Venytin aivosolujani äärimmilleen keksiäkseni kepeän kesäistä kirjoitettavaa näin lomakauden kunniaksi, mutta jälleen kerran päädyin kirjoittamaan vakiotylsistä erikoistumisuudistuksesta, aloituspaikkamääristä ja sote-uudistuksesta. Mutta älä heitä kirvestä vielä kaivoon! Ehkä uutiset eivät tällä kertaa olekaan niin tylsiä?

Virkalääkäreiden lomaillessa ja kesäkandien ahertaessa myös sosiaali- ja terveysministeriössä paiskitaan töitä erikoistumisuudistuksen eteen. Ensimmäiset luonnokset 2018 alusta voimaan tulevasta erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen asetusmuutoksesta on jo raapustettu valmistelevassa koordinaatiojaostossa ja asetusluonnos etenee virkamieskoneistossa kohti ministeritasoa. Pysykää nuoret lääkärit kanavalla, sillä heti kun ministeritasolla näytetään vihreää valoa asetusmuutokselle, NLY julkaisee kattavan tietopaketin aiheesta. Toistaiseksi aiheesta voi sanoa vain, että NLY:n näkemykset on asetusvalmistelussa erittäin hyvin huomioitu ja mielestäni kaikki ehdotetut muutokset ovat vain parempaan suuntaan. Siis pelko pois, erikoistuvien parhaaksi tätä muutosta tehdään!

Toinen NLY:n jäsenkuntaa paljon murehduttava asia on lääketieteellisten tiedekuntien aloituspaikkamäärät. Lääkäriliiton selvityksen mukaan vain murto osa ulkomailla lääkäriksi opiskelevista suomalaisista ei aio palata Suomeen töihin valmistumisen jälkeen. Ulkomailla opiskelevien määrän suuri kasvu onkin kenties jäänyt opetus- ja kulttuuriministeriöltä arvaamatta lääketieteellisten aloituspaikkoja viimeksi nostaessa. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tämänkin tunnelin päässä kajastaa valoa! OKM arvioi seuraavan kerran lääkisten aloituspaikkoja vuonna 2020 ja huhujen mukaan ajatus paikkojen laskemisesta ei olisi mahdoton. Jihuu!

Näiden hyvien uutisten siivittämänä haluan valaa uskoa lääkärikunnan tulevaisuuteen. Paljon on etenkin nuorilla lääkäreillä huolia ja murheita työllisyystilanteesta, erikoistumispaikan saamisesta, amanuenssuurien kovasta kilpailusta, koulutuksen laadusta sekä sote-uudistuksen aiheuttamasta mylläkästä koko terveydenhuoltoon. Kuitenkin aina tekevälle töitä löytyy ja ainakin erikoistumisuudistuksessa pyritään koko ajan koulutuksen laatua painottavampaan suuntaan. Nuorina lääkäreinä meidän, jos keiden, ei tulisi seistä muutoksen tiellä, vaan olla mukana tekemässä sitä! Mikään ei kerralla tule valmiiksi ja varmasti erikoistumisasetusta pitää hioa tulevaisuudessa lisää ja sote-uudistuksessa on jo syntyessään korjattavia puutteita, mutta ei meidän sovi jäädä tuleenkaan makaamaan! Eihän mikään kehity paremmaksi, jos ei rohkeasti lähdetä tekemään muutoksia?

Tärkein asia, joka on pitänyt minun mieleni korkealla tässä muutosmylläkässä, olette te kollegat. En voi hetkeäkään epäillä lääkärikunnan tulevaisuuden olevan synkkä ja varjoisa, kun näen päivittäin ympärilläni innostuneita ja osaavia nuoria lääkäreitä sekä ammattitaitoisia nuorten lääkäreiden kouluttajia. Etenkin ihailen kandien asennetta ja motivaatiota! Suuret kurssikoot, vähennetyt opetusresurssit ja negatiivissävytteisen kilpailuhengen nousu eivät ole näkyneet ainakaan minun kohtaamien kandien oppimisinnon laantumisena! Haluankin nostaa maljallisen kesäistä kuplajuomaa kesäkandeille ja amanuensseille, joiden kanssa on ollut ihan mahtavaa tehdä töitä yhdessä. Teistä tulee huippuja lääkäreitä! Muistakaa vain uskoa tulevaan ja pysyä kollegiaalisina ja reippaina.

Ina Rissanen

neurologian erikoistuva lääkäri

NLY:n hallituksen jäsen