Keski-Suomen paikallisosasto perustettiin Jyväskylässä lämpimissä tunnelmissa kylmänä loppukevään päivänä 15.5.1997. Paikallisosastoa oli perustamassa monta aktiivista nuorta kollegaa. Alkuaikoja on muisteltu hektisiksi, mutta mielettömän hauskoiksi. Paikallisosaston toiminta on koonnut mukavasti nuoria, nuorehkoja ja ikinuoria lääkäreitä lähiseuduilta.

Keski-Suomen paikallisosasto on erittäin aktiivinen. Jyväskylä on risteyskohta, jonne nuoret lääkärit saapuvat ympäri Suomea. Sulatusuuni, joka yhdistää eri yliopistoilta saapuvia kuppikuntia yhdeksi kulhokunnaksi. Keskussairaalavaiheen jälkeen nuoret lääkärit lähtevät yhtä moneen suuntaan kuin mistä ovat tulleetkin. Osa palaa takaisin erikoislääkäreinä muistaen lämmöllä paikallisosaston tarjoamia tapahtumia, koulutuksia ja vertaistukea erikoistumisvaiheensa alkutaipaleen ruuhkavuosilta.

Kinkomaan kesäsaunat ovat olleet alusta lähtien ohjelmassa, keräten joka toinen viikko lauteille sakkia amanuensseista aivan erikoislääkäreihin saakka. Kesän kohokohta Päijänneristeily on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Risteilyn ovat kruunanneet Päijänne-buffet ja Mämminiemen puulämmitteinen sauna. Paitsi viime vuonna, jolloin Päijänteen uhkeat jäämassat veivät Mämminiemen laiturin mennessään, ja jouduimme tyytymään risteilyyn ja buffettiin ilman saunaa.

Kesäsesongin aloittava kevätjuhla ja kalenterivuoden toiminnan päättävä pikkujoulut ovat noudattaneet vanhaa hyväksi todettua kaavaa: väki+ruoka+juoma+sauna = tanssibaarissa pilkkuun asti. Liikuntaakin harrastamme. Talviriehaan on aina kuulunut jokin talvinen aktiviteetti kuten jääcurling, hankijalkapallo tai -lentopallo sekä avannon hakkaaminen. Kesäisin Tuomiojärven dyyneillä pelataan joka viikko rantalentopalloa ja syksyisin kilpaillaan tosissaan 7-ottelun paikallisosaston mestaruudesta.

Koulutuksellisesti Keski-Suomen paikallisosasto järjestää kahdesti vuodessa pienryhmäkoulutukset yhteistyössä Orionin kanssa. Viime vuosina väkeä on saapunut kuuntelemaan luentoja enemmän kuin sisään mahtuu, mikä on tuoreille lääkäreillä jo liiankin tuttua yliopistoajoilta. Kerran vuodessa pyritään järjestämään elvytyskoulutus taitojen ylläpitämiseksi.

Paikallisosastolla on ollut jo pidempään edunvalvontavastaavan pesti. Pestiä hoitavalle ei hommia ole juurikaan ollut. Tämä kertonee kuinka hyvät työolot erikoistuvilla lääkäreillä Keski-Suomessa on, kerran ei työoloihin puuttumisen tarvetta ole ollut.

Paikallisosaston johtokunta kokoontuu noin 8 kertaa vuodessa. Kokoontumispaikkoina toimivat johtokuntalaisten residenssit, paikalliset bistrot ja kesän aurinkoisina päivinä Jyväsjärven aurinkorannat. Johtokunnan kokouksiin ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita. Keski-Suomen paikallisosasto tarjoaa kollegoille tasapainoisesti mukavaa yhdessäoloa, juhlia, koulutusta ja liikuntaa. Toiminnan viestintävälineinä toimivat NLY:n postituslista, Facebook ja puskaradio. Tervetuloa mukaan toimintaan!

 

Pavel Baldin

Keski-Suomen paikallisosaston puheenjohtaja