Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Aurinko armas ja aurinkovoiteet – näin suojaat ihosi kesällä
Etusivu > Aurinko armas ja aurinkovoiteet – näin suojaat ihosi kesällä

Aurinko armas ja aurinkovoiteet – näin suojaat ihosi kesällä

Valon määrän ihanasti lisäännyttyä myös D-vitamiinin saanti tehostuu – mutta kesän tultua myös UVA- ja UVB-säteilyn määrä kasvaa. Iho tulee tältä haitalliselta säteilyltä suojata, mutta miten valita oikea aurinkovoide itselle ja perheelle? Nuori Lääkäri selvitti, missä tilanteessa mikäkin vaihtoehto kannattaa.

Auringon haitalliselta säteilyltä suojautuminen on tärkeää etelänmatkoilla, mutta myös kotisuomessa. Ihosyöpien määrä on viime vuosina kasvanut selvästi ja melanoomat ovat myös nuorilla esiintyvien syöpien kärkipäässä. Riski palamiselle riippuu niin omasta ihotyypistä eli käytännössä rusketus- ja palamisalttiudesta, kuin UV-säteilyn voimakkuudesta eli UV-indeksistäkin. UV-indeksi puolestaan voi olla hyvinkin korkea, vaikka sää olisi pilvinen. Miten ja milloin iho siis tulee suojata, ja sopiiko sama suojausmenetelmä kaikille?

Jotta ihon suojaaminen olisi mahdollisimman helppoa, Nuori Lääkäri haastatteli aiheesta ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchardia ja koosti eri tilanteisiin sopivat ohjeet, jotta auringosta uskaltaisi myös nauttia turvallisesti.

 

Miten ja milloin suojautua auringolta?

Auringon UVA- ja UVB-säteilyltä voi suojautua monin eri tavoin, ja tapa kannattaakin valita yksilöllisesti ja tilanteen mukaan. Yleisenä ohjeena Bouchard suosittelee välttämään suoraa auringonpaistetta keskipäivän aikoihin, etenkin kello 10–13, kun UV-indeksi on korkeimmillaan.

Suojautumistarve alkaa, kun indeksi on yli 3.

Nykyään myös monet älylaitteet ilmoittavat UV-indeksin suuruuden, mikä auttaa hahmottamaan ihon suojaamistarvetta.

Käytännössä ihoa voi suojata tehokkaasti kolmella tavalla: varjolla, vaatetuksella ja aurinkovoiteilla. Tärkeää on suojata herkästi palavat alueet, kuten olkapäät ja niska, sekä arvet ja sellaiset alueet, jotka ovat jo aikaisemmin päässeet palamaan. Bouchard kehottaa kiinnittämään huomiota myös helposti unohtuviin alueisiin kuten huuliin, korviin sekä päänahkaan. Viimeisimmässä hattu on kätevä suoja. Aurinkolasejakaan ei kannata unohtaa, sillä niillä voi ehkäistä silmänpohjan melanoomaa ja harmaakaihin syntymistä.

 

Sopivan aurinkovoiteen valinta

Aurinkovoidetta käytettäessä sen kerroin eli SPF (sun protector factor) tulisi olla mieluiten 50. Kun kerroin on alempi kuin SPF 30, ei juurikaan saavuteta hyötyjä. Aurinkovoiteita on olemassa kahta päätyyppiä, kemiallista ja fysikaalista. Jälkimmäisestä käytetään myös nimitystä mineraaliaurinkosuoja.

Näiden aurinkosuojien vaikutusmekanismit ovat keskenään erilaiset: kemiallinen imeytyy ihon pintakerroksiin ja luo nimensä mukaisesti kemiallisen suojan. Se imee itseensä ihon vastaanottaman UVA- ja UVB-säteilyn, jolloin säteily ei pääse vaikuttamaan haitallisesti solujen DNA:han. Voidetta käytetään levittämällä sitä noin 20–30 minuuttia ennen aurinkoon astumista. Sitä tulee käyttää reilusti ja lisätä säännöllisesti, kahden tunnin välein.

