Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kesäneuvoja 10 vuotta nuoremmalle itselle
Etusivu > Kesäneuvoja 10 vuotta nuoremmalle itselle

Kesäneuvoja 10 vuotta nuoremmalle itselle

Arvoisa nuori kollega! En varmaan enää tunne sinua, mutta haluan kertoa sinulle tästä kesästä. Muistan sen hetken, kun ensimmäistä kertaa aloitin kesätyöt lääkärinä. Ison valkoisen takin isoissa taskuissa EKG-viivain, repussa alleviivattuja oppikirjoja ja vatsassa epämääräinen parvi perhosia. Mielessä pyörii, että mitenhän minä pärjään.  

Tässä on sinulle muutama hyödyllinen vinkki! Varmista, että saat uudelle työntekijälle kuuluvan perehdytyksen. Lähimmän esimiehesi vastuulla on, että sinut opastetaan tehtäviisi, työvälineisiin, tietojärjestelmiin, työpaikan toimintaan ja tiloihin sekä työturvallisuuteen. Lisäksi tulee käydä läpi työsuhteeseen liittyvät asiat, kuten esimerkiksi palkka, päivystysvuorojen suunnittelu ja työterveyshuolto. Perehdytys voi olla myös kirjallisena. Hyvä käytäntö on, että perehdytyssuunnitelman toteutumista valvotaan järjestelmällisesti työnantajan toimesta. Jos koet, että joudut pärjäämään ilman riittävää perehdytystä, puhu siitä esimiehesi kanssa. 

Muistathan konsultoida! Vuosien varrella olen oppinut, että konsultoiva työote on tärkeä osa lääkärin taitoa. Ensimmäisinä kesinä ajattelin, että osaan kyllä nopeasti etsiä kysymyksiini vastaukset kirjoista ja tietokannoista. Että potilaat pitävät huonona lääkärinä, jos joutuu kysymään neuvoa. Epävarmuuden pidin sisälläni. Onneksi viisas esimies näki tilanteen ja lämpimästi velvoitti, että Jussi: sinun pitää konsultoida. Vain sillä tavalla pääsee sisälle siihen osaamiseen, mitä ei opi kirjoista. Päätöksenteon vaikeus ja epävarmuuden epämiellyttävyys lievittyvät, kun monimutkaisia asioita pääsee säännöllisesti pallottelemaan kokeneemman kollegan kanssa. Opit, miten oleelliset asiat siivilöityvät esille keräämästäsi anamneesin ja statuksen pirstaloituneesta tietomassasta. Pääset selville siitä, millainen ajatusprosessi asiaan yleensä soveltuu.  

Hyvä konsultaatiosuhde on kaksisuuntainen. Sinä opit itsestäsi, ja molemminpuolinen luottamus osaamiseesi ja lääkäriksi kasvamiseen vahvistuu. Kumma kyllä, myös potilaat ovat ymmärtäneet, että lääkäri ei tiedä kaikesta kaikkea. Yhä nykyäänkin he kertovat arvostavansa sitä, että osaa konsultoida.  

Pidä huolta itsestäsi. Liiallinen stressi, univaje ja epäterveellinen päivystysmättö on haitallisia myös lääkärin elimistölle. Pidä ruokatunnit ja vessatauot. Tuuleta aivojasi muiden seurassa kahvihuoneessa. Muista levätä, liikkua ja ulkoillaJätä tilaa kalenteriin ystäville, kesäromanssille, riippumatolle ja hyville kirjoille. Ja jos piiputtaa, muista että et ole yksin. Moni meistä oppii vasta kantapään kautta, että palautuminen on taitolaji. Hae tarvittaessa ajoissa apua. Jos seuraava potilas tai työkaveri alkaa tuntumaan viholliselta, on ylimääräisen lepopäivän paikka.  

Ennen kaikkea varjele sydäntäsi, sillä sieltä se potilaan kohtaaminen lähtee. Vaikka on etuoikeus kuulla potilaan kertovan tarinansahelposti voi tuntua vaikealta jakaa kaikkea surua ja huolta. Se voi heijastua vuorovaikutukseen. Miten jaksaa olla empaattinenpyrkiä yhteisymmärrykseen, olla läsnä? Ikävien uutisten kertomiseenkaan ei koe koskaan olevansa valmis. Lääkäreilläkin on oikeus työnohjaukseen. Se voi toteutua tutoroinnin tai mentoroinnin osana tai erillisenä työnohjauksena. Se auttaa käsittelemään näitä tunteita. Olemaan armollinen itselleen, työkavereille ja potilaille, koko systeemille. Näitä taitoja opetellaan edelleen myöhemmälläkin uralla. 

Arvoisa kollegahaluan, että tänä kesänä voit hyvin! Hyvinvoiva lääkäri on paras lääkäri potilaalle. 

 

Kesäterveisin,  

Jussi Paterno, Kuopio 

NLY:n valtuuskunnan puheenjohtaja 

jussi.paterno@nly.fi