Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Ehdokkaalta: Lääkäriliiton tulee tehdä antirasistisia tekoja
Etusivu > Ehdokkaalta: Lääkäriliiton tulee tehdä antirasistisia tekoja

Ehdokkaalta: Lääkäriliiton tulee tehdä antirasistisia tekoja

Ikävin asia, jota työssäni kohtaan, on suomalaisessa terveydenhuollossa rehottava syrjintä ja rasismi. Sairaanhoitopiirien strategioissa ja johtoryhmien pöytäkirjoissa siihen suhtaudutaan kuin muihinkin epäkohtiin eli sen olemassaolo kiistetään ja se piilotetaan yhdenvertaisuutta julistavien korulauseiden alle. Lääkärinvalassakin juhlallisesti vannomme ”täyttävämme lääkärin velvollisuutemme jokaista kohtaan ketään syrjimättä”.

Silti olen lukemattomat kerrat jokaisella työpaikallani eri puolella Suomea ollut kokouksissa ja kahvihuonekeskusteluissa, joissa puhutaan toisista terveydenhuollon työntekijöistä tai potilaista rasistiseen tai muulla tavalla syrjivään sävyyn. Erityisesti russofobiaa olen todistanut työssäni todella usein. Varsinkin huumorin varjolla oikeutetaan räikeänkin epäasiallisia kommentteja esimerkiksi romaneista, rodullistetuista, suomea aksentilla puhuvista tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

En ole näissä tilanteissa läheskään aina uskaltanut sanoa mitään, vaikka minun olisi pitänyt huutaa. Olen ollut hiljaa itsekkäistä syistä: Pelkään, että en etene  urallani, jos puutun sairaaloiden syrjiviin keskusteluihin. Eräällä työpaikallani kandit olivat antaneet palautetta meetingien epäasiallisista vitseistä ja tämä palaute oli kuukausia printattuna taukohuoneen seinään erikoislääkärien saatesanoilla, että ainakaan näitä huumorintajuttomia ei palkata meille töihin.

Kaikelle ei pidä voida nauraa. Rasistista käytöstä ei pidä suvaita. Julistautuminen ei-rasistiksi ei riitä, vaan omaa toimintaa on muutettava.

Minä en kuitenkaan ole rasismiin liittyvien ilmiöiden uhri, vaan rasismi satuttaa niitä potilaita ja työkavereita, joihin rasismi kohdistuu. Niitä kollegoja, jotka eivät esimerkiksi voi nimensä, ihonvärinsä tai aksenttinsa takia edetä Suomessa urallaan samalla tavalla kuin muut, vaan joutuvat tekemään moninkertaisen määrän töitä todistaakseen olevansa päteviä lääkäreitä niin potilaiden kuin työkavereiden silmissä.

Lääkäriliiton tulisi tehdä antirasistisia tekoja vähemmistöryhmien ehdoilla ja ensimmäiseksi katsoa peiliin: Miksi Lääkäriliitossa ei toimi vähemmistöryhmiin kuuluvia lääkäreitä itse puhumassa näistä asioista? Esimerkiksi vuonna 2017 Lääkäripäivillä on koulutettu maahanmuuttajataustaisten lääkärien työstä niin, että tilaisuuteen oli kutsuttu vain yksi maahanmuuttajataustainen puhuja ja hänkin tittelillä kokemusasiantuntija. Miten Lääkäriliitto voisi olla kaikkien suomalaisten lääkärien liitto?

En voi koskaan täysin tietää, miltä rasismi tai esimerkiksi transfobia tuntuu, koska en itse joudu kärsimään siitä. Voin puhua vain omasta näkökulmastani. Vastuu rasismiin ja syrjintään puuttumisesta kuuluu kuitenkin ennen kaikkea etuoikeutetuille ryhmille. Siksi haluan näissä vaaleissa vähemmistöryhmien liittolaisena taistella antirasistisen terveydenhuollon puolesta.

Nelli Nurminen
Evl, sydän- ja rintaelinkirurgia

http://laakaripaivat.fi/2017/kurssit/maahanmuuttajalaakari-omassa-tyossaan-suomessa/