Tämän kansainvälisen joulupöydän myötä Nuori Lääkäri toivottaa rauhallista ja herkkujen täyttämää joulun aikaa!
Lucia-pullat eli lussekatter
Noin 32 Lucia-pullaa
Valmistusaika: 1 ½ h
Ainekset
- 1 g sahramia
- 1,5 dl sokeria
- 50 g hiivaa
- 5 dl maitoa
- 150 g voita
- 1/2 tl suolaa
- 13–14 dl vehnäjauhoja
Koristeluun ja voiteluun
- 1 kananmuna
- Rusinoita oman maun mukaan
Valmistus
- Sulata rasva kattilassa.
- Sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi (37°C). Murenna joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää sahrami, sokeri ja suola. Alusta joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhonreunoista. Taikina saa kuitenkin jäädä melko tahmeaksi, sillä löysempi taikina takaa kuohkeammat pullat.
- Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina puoliksi ja edelleen neljään osaan, joista kukin 8 palaseen. Näin saat kokonaisuudessaan 32 taikinapalaa.
- Rullaa taikinapalat noin 20 cm pituisiksi sormenpaksuisiksi tangoiksi. Rusinanystävänä voit halutessasi asetella rusinoita perätysten koko taikinatangon pituudelle. Taita tämän jälkeen taikinatanko pituussuunnassa puoliksi, jotta rusinat kätkeytyvät sen sisään. Rullaa S-kirjaimen muotoisiksi kierteiksi.
- Kohota pellillä hyvin peiteltyinä vielä 20–30 minuuttia.
- Voitele pullat kanamunalla. Koristele rusinoilla.
- Paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 5–10 minuutin ajan tai kunnes pullat saaneet kauniin kullanruskean värin.
Nauti vastaleivotut lussekattenit esimerkiksi ruotsalaisen Blossa-glögin kera!
Vinkki: Perinteisten lussekatteneiden lisäksi voit kokeilla myös muita muotoja. Ohjeet esimerkiksi gullvagn-, julkuse– ja luciakronamalleihin löydät helposti netistä.
Resepti ja kuva: Roosamari Hannukkala
Madeleines de Noël
Ranskalainen madeleine-klassikkoresepti taipuu myös jouluversioksi.
Tällä reseptillä valmistat 16 joulumadeleinea.
Ainekset
- ½ sitruuna
- 3 kananmunaa
- 150 g voita (normaalisuolaista)
- 150 g vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 150 g hienoa sokeria
- 2 rkl hunajaa, mielellään akaasiahunajaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 16 madeleine-muottia (muffinimuotit tai -vuoka käyvät myös)
- Huuhtele, kuivaa ja puolita sitruuna. Raasta sen kuori odottamaan. Lavez, essuyez et râpez le zeste du demi-citron, réservez-le.
- Sekoita kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja kaneli) keskenään kulhossa. Mélangez-les!
- Sulata voi ja lisää joukkoon hunaja. Faites fondre le beurre avec le miel.
- Vatkaa munat ja sokeri kulhossa, kunnes seos on moussemainen (mousseux).
- Sekoita moussen joukkoon kuiva-aineseos, sitruunankuoriraaste ja hunajavoisula. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Mélangez jusqu’à ce que ce soit homogène.
- Laita taikina jääkaappiin vähintään 1 h ajaksi. Laissez reposer dans le frigo!
- Lämmitä uuni 270 asteeseen. Préchauffez le four.
- Täytä muoteista ad ⅔ taikinalla, sillä madeleinet nousevat reippaasti. Paista 4 min ajan 270 asteessa. Laske uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista madeleineja n. 6 minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat kauniin kullanruskeiksi. Enfournez jusqu’à ce que les madeleines soient dorées!
- Anna jäähtyä ja makustele glögin tai teen kera. Dégustez vos madeleines de Noël!
Resepti: Saana Mäenpää
Vanillekipferl
Taikina
- 170 g voita
- 50 g hienoa sokeria
- 70 g saksanpähkinää tai mantelia jauhettuna
- 270 g vehnäjauhoa
Sokerisekoitus kierittämiseen:
- 200 g hienoa sokeria
- 3 rl vaniljasokeria
- Sekoita jauhot, hieno sokeri, voi ja pähkinät taikinaksi.
- Tee taikinasta n. 3 cm paksuinen tanko ja laita tanko tunniksi jääkaappiin.
- Leikkaa tangosta n. 1,5 cm paksuja paloja. Muotoile paloista palloja, palloista pieniä rullia ja rullista pienten croissanttien muotoisia leivonnaisia. Aseta leivonnaiset leivinpaperin päälle uunipellille.
- Paista Vanillerkipferl esikuumennetussa uunissa (200 astetta) 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
- Heti paistamisen jälkeen, kun Vanillekipferl ovat vielä hyvin lämpimiä, kieritä ne sokerisekoituksessa.
Resepti ja kuva: Sarah Schober