Tämän kansainvälisen joulupöydän myötä Nuori Lääkäri toivottaa rauhallista ja herkkujen täyttämää joulun aikaa!

 

Lucia-pullat eli lussekatter

Noin 32 Lucia-pullaa 

Valmistusaika1 ½ h

Ainekset 

  • 1 g sahramia 
  • 1,5 dl sokeria 
  • 50 g hiivaa
  • 5 dl maitoa
  • 150 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 13–14 dl vehnäjauhoja

Koristeluun ja voiteluun 

  • kananmuna  
  • Rusinoita oman maun mukaan

Valmistus 

  1. Sulata rasva kattilassa. 
  2. Sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi (37°C). Murenna joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi. 
  3. Lisää sahramisokeri ja suola. Alusta joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhonreunoista. Taikina saa kuitenkin jäädä melko tahmeaksi, sillä löysempi taikina takaa kuohkeammat pullat. 
  4. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia. 
  5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina puoliksi ja edelleen neljään osaan, joista kukin 8 palaseen. Näin saat kokonaisuudessaan 32 taikinapalaa.  
  6. Rullaa taikinapalat noin 20 cm pituisiksi sormenpaksuisiksi tangoiksi. Rusinanystävänä voit halutessasi asetella rusinoita perätysten koko taikinatangon pituudelleTaita tämän jälkeen taikinatanko pituussuunnassa puoliksi, jotta rusinat kätkeytyvät sen sisään. Rullaa S-kirjaimen muotoisiksi kierteiksi.  
  7. Kohota pellillä hyvin peiteltyinä vielä 20–30 minuuttia.  
  8. Voitele pullat kanamunalla. Koristele rusinoilla. 
  9.  Paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 5–10 minuutin ajan tai kunnes pullat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Nauti vastaleivotut lussekattenit esimerkiksi ruotsalaisen Blossa-glögin kera! 

Vinkki: Perinteisten lussekatteneiden lisäksi voit kokeilla myös muita muotoja. Ohjeet esimerkiksi gullvagn-, julkuse– ja luciakronamalleihin löydät helposti netistä.

Resepti ja kuva: Roosamari Hannukkala 

 

Madeleines de Noël

Ranskalainen madeleine-klassikkoresepti taipuu myös jouluversioksi. 

Tällä reseptillä valmistat 16 joulumadeleinea.

Ainekset

  • ½ sitruuna 
  • 3 kananmunaa 
  • 150 g voita (normaalisuolaista) 
  • 150 g vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 150 g hienoa sokeria 
  • 2 rkl hunajaa, mielellään akaasiahunajaa 
  • 1 tl kardemummaa 
  • 1 tl kanelia 
  • 16 madeleine-muottia (muffinimuotit tai -vuoka käyvät myös) 

 

  1. Huuhtele, kuivaa ja puolita sitruuna. Raasta sen kuori odottamaan. Lavezessuyez et râpez le zeste du demi-citronréservez-le. 
  2. Sekoita kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja kaneli) keskenään kulhossa. Mélangez-les! 
  3. Sulata voi ja lisää joukkoon hunaja. Faites fondre le beurre avec le miel. 
  4. Vatkaa munat ja sokeri kulhossa, kunnes seos on moussemainen (mousseux).  
  5. Sekoita moussen joukkoon kuiva-aineseos, sitruunankuoriraaste ja hunajavoisula. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Mélangez jusqu’à ce que ce soit homogène.  
  6. Laita taikina jääkaappiin vähintään 1 h ajaksi. Laissez reposer dans le frigo! 
  7. Lämmitä uuni 270 asteeseen. Préchauffez le four. 
  8. Täytä muoteista ad ⅔ taikinalla, sillä madeleinet nousevat reippaasti. Paista 4 min ajan 270 asteessa. Laske uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista madeleineja n. 6 minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat kauniin kullanruskeiksi. Enfournez jusqu’à ce que les madeleines soient dorées!  
  9. Anna jäähtyä ja makustele glögin tai teen kera. Dégustez vos madeleines de Noël!

Resepti: Saana Mäenpää 

 

Vanillekipferl

Taikina

  • 170 g voita
  • 50 g hienoa sokeria
  • 70 g saksanpähkinää tai mantelia jauhettuna
  • 270 g vehnäjauhoa

Sokerisekoitus kierittämiseen:

  • 200 g hienoa sokeria
  • rl vaniljasokeria
  1. Sekoita jauhothieno sokerivoi ja pähkinät taikinaksi. 
  2. Tee taikinasta n. 3 cm paksuinen tanko ja laita tanko tunniksi jääkaappiin. 
  3. Leikkaa tangosta n. 1,5 cm paksuja palojaMuotoile paloista pallojapalloista pieniä rullia ja rullista pienten croissanttien muotoisia leivonnaisiaAseta leivonnaiset leivinpaperin päälle uunipellille. 
  4. Paista Vanillerkipferl esikuumennetussa uunissa (200 astetta8-10 minuuttiakunnes ne ovat vaaleanruskeita 
  5. Heti paistamisen jälkeenkun Vanillekipferl ovat vielä hyvin lämpimiäkieritä ne sokerisekoituksessa.

Resepti ja kuva: Sarah Schober