Fysikaaliset aurinkovoiteet puolestaan muodostavat iholle säteilyä pois peilaavan suojakerroksen, ja jonka teho alkaa välittömästi. Lasten iho on ohut ja helposti läpäisevä, jonka vuoksi 0,5–3-vuotiaille lapsille tulisikin käyttää vain fysikaalisia aurinkovoiteita. Yli 3-vuotiaille kannattaa valita nimenomaan lapsille soveltuva aurinkovoide, sillä ne ovat usein hellävaraisia ja vedenkestäviä – touhukkaiden lasten tarpeisiin sopivia. Alle 6kk ikäiset vauvat suojataan sen sijaan ensisijaisesti vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla ja varjossa pitämällä. Aurinkovoiteita ei alle puolivuotiaille suositella, mutta mikäli vaatteet eivät riitä, on fysikaalinen suoja kuitenkin palamista parempi vaihtoehto, Bouchard muistuttaa. Myös monet raskaana olevat suosivat fysikaalisia aurinkovoiteita, mutta kemiallistenkin suojien kemikaalialtistus on erittäin pieni.

Usein aikuiset pitävät kemiallisten suojien käyttömukavuutta fysikaalisia miellyttävämpänä, sillä ne ovat huomaamattomia, eivätkä jätä fysikaalisille aurinkovoiteille tyypillistä näkyvää valkoista kerrosta iholle.

Aurinkovoiteita on muutoinkin tarjolla monipuolisesti eri voidepohjalla; herkälle iholle on tarjolla hajusteeton suoja, ja meikin alle sopii ohut ja hyvin kuivuva voide. Kuivalle iholle voi valita kosteuttavan voiteen, kun taas akneiholle puolestaan sopii usein parhaiten se vähemmän rasvainen aurinkovoide.

Uimarannalle lähtevän kannattaa olla huolellinen. Lasten osalta parasta on suojata iho uidessa pitkähihaisilla vaatteilla ja hatulla – tällöin vedessä voi polskia pitkäänkin, kunhan myös kasvot, niska ja myös kämmenselät on suojattu. Aurinkovoidetta uidessa käyttävän puolestaan kannattaa valita uimiseen tarkoitettu, vedenkestävä aurinkorasva. Voidetta tulee muistaa lisätä, kun on käynyt vedessä, mutta myös jos on hikoillut runsaasti, olipa sitten rannalla tai kaupungilla.

Koska aurinkovoidetta tulee lisätä säännöllisesti, purkki kulkee monella matkassa mukana – Bouchard kuitenkin ohjeistaa, että lämpenemään päässyt aurinkovoide ei enää säily yhtä pitkään kuin ohjeiden mukaan viileässä säilytetty purkki.

Rannalla kulkeva aurinkovoide tuleekin käyttää samana kesänä, sillä seuraavana vuonna se ei enää aja asiaansa.

 

”Voi ei, iho paloi sittenkin!”

Suurimmalla osalla suomalaisista iho ruskettuu kesällä. Virheellisesti ajatellaan, että ruskettuminen suojaisi palamiselta, mutta Bouchardin mukaan pohjarusketuksen hyöty on oikeasti äärimmäisen vähäinen. Ruskettuminen myös vanhentaa ihoa, ja on periaatteessa itsessäänkin merkki DNA-vauriosta, joten auringonottoa todella kannattaa välttää.

Jos iho puolestaan pääsi jo palamaan, voi kutinaa ja arkuutta pyrkiä hillitsemään perusvoiteella. Selvästi punoittavaan ihoon voi käyttää avuksi myös kortisonia punoitusta rauhoittamaan. Jatkossa jo palaneet alueet tulee suojata erittäin huolellisesti. Palaminen luonnollisesti harmittaa, mutta sen ei myöskään kannata antaa pilata koko kesää. Yksinkertaisilla ohjeilla palamisen voi helposti välttää jatkossa, ja kesästäkin voi siten vielä nauttia turvallisin mielin.

 

Ihon suojaamisen ABC

  • Vältä keskipäivän aurinkoa
  • Suosi varjoisia paikkoja
  • Suojaa ihosi vaatteilla ja aurinkovoiteilla
  • Suojaa lapset lapsen iälle sopivin menetelmin
  • Muista myös aurinkolasit!
  • Nauti turvallisin mielin kesästä 🙂

 

Teksti: Mea Ylä-Soininmäki-Pyöriä