Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Tervetuloa NuoriLääkäripäiville - täällä jo odotellaan!

Näyttelytila on valmis, täällä ollaan! Taas on aika kerätä ympäri Suomen 550 nuorta lääkäriä Marina Congress Centeriin Helsinkiin kouluttautumaan, tapaamaan ystäviä ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Tänä vuonna uuden lisämausteen toi torstai-iltana järjestetty Tulevaisuuden työkalut -teemailta, jossa tutustuttiin terveysteknologiayrityksiin, kuultiin lääkärin ja yrittäjän työn yhdistämisestä sekä pohdittiin, mahtaako tekoäly Watson sittenkään osata ottaa anamneesia savolaismummolta.

Hae NLY:n hallitukseen!

Kiinnostaako edunvalvontatyö ja vaikuttaminen?
Huolestuttaako erikoistuvan asema sote-uudistuksessa? Tai nuoren lääkärin ääni maailmassa?
Haluaisitko olla mukana järjestämässä vuoden parasta koulutustapahtumaa NuoriLääkäripäiviä?
Kaipaatko yhdessä tekemisen fiilistä, kollegiaalista yhteishenkeä ja uusi tuttavuuksia ympäri Suomea?
Mitä jos hakisit NLY:n hallitukseen?

Oma tupa, oma lupa - kotihoito kuntoon

Meistä on kaikista on pidetty huolta kun olimme pieniä ja suurin osa meistä tarvitsee ikääntyessään jälleen apua. Aika jonka pärjäämme edes kutakuinkin omillamme on suhteellisen lyhyt. Jotta tämä elämän luonnollinen rytmi toimisi ja jotta meillä ihmisolennoilla olisi kyseisen matkan aikana hyvä olla, niin vaaditaan myös ponnistelua. Voimissaan olevien yksilöiden on autettava niitä, jotka eivät itse kykene huolehtimaan itsestään. Jos vanhemmat eivät pitäisi huolta lapsistaan, niin ihmissuku olisi kadonnut täältä maan päältä jo aika päivää sitten.

Mitä raskaana olevan lääkärin kannattaa muistaa?

Lääkärin tutkinnon suorittaminen kestää käytännössä vähintään 6 vuotta. Sen jälkeen erikoistuminen vie seuraavat 5-10 vuotta. Tämän jälkeen tuore erikoislääkäri hakee paikkaansa työmaailmassa, sillä erikoislääkärin paperit eivät takaa varmaa työpaikkaa. Yliopistokaupungeissa uudella erikoislääkärillä on usein vaikeampi työtilanne kuin erikoistuvilla: erikoistuvan lääkärin virasta on luovuttava, eikä klinikoissa ole tilaa kaikille erikoistumisen jälkeen.

Me emme ole AKT, mutta menivätkö rekkakuskit meistä ohi?

Lääkäriliiton jäsenenä moni ei oikein halua tunnustaa kuuluvansa ammattiyhdistykseen. Se on niin kurja ja riitaisa sana. Kollegat kiroilevat AKT:n vaatimusten kohtuuttomuutta, veturimiesten poliittinen työnseisaus oli epäreilu laiton lakko. Emmehän me lääkäritkään kiukuttele lakkoilemalla SOTE:n epäjohdonmukaisuuksia vastustaaksemme. Mutta pitäisikö?

Riittävästi kaikkea

Mikä on oma viiteryhmäsi? Keihin sinulla on tapana verrata omaa osaamistasi ja saavutuksiasi, uraasi tai materiaalista hyvinvointiasi. Tätä pohdimme pienellä porukalla ystäväni väitösjuhlassa hiljattain. Kun ympärillä on toinen toistaan ahkerampia nuoria kykyjä, saattavat omat saavutukset tuntua kovin riittämättömiltä. Kun kurssikaverit ottaa viiteryhmäksi, saattaa tuntua kovinkin mitättömältä, jos erikoistuminen ei ole hyvässä vauhdissa 30-ikävuoteen mennessä. Väitöskirja tietenkin valmistuu siinä sivussa ilta- ja viikonlopputyönä. 

Sivut