Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Sota-alueella voi riittää ojennettu käsi

Ei voi koskaan tietää, mitä työpäivä tuo tullessaan Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalassa keskellä Jemenin sotaa. Olimme juuri tekemässä keisarinleikkausta raskausmyrkytystä sairastavalle naiselle, kun paikallinen kirurgimme Dr. Ali ilmoitti toisesta potilaasta, joka tarvitsi kiireellisen leikkauksen. Neljäkymmentävuotiasta naista oli ammuttu vatsaan, mutta hänen tilansa oli vakaa ja hän oli vielä tajuissaan. Valmistelimme nopeasti toisen leikkaussalin potilasta varten, otimme hänet kiireellä saliin ja nukutimme eksploratiivista laparotomiaa varten.

Sodan pienimmät uhrit

Vaikka työskentelenkin keskellä sota-aluetta, arkeemme mahtuu myös iloisia yllätyksiä. Aamukierroksella Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalassa Khamerin kaupungissa Jemenissä huomasin, että suurin osa potilaista voi jo paremmin. Se tekee onnelliseksi.

Sota kahden tunnin päässä

Saavuin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön sairaalaan Jemeniin kaksi päivää sitten, ja kädet ovat täynnä työtä. Olen hoitanut potilaita aamusta iltaan. Jotkin asiat leikkaussaleissa täällä ovat erilaisia kuin kotona Helsingissä, varsinkin anestesialaitteet, jotka onneksi ovat aika helppoja käyttää. Eroihin kuitenkin tottuu nopeasti, pitää vain ottaa yksi potilas kerrallaan – no, joskus potilaita on kaksi, kolme tai neljä yhtä aikaa – ja tarttua haasteeseen avoimin mielin. Tšekkiläinen kirurgimme Filip ja koko henkilökunta ovat niin kokeneita ja mukavia että sota unohtuu hetkeksi.

”Voi ei, taasko kandi soittaa…”

Konsultaatioista liikkuu lääkärikunnassa niin kauhukertomuksia kuin sankaritarinoitakin. Kandidaatti pääsee kesätöissään lääkärin sijaisena konsultoimaan runsain mitoin paitsi senioriaan, myös lukuisia muita lääkäreitä yli erikoisalarajojen. Oman, vasta kehittyvän ongelmanratkaisukyvyn rajojen tullessa vastaan on aika koputtaa seniorin työhuoneen oveen tai ottaa puhelin kauniiseen käteen. Mielessä pyörii monenlaista. Onko tämä kysymys täysin älytön? Löytäisinkö tiedon kuitenkin Terveysportista, jos vielä etsisin? Häiritsenkö?  Saanko huudot vai mukavan vastaanoton? 

Kohti Sote-uudistusta - Missä nyt mennään?

Kaikki ovat vielä ymmällään siitä, miten sote-uudistus muuttaa maailmaamme. Kaavaillut uudistukset tulevat väistämättä vaikuttamaan myös nuoren lääkärin arkeen. Nuoren lääkärin näkökulmasta etenkin koulutukseen ja työmarkkinoihin liittyvät kysymykset ovat kiinnostavia.

Vuosi Ahvenanmaalla

Richard Lundell
​Kotoisin Helsingistä
Valmistunut Helsingin lääkiksestä 3/2015
Harrastuksena nykyaikainen 5-ottelu (miekkailu, pistooliammunta, maastojuoksu, uinti, esteratsastus), historia, kielet

Ura Uudessa-Seelannissa

Mistä tulee idea lähteä toiselle puolelle maailmaa, ei reissuun vaan töihin? Antti Hakkaraisen kohdalla vastaus on selkeä: Hänelle kansainvälisyys on keskeistä, lisäksi hän on halunnut kokeilla työskentelyä ulkomailla ja nähdä kyseisen maailman kolkan. Englannin kielisenä maana Uuteen-Seelantiin lähtöä ei ainakaan kielimuuri hidasta. 

Nuorena akuuttilääkärinä Lontoossa

Aloitin kolmisen kuukautta sitten yhdessä Britannian kiireisimmistä päivystyksistä. Akuuttilääketieteellä, sairaalapäivystysten omalla erikoisalalla, on anglosaksisissa maissa vuosikymmenten perinne. Suomessa erikoisala on vasta nuori ja kehittymässä, joten oli luontevaa lähteä hakemaan oppia ulkomailta. Aloitin oman erikoistumiseni HYKSissä ensimmäisten joukossa 2013, alkuun osa-aikaisena keikkapäivystystyön ohella ja innoittamana. Ala tunnetaan kansainvälisesti nimellä Emergency Medicine, Britanniassa aiemmin Accident & Emergency Medicine.  

Sivut