Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijat suuntasivat Jukolan viestiin jo kolmatta kertaa yhdessä. Metsä tarjoaa meditatiivista vastapainoa töille ja opinnoille, koska suunnistaminen vaatii kaiken keskittymisen, lajista innostuneet opiskelijat kehuvat.

Tuhannet viettivät kesäyön supikossa

Tänä kesänä Jukolan viesti juostiin Hollolan Hälvälässä. Viestin ensimmäisen osuuden juoksijat ampaisivat matkaan yhdeltätoista illalla, juuri auringonlaskun jälkeen. Kaikkiaan Hälvälän suppaiseen maastoon lähti lähes 1 900 Jukola-joukkuetta. Kuivan ja helteisen alkukesän jäljiltä metsänpohja pölisi armottomasti, ja maaliin saapuikin kaikkensa antaneita, pölyjuovaisia juoksijoita.

Jukola tunnetaan siitä, että kuntosuunnistajat auttavat maastossa auliisti toisiaan. Yhteisöllisessä tapahtumassa ei ole pakko suunnistaa kovin itsenäisesti: metsästä löytää kyllä muitakin, jotka ovat menossa samalle rastille.

Jukolan osallistujamäärä on viime vuosina ollut kasvussa. Tapahtumaan kuuluvat päiväsaikaan järjestettävä naisjoukkueiden Venlojen viesti ja yön läpi jatkuva Jukolan viesti, joka on avoin kaikille joukkueille. Tänä kesänä viesteissä kisasi ennätysmäärä suunnistajia, vajaa 20 000. Lisäksi kisa-alueella riittää kannustajia ja talkoolaisia.

Jukola muistuttaakin telttakylineen, ensiaputelttoineen ja ruokakojuineen huomattavasti rock-festivaaleja – paitsi että musiikin sijaan alueella kaikuu kisaselostus, ja juhlakansa on sonnustautunut teknisiin urheiluvaatteisiin.

Stadin lääkis suunnisti yhdessä kolmatta kertaa

Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijat suunnistivat tänä vuonna kolmatta kertaa yhdessä.  Gastrocnemius Ferreus -joukkueita oli sekä Jukolan viestissä että Venlojen viestissä liikkeellä kolme. Kaikkiaan suunnistusfestivaalien tunnelmasta oli nauttimassa 30 lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijaa punaisissa Stadin lääkis -kisapaidoissa.

Vuosi sitten valmistunut Sara Mäkelä on jo kuudennessa Jukolassaan, mutta sanoo, että kisajännitys kutittelee silti. Tällä kertaa hän joutuu odottelemaan omaa lähtöään sunnuntaiaamuun asti, koska suuntaa vasta kuudennelle osuudelle.

“Lääkiksen joukkue on kasvanut vuosi vuodelta. Alemmilla vuosikursseilla moni on selvästi innostunut suunnistuksesta, koska täällä näkee uusia naamoja”, Mäkelä iloitsee.

Mäkelä perusti Stadin lääkis suunnistaa -Facebook-ryhmän kesällä 2015, kun oli törmännyt sattumoisin opiskelukavereihinsa Jukolan viestissä. Facebook-ryhmän tarkoitus oli helpottaa suunnistusharrastusta ja sen aloittamista: siellä voi sopia kimppakyytejä iltarasteille ja löytää metsään kavereita. Seuraavana kesänä lääketieteen opiskelijoilla olikin jo ensimmäinen oma Jukola-joukkue, jonka kokosi Emma Ranni.

Suunnistusryhmä Facebookissa helpottaa metsään lähtemistä

Lauantaina alkuillasta Hilda Mäkinen, Pi Fagerlund ja Mia Huhtanen huokuivat tyytyväisyyttä lääketieteen opiskelijoiden telttapaikalla. Heidän koitoksensa helteisessä Venlojen viestissä oli ohi, ja kaikki olivat tyytyväisiä päivän suunnistukseensa. Fagerlundia lukuunottamatta kaikki olivat tapahtumassa ensimmäistä kertaa.

“Etukäteen maastosta peloteltiin, koska se on täynnä suppia, mutta oli tosi kivaa. En ollutkaan aiemmin ikinä nähnyt suppaa”, Mäkinen naurahtaa.

Kaikki kertovat innostuneensa suunnistuksesta opiskelukavereidensa kautta. Stadin lääkis suunnistaa -Facebook-ryhmässä on helppo sopia kimppakyytejä iltarasteille ja tavata uusia suunnistuskavereita, kolmikko kehuu.

“En ole kotoisin Helsingistä, joten minulla oli alkuun vähän kynnystä lähteä iltarasteille. En tiennyt, kuka niitä järjestää ja missä. Porukassa meneminen on paljon helpompaa”, Fagerlund sanoo.

Suunnistamista Venlojen viestin juoksijat kehuvat hienoksi lajiksi, jossa yhdistyvät luonnosta nauttiminen, älyllisyys ja fyysinen vaativuus. Metsässä liikkuminen kartan kanssa on meditatiivista ja toimii vastapainona opinnoille, Mäkinen kuvailee.

“Ensi vuonna haluaisin osallistua Jukolan viestiin, tai sekä Venloihin että Jukolaan. Tekisi mieli lähteä saman tien uudestaan metsään”, Mia Huhtanen hehkuttaa.

Tiimipaidat valmistuivat kalkkiviivoilla

Monet joukkuelaisista istuskelivat ennen Jukolan viestin alkua joukkueen yhteisellä telttapaikalla. Kesäillassa makusteltiin Venlojen viestin suorituksia ja valmistauduttiin Jukolan koitoksiin syömällä eväitä ja pelaamalla korttia. Tunnelma telttakylässä oli rento ja odottava.

Hammaslääketieteen opiskelija Petrus Lilja oli lauantai-iltana lähdössä hyväntuulisena ensimmäistä kertaa yösuunnistamaan. “Tavoitteena on, että ei tulisi valtavia pummeja. Suunnistamisessa hienoa on se, että se tuo normijuoksuun lisää tekemistä, jos vertaa siihen, että juoksisi vaikka pururadalla.”

Lilja on suunnitellut lääketieteen opiskelijoiden joukkueen punaisessa kisapaidassa seisovan logon. Hienot ja erottuvat tiimipaidat aiheuttivat tosin hieman ylimääräisiä sydämentykytyksiä, sillä ne saatiin painattajalta vasta päivää ennen tapahtumaa.

“Nyt on hyvä fiilis, kun kisapaidat saatiin ajoissa, eikä yhtään juoksijaa puutu”, joukkuetta koordinoiva Henriikka Mälkönen huokaisee. Viimeisellä viikolla ennen kisoja Mälkösen puhelin kävi kuumana, sillä neljä juoksijaa oli sairastunut viime tipassa. Korvaajien rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki joukkueet pääsevät lähtemään matkaan.

Itse sekä Venloissa että Jukolassa yhden viestiosuuden ahkeroiva Mälkönen kertoo, että sponsorin avulla opiskelijat pääsivät osallistumaan Jukolaan puoleen hintaan. Muutenkin osallistuminen haluttiin järjestää niin, ettei kenenkään olisi pakko tehdä varustehankintoja tapahtumaa varten. “Kompasseja ja ajanotossa tarvittavia emit-kortteja varten tehtiin Excel-taulukko siitä, kuka lainaa kenellekin mitä ja milloin.”