Elämme ristiriitojen keskellä. Meidän pitäisi olla niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin tehokkaita, tuottavia ja sopeutuvia superihmisiä. Kasvava työmäärä tulisi hoitaa entistä pienemmällä henkilöstömäärällä, sillä rahaa ei ole. Eikä aina lisää tekijöitäkään, jos rahaa jostain löytyisi. Vapaa-ajalla täytyy jaksaa harrastaa, mutta lisäksi kotoilu on muodikasta.

Kotona ei suinkaan levätä ja rentouduta, vaan kokataan gourmet-illallisia, sisustetaan, remontoidaan ja ylipäänsä vietetään aktiivista laatuaikaa yhdessä. Kaiken suorittamisen ohella meitä toisaalta kannustetaan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin vaalimiseen, downshiftaamiseen ja kuuluisan ”oman ajan” viettämiseen. Muuten väsymme vaativan arjen keskellä emmekä pysy työkykyisinä riittävän iäkkäiksi. Elämän pitäisi olla ihmisen parasta aikaa, mutta onko se sitä nykypäivän vaatimusten viidakossa?

 

Yksiselitteistä vastausta ei varmasti ole, sillä jokainen meistä muodostaa mielipiteensä arjen mielekkyydestä ja sen vaativuudesta tämänhetkisten voimavarojensa, elämäntilanteensa ja jo eletyn elämän näkökulmasta. Lisäksi persoonamme vaikuttaa siihen, millaista elämänrytmiä siedämme. Varmaa on kuitenkin se, ettei jatkuva kiire sovi kenellekään meistä, vaan se alkaa vähitellen kääntyä itseämme vastaan. Kiire on harvoin merkki tehokkuudesta vaan ennemminkin elämänhallinnan puutteesta. Sen vuoksi tiettyjen varoitusmerkkien ilmaantumista omaan arkeen kannattaa tarkkailla, jotta osaa hellittää riittävän ajoissa.

 

Teoriassa varoitusmerkkien huomaaminen on yksinkertaista, mutta käytännössä varsin vaikeaa. Jos olet lähes koko ajan väsynyt, arki on ponnistelua päivästä seuraavaan, ja positiivisia hetkiä on vähän, niin on aika muuttaa suuntaa. Ei tarvitse tehdä radikaaleja päätöksiä, kuten pitää sapattivuotta ja matkustaa maailman ääriin, vaan pieniin, arkea parantaviin asioihin keskittyminen riittää. Jos vihaat kuntosalilla käymistä, niin vaihda harrastus itsellesi paremmin sopivaan. Uskalla kokeilla lajia, josta olet aina haaveillut! Jos haluat viettää lomasi epäsuomalaisittain kaupungissa perinteisen mökki-idyllin sijaan, niin anna mennä. Tärkeintä on, että rentoudut lomasi aikana. Jos et sunnuntai-iltaisin jaksa muuta kuin surra sohvan nurkassa edessä olevaa työviikkoa, niin keskustelu esimiehesi kanssa, jotta voisitte löytää keinoja parantaa työnhallintaasi tai muuttaa työnkuvaasi mielekkäämpään suuntaan. Uskon, että hyvinvoiva lääkäri on parempi lääkäri myös potilaan näkökulmasta.

 

NLY:n strategiassa unelmana on hyvä lääkärin arki ja arvojamme käsittelevään osioon on kirjattu tärkeä tavoite: parannamme lääkärin arkea. Paremman arjen tavoitteleminen on jatkuvaa työtä, johon yhdistyksemme osallistuu koko lääkärikunnan hyväksi. Jokaisella meistä on kuitenkin velvollisuus pyrkiä pienin teoin sekä omaa ajatusmaailmaa ja toimintatapoja muuttamalla kohti omaa parempaa arkea. Tietyt päivittäiset rutiinit on hoidettava, mutta uskallatko käyttää edes osan ylijäävästä ajasta haluamallasi tavalla yleisten odotusten vastaisesti? Riskinä on, että elämäsi muuttuu hieman kevyemmäksi.

 

Inkeri Savolainen, LL

Kirjoittaja Nuorten Lääkärien Yhdistyksen hallituksen ja edunvalvontavaliokunnan jäsen