Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Sote tuo muutoksen myös vastavalmistuneelle lääkärille

Tänä keväänä opintonsa loppuun suoritti uusi kurssillinen lääketieteen lisensiaatteja Tampereen yliopistosta. Onnea vastavalmistuneille kollegoille! Aamulehden toimituksesta oli lähdetty seuraamaan valajuhlaa. Lehtikuvassa nuoret kollegat näyttävät ykköset yllään hyviltä. Katseissa siintää oppineen viisautta, mutta myös epävarmuuttakin, joka luonnollisesti kuuluu opinnoista työelämään siirtymisen nivelvaiheeseen. Toimittajan kysymykseen sotesta yksi kurssin vastuuhenkilöistä vastaa ettei hänellä ole siitä mitään mielipidettä. Vastaus saa mietteliääksi.

Pohjois-Karjalan kuulumiset

Pohjois-Karjalan paikallisosaston johtokunnan jäsenten määrä on pienen notkahduksen jälkeen kasvussa – vuonna 2015 meitä oli yksi, viime vuonna neljä ja tänä vuonna olemme saaneet joukkoomme viidennen jäsenen. Hieman isommalla porukalla toiminnan pyörittäminen ja tapahtumien järjestäminen on entistäkin mukavampaa ja yksittäisen ihmisen työmäärä pysyy hyvin kohtuullisena. Tiedotusvastaavan pestin perustamisen myötä tapahtumista tiedottaminen on monipuolistunut ja kaikki tiedossa olevat tulevat tapahtumat löytyvät nyt myös NLY:n nettisivuilta tapahtumakalenterista.

Tiistaitrivia: viikko 20

Viikko on vasta alkanut mutta tiistai-trivia on täällä! Selvisit maanantaista, mutta selviätkö tiistai-triviasta? Tiistai-Trivia koettelee kliinikon muistia kysyen lääketieteeseen liittyvää triviaa.

UNRWA panostaa ennaltaehkäisyyn Palestiinan pakolaisleireillä

Alitan suuren, tien yläpuolelle nostetun, avaimen ja astun pakolaisleirin kujille kuskimme Malikin kanssa. Olen ihmisoikeustarkkailijana Palestiinassa, tarkemmin Länsirannalla sijaitsevassa Tulkaremin kaupungissa ja tänään tutustumiskohteena on yksi monista Palestiinalaisten pakolaisleireistä. Leirejä on yhteensä 58 ympäri Länsirantaa ja Gazaa sekä ulkomailla – Jordaniassa, Syyriassa ja Libanonissa.

Roskaruoka on järkevä valinta

Maapallon ilmasto lämpenee. Suurin syy tähän ovat ihmiskunnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Ilmaston lämmetessä monilla alueilla aiemmat elinkeinot tulevat mahdottomiksi mm. kuivuuden vuoksi. Tämän seurauksena nälänhädät ja sodat lisääntyvät ja pakolaisten määrä kasvaa. Lämpötilan nousun vaikutukset ulottuvat siis pallomme kaikkiin kolkkiin.

Sote:ssa tarvitaan kulttuurinen vallankumous – otatko haasteen vastaan nuori lääkäri?

Sote-uudistus on yksi alkavan kevään kuumimmista puheenaiheista. Tällä hetkellä luodaan rakenteita, järjestelmiä ja lainsäädäntöä. Uudistusta suunniteltaessa ja toimeenpantaessa on kuitenkin muistettava, että valinnanvapauden laajentaminen tai palveluiden kokoaminen samaan paikkaan eivät yksin riitä muutoksen aikaansaamiseksi. Organisaatioiden ja ammattilaisten toimintamalleja on kehitettävä niin että ne tukevat sote-palveluiden uudistamista. Sotessa tarvitaan kulttuurinen vallankumous!

Tiistaitrivia: viikko 18

Viikko on vasta alkanut mutta tiistai-trivia on täällä! Selvisit maanantaista, mutta selviätkö tiistai-triviasta? Tiistai-trivia testaa lääketieteellisen triviaosaamisesi tasoa.

Päivystysuudistuksen vaikutus erikoistuvan arkeen

Vaasan sairaanhoitopiiri on viime aikoina ollut paljon julkisuudessa esimerkkinä keskussairaalasta, jolle ei laajan päivystyksen velvoitetta suotu. Halusimme lähteä selvittämään, mitä päivystyksen supistuminen käytännössä tarkoittaa ja mikä vaikutus sillä on erikoistuvan arkeen. 

Kuolema mallillaan

Palliatiivisen hoidon erityisosaamista tarjoavissa yksiköissä hoito on tasokasta, mutta kaikkialle Terhokoteja ei ole varaa perustaa. Suurin osa palliatiivisesta hoidosta lepää perusterveydenhuollon harteilla, ja kun palliatiivisen hoidon tarve kasvaa, ovat tavalliset terveysosastot merkittävässä asemassa hoidon laadun varmistamisessa. Nuori Lääkäri matkusti Loviisaan, jossa palliatiivinen hoito on mallillaan.

Kun valinnanvapaus yskii

Aki Lindén on Pohjois-Euroopan suurimman sairaanhoito-organisaation HUSin toimitusjohtaja. Hän näkee sote-uudistuksessa paljon hyvää, mutta torso valinnanvapauslaki on vienyt yöunet:
– Lääninlääkärinä näin, mikä oli pienten kuntien terveyspolitiikka eikä siitä ole paljon hyvää sanottavaa. Leveät hartiat sotessa ovat siksi ok. Valinnanvapauslailla ei sen sijaan saa Suomeen mitään järkevää. Lakiluonnos on vakavasti puutteellinen ja tehty suuryrityksiä varten. Pienyrittäjät kuolisivat kokonaan.

Sivut