Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Motivaatioksi medisiinareille

20 minuuttia on akuutin vastaanottokäynnin pituus terveyskeskuksessa. Kulutat usein vastaavan ajan koulumatkaan bussissa istuen. Käytät todennäköisesti päivästäsi myös 20 minuuttia facebookin selailuun –  joskus varaat someiluun jopa kiireettömän tupla-ajan. Ajoittain joudut käyttämään yliopistoruokalan jonoonkin tuon pitkältä tuntuvan minuuttimäärän.

Teille ei makseta nukkumisesta

Nyt se on alkanut. SOTE-uudistuksen ensimainingeissa tapahtuva sairaalaverkon harventaminen ja ennen kaikkea päivystysten keskittäminen. Kuntapäättäjät tekevät unelmien laskelmia ja himoitsevat jo kieli pitkällä näistä uudelleenjärjestelyistä syntyviä säästöjä. Tutkimustiedon valossa on epäselvää, voiko keskittämällä lopulta säästää monessa asiassa. Haaveissa säästöt tulevat usein etupäässä sairaaloiden seinistä, mutta olemmeko me lääkärit havahtuneet siihen, että osa näistä säästöistä tulee myös omista selkänahoistamme?

SuomiAreena: Hoitaako lääkäri minua? -tallenne

NLY osallistui SuomiAreenaan 11.7.2017 keskustelutilaisuudella, jonka aiheena oli luottamus lääkäriin, terveydenhoitoon ja uusimpaan terveysteknologiaan. 

Keskustelemassa olivat Iiro Karhiaho (Nuorten Lääkärien yhdistys ry), Teija Kotomäki (Pfizer Oy), Marjo Parkkila-Harju (Suomen Lääkäriliitto ry), Laura Simik (Sailab ry), Antti Kivelä (Sitra) ja Anne Knaapi (Soste). Keskustelun juonsi Pippa Laukka. Katso tapahtuman tallenne alta. 

Apua, minusta on tullut ilkimys

Nousen väärällä jalalla sängystä. Huimaa, tervehdin aurinkoisesti hymyileviä pienokaisia. Parku on herätellyt jo toista viikkoa lähes tunnin välein.  Saattaa olla hammasta tulossa. Kokoan tahdonvoimani rippeet ja saan kuin saankin konjugoitua katseeni, lapsia on sittenkin edelleen vain yksi. Hyvä, yön aikaista monistumista olisikin ollut vaikea selitellä neuvolassa. Pienen räpyttelyn ja hieromisen jälkeen rähmäisyyskin katoaa silmästäni ja pesen hampaat. Hammastahnatuubi tippuu lavuaariin, korkki vierii lattialle lavuaarin alle.

Kepeää kesäluettavaa erikoistumisuudistuksesta

Venytin aivosolujani äärimmilleen keksiäkseni kepeän kesäistä kirjoitettavaa näin lomakauden kunniaksi, mutta jälleen kerran päädyin kirjoittamaan vakiotylsistä erikoistumisuudistuksesta, aloituspaikkamääristä ja sote-uudistuksesta. Mutta älä heitä kirvestä vielä kaivoon! Ehkä uutiset eivät tällä kertaa olekaan niin tylsiä?

Lydia - Pelintekijöiden haastattelu

Lydia-peli on suomalaisen Platonic Partnershipin ensimmäinen valmistunut peli. Platonic Partnership on indie-pelistudio, millä tarkoitetaan pienehköä itsenäistä pelialan yritystä, joka ei käytä isoa julkaisuyritystä peliensä saamiseen markkinoille. Indie-studioita on syntynyt melko paljon viime vuosina myös Suomessa ja Platonic Partnershipin juuret ovat Pohjanmaalla. Vaikka indie-pelistudiolta puuttuukin ison julkaisijan tuki ja markkinointibudjetti ovat toisaalta kaikki ohjat ja tekijänoikeudet omissa käsissä ja pelin saa julkaistua tietokoneilla digitaalisesti esim.

Lydia – tarinapeli alkoholismista lapsen silmin

Interaktiivisena viihteenä videopeleillä on etulyöntiasema tarinasisällön kokemuksen luomisessa verrattuna perinteisiin medioihin, kuten kirjoihin tai elokuviin. Videopeleissä pelaaja on aktiivinen toimija, joka vaikuttaa kertomuksen muotoutumiseen valintojensa kautta. Perinteisissä seikkailupeleissä tarinan jatkuvuuden esteenä on usein esineisiin ja ympäristöihin liittyviä pulmia, joita ratkomalla pääsee näkemään taas seuraavan vaiheen juonesta.

Olipas mukava lääkäri! – pysähtymisen paikka

Lääkärien some-yhteisöissä on viimeisen vuoden aikana käynyt kiivas keskustelu muun muassa asiakastyytyväisyyskyselyistä. Suomessa osa suurista terveys- ja yksityislääkäripalveluiden tuottajista on ottanut käyttöönsä Net Promoter Score (NPS) –asiakastyytyväisyyskyselyn, myös yksittäisten lääkäreiden osalta. Yksinkertaistettuna kyse on asiakkaalle lähetettävästä kyselystä, jossa pyydetään arvioimaan asteikolla 0-10, kuinka todennäköisesti hän suosittelisi yritystä, tai tässä tapauksessa lääkäriä, muille. Yksinkertaista ja helppoa, eikö?

Tiistaitrivia: viikko 33

Tämän viikon lauantaina, 19. elokuuta viettää arvoisa arkkiatrimme Risto Pelkonen syntymäpäiväänsä, ja Tiistai-Trivia muistaa merkkipäivää arkkiatri-teemaisilla triviakysymyksillä.

Sivut