Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Sara Launio

NLY:n uusi puheenjohtaja haluaa nuorille lääkäreille turvalliset työolot ja erikoislääkärikoulutuksen, jossa mitataan osaamista. 

Johtajuutta harjoittelemaan lääkintä-RUK:ssa

Lääkintäreserviupseerikurssin aikana käydään läpi puolustusvoimien johtajakoulutusohjelman mukaiset luennot ja harjoitteet. Koska johdettavina on parikymppisten varusmiesten sijaan usein kollegoita, joutuu harjoitteissa soveltamaan muitakin motivoinnin ja ohjeistamisen keinoja kuin puhdasta huutokäskyttämistä. Kuten eivät siviilielämässä, myöskään intissä tapahtuvat johtajasuoritukset eivät aina suju mallikkaasti. Tiiviissä porukassa ylilyönnit on helpompi saada anteeksi, sillä jokainen joutuu vuorollaan samojen haasteiden eteen. 

Inttiin lääkiksen jälkeen

Kertooko kollegasi jatkuvasti inttijuttuja? Liittyykö tarinoihin vaativaa medisiinaa kenttäolosuhteissa? Kollegasi on kenties vastikään suorittanut varusmiespalveluksensa lääkintäreserviupseerikurssilla.  

Pientä Heltismiä

Helsingin keskustan Helttilään vanhan kivitalon rapusta putkahtaessa tuntuu, kuin olisi saapunut uuden ja nuorekkaan start-up-yrityksen tiloihin, odottaen kohta vastaan kävelevän huppupäisiä nuoria koodareita kourassaan energiajuomia. 

Ikuisesti jonossa – kuinka erikoislääkärikoulutukseen pääsee tulevaisuudessa?

Erikoislääkärikoulutukseen hakeminen ja valinta on tässä maassa yhtä kirjavaa kuin toimimattoman yhteispäivystyksen triage. Yliopiston opinto-oikeuteen käytännössä vain ilmoittaudutaan ja varsinainen valinta tapahtuukin monesti palvelujärjestelmän puolella, jossa hakija valitaan työskentelemään erikoistuvana lääkärinä. Erikoistuvien lääkäreiden vakansseihin on toisaalla hyvin toimivia valintamenettelyjä, kun taas toisaalla vallitsee epämääräinen nopeusjärjestyksessä jonoon ilmoittautuneiden suma, josta joku pääsee töihin ja joku ei.

Opiskelijat kaipaavat lisää tietoa erikoistumiskoulutuksesta

Näin viidennen vuoden lääketieteen kandidaattina sitä on alkanut jo miettimään valmistumisen jälkeistä aikaa. Aionko erikoistua? Mikä erikoisala minua kiinnostaa? Missä tulevaisuuden työpaikkani olisi? Kliinisistä kursseista muutamat ovat saaneet minut kiinnostumaan tietyistä erikoisaloista enemmän kuin toisista ja Erikoisalani.fi – verkkopalvelun sivut ovat kyllä tulleet tutuiksi. Kuitenkin koen, että parhaimmat tiedot erikoistumiskoulutuksesta olen saanut kavereiden suusta kuultuna, tai kesätyöpaikoilla erikoistuvien kanssa jutellessa.

Tarvitaanko erikoisalapäivystäjiä – valtaavatko akuuttilääkärit päivystyksen?

Lääkärit – erityisesti Nuoret Lääkärit – ovat perinteisesti päivystäneet paljon. Tämä on ollut myös lääkärien oma toive: päivystäessä osaaminen on kehittynyt ja toisaalta se on myös parantanut ansiotasoa erityisesti sairaaloissa, joissa säännöllisen työajan palkka on ollut matalampi kuin terveyskeskuksissa. Päivystysjärjestelmään kohdistuu kuitenkin voimakas muutospaine muun muassa päivystyspisteiden keskittymisen ja lainsäädännön vaatimusten vuoksi.

Neuvonantajat

Insinöörien ja kauppatieteilijöiden hallitsema konsulttiala houkuttelee entistä enemmän myös lääkärikoulun käyneitä. Kolme konsultin töitä kokeillutta kollegaa antoi Nuori Lääkäri –lehdelle parhaat vinkkinsä alalle mielivälle.

Sivut