Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Kohti muutosta – ja sen yli!

Elämme epävarmuuden aikoja. Yhteisvalinta tulee – lääkikseen pääseminen muuttuu. Erikoistumisuudistus tulee – erikoistumiskoulutus muuttuu. Digitalisaatio tulee – lääkärin työnkuva muuttuu. SOTE tulee – lääkärin työkenttä muuttuu. Paljon muuttuu, mutta miten? Tämä on kysymys, joka pyörii kaikkien (eikä vähiten monen lääkisopiskelijan sekä erikoistumistaan aloittelevan) mielessä. Kun vieläkään ei oikein tarkkaan tiedetä ihan tarkkaan, mitä kohti ollaan menossa, voi muutos pelottaa ja ahdistaa. Miten pysyä mukana kaikessa tässä pyörityksessä?

Lääkärit vuorotöihin?

Jo parin vuoden ajan me pääkaupunkiseudun asukkaat olemme saaneet mennä joulunaikaan ympäri vuorokauden Prismaan hamstraamaan alennusdeodoranttia ja Rainbow-tuotteita. Pääsemme ostamaan yölläkin oikeastaan mitä tahansa alkoholituotteita lukuun ottamatta. Kaupan alalla työaikoja on ulotettