaaloissa sen pysyessä ennallaan. Aiempi ero työajassa oli peräisin 90-luvulta, jolloin sairaalalääkäreiden tehtäväkohtaisia palkkoja nostettiin pidentämällä työaikaa. Siksi palkan yhtenäistämistä ei 2016 voitu tehdä korvaamatta sitä myöhemmin terveyskeskuslääkäreille. Nyt uuden sopimuksen myötä velka on kuitattu! Kumpikaan puoli ei enää ole velkaa toiselle, ja meitä on kohdeltu viime vuosien sopimuskierroksilla mahdollisimman tasavertaisesti.
Jos sopimuksiin liittyvät asiat tuntuvat hankalilta, voit lukea aihetta selventävän kirjoituksen NLY:n nettivisuilta osoitteesta https://www.nly.fi/artikkeli/luottamusmiehista-ja-hankalista-lyhenteista.