NLY:n uusi puheenjohtaja ohjaisi yhdistystä selkeämmin kohti edunvalvontaa.

Nuorten lääkärien yhdistyksen tuore puheenjohtaja Iiro Karhiaho ei palele, vaikka Meilahden kallioilla puhaltaa hyytävä tuuli ja kuvaukset kestävät. Karhiahon selän takana nouseva tornisairaala halutaan kuvaan mukaan.

”Tuossa kyltissä lukeekin, että Meilahden sairaala!”, Karhiaho osoittaa. Paikka on tuttu, sillä Karhiaho suorittaa siellä parhaillaan erikoistumiskoulutusta.

Karhiaho opiskeli lääkäriksi Tarton yliopistossa. Opintoja Virossa hän pitää Suomeen verrattuna teoreettisina. Opiskeluiden aikana oli otettava amanuensuureja Suomessa, jotta pääsi tekemisiin käytännön kanssa.

Karhiaho kiittää Tartossa vallinnutta kovaa kuria, tosin vasta näin jälkeenpäin. Aina jatkuva kovan palautteen saaminen ei tuntunut hyvältä. Sen vuoksi oli pakko kasvattaa paksu nahka, joka luultavasti nytkin pitää tuoreen puheenjohtajan lämpimänä pakkasessa.

Erikoistumiskoulutuksesta on jäljellä enää pari vuotta, ja sitten Tarton kasvatista tulee sisätautilääkäri. Ennen sitä on kuitenkin edessä pesti puheenjohtajana.

”Fiilikset ovat hyvät. Koossa on todella hyvä porukka, ja tuntuu hyvältä lähteä tekemään heidän kanssaan töitä. Tietenkin tällaisen ison urakan edessä tuntuu jännittävältä ja haastavalta, hyvällä tavalla.”

Karhiaholla on vain vuoden kokemus NLY:stä, jossa hän on ollut valmistumisensa jälkeen projektityöntekijänä. Luottamustehtävistä riittää kyllä kokemusta. Opiskeluaikanaan Karhiaho ehti toimia aktiivina Tarton suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden kandiseurassa, tiedekuntaneuvostoissa ja Medisiinariliiton puheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä.

Nyt hän haluaa ohjata NLY:ä kohti selkeämpää erikoistuvien lääkärien edunvalvontaa.

”Haluaisin, että kaikki mitä me teemme, liittyisi jollakin tapaa erikoistuvien lääkärien arjen ja työolojen parantamiseen”, Karhiaho sanoo. ”Näin rajatuilla resursseilla on turha lähteä ampumaan joka suuntaan.”

Paitsi jos yhteiskunnallisten asioiden ajaminen antaa yhdistykselle näkyvyyttä, ja sitä kautta enemmän rintaääntä ajaa tärkeitä asioita. Silloin Karhiahokin haluaa mukaan. ”Meidän tulee miettiä jokaisen asian kohdalla, että miten se liittyy meihin.”

Väistyvää puheenjohtajaa Mikko Kerästä Karhiaho kehuu. ”Mikko on loistava puheenjohtaja ja jättää todella suuret saappaat täytettäväksi.”

Karhiahon mielestä NLY:ssä ei ole asioita, jotka olisivat huonosti ja jotka pitäisi korjata.

”Mutta käytännön työssäni erikoistuvana lääkärinä on tullut vastaan erikoistumisen murheenkryynejä. Sen olen huomannut, että erikoistumiskoulutus on meillä kaukana ideaalista.”

Siksi Karhiaho haluaakin tuoda NLY:n painopisteen lähemmäs erikoiskoulutusta. ”En sano, ettei asiaa olisi ajettu aiemmin. Mutta ongelmiin on oikeasti puututtava.”

Tärkeimpänä tavoitteena tulevalle vuodelle on erikoistumiskoulutuksen sähköinen lokikirja. Sen on tarkoitus auttaa koulutuksen laadunvalvonnassa ja kertoa, mitä erikoistuvien lääkärien koulutuksessa oikeasti tapahtuu.

”Lokikirjan pitää olla sellainen, että se ei haittaa erikoistuvan arkea, vaan on helppo käyttää.”

Erikoistumiskoulutukseen hakemiseen on tulossa muutoksia, ja erilaisista hakumenetelmistä on esitetty visioita. Karhiaholla itsellään ei ole selkeää näkemystä siitä, mikä olisi paras tapa päättää erikoistumaan pääsevät. Se on kylläkin selvää, että entiseen malliin ei voida jatkaa.

”Tuleeko eteen sisäänpääsykoe vai haastattelu – siitä väännetään nyt peistä.”

Lääkäriliitto kehitti viime vuonna Erikoisalani-palvelun, jossa esitetään muun muassa erikoisalojen työvoimaennusteita. Karhiahon mielestä informaatio-ohjausta olisi voitu parantaa jo aiemmin. Siten lääkärit olisivat nyt paremmin perillä siitä, mille erikoisalalle kannattaa hakeutua ja missä riittää töitä.

”Siten saataisiin varmasti yhä hyviä tuloksia, mutta ei enää riittäviä. Pian valmistuu suuria vuosikursseja, ja erikoistumaan haluaa iso joukko lääkäreitä, jotka ajattelevat, että kyllä tämä [erikoistuminen] tästä jotenkin suttaantuu.” Silloin on Karhiahon mielestä riski, että ihmisiä koulutetaan turhaan. Hänen mielestään on aina huono asia, jos nuorten ihmisten aikaa haaskataan.

NLY on jo aiemmin esitellyt valintamallin, jossa pisteitä saisi tieteellisestä menestyksestä, työkokemuksesta tai molemmista. Karhiaho pitää mallia toimivana.

Tuleva valintamenettely saattaa olla uhka erikoisalojen vapaalle kokeilemiselle. Karhiahonkaan mielestä kerran valitsemalleen alalle ei saa jäädä loukkuun. ”Ensin pitää melkeinpä kokea työpäivän arki kyseisellä alalla, ja sitten vasta voi päättää, onko se itseä varten.”

Karhiahon mielestä kaikki lääkärit tarvitsevat erikoiskoulutusta, sillä tietoa tulee koko ajan lisää.

”Lääketieteellisen tiedon määrä on lisääntynyt niin paljon, että parin vuosikymmenen takaisesta lääkärin työstä ollaan kaukana. Pelkkä lisensiaatin koulutus ei enää riitä hallitsemaan sitä valtavaa määrää tietoa, joka liikkuu jo pelkästään perusterveydenhuollossa.” Karhiaho toivoisi, että tulevaisuudessa yleisotteen pitämiseen löytyisi keinoja erityisesti yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksesta.

Baltiassa ja muualla Euroopassa lääketiedettä opiskelee moni suomalainen, ja heistä valtaosa haluaa tulla Karhiahon lailla Suomeen erikoistumaan. Karhiahon mielestä tulijat ovat toivottuja, mutta heidät pitää osata ottaa huomioon koulutusmääriä tarkasteltaessa.

”Uskon, että ulkomaille opiskelemaan lähteminen kertoo ennen kaikkea kovasta motivaatiosta.”

 

 

Kolme nopeaa puheenjohtajalle

Iiro Karhiaho, 31, on Helsingissä asuva NLY:n uusi puheenjohtaja.

Minkälainen olet johtajana?

Kuunteleva. Johtamistapani on vapaaehtoisjärjestöön hyvin sopiva: ei auktoriteettia ja pomottelua, vaan yhdessä tekemistä samalla tasolla. Ihmisten näkökulmien kuunteleminen ja yhteisen näkemyksen etsiminen ovat johtajan tärkeimmät tehtävät tällaisessa organisaatiossa.

Entä lääkärinä?

Lääkärinä sovellan samaa mallia. Lääkärihän johtaa hoitoa yhdessä potilaan kanssa, mutta samalla tavalla tiedon kerääminen ja konsensuksen muodostaminen ovat tärkeimmät.

Mitä harrastat?

Lukemista, kuntosalilla käymistä. Ystävien kanssa ajan viettäminen, läheiset ja perhe lataavat akkuja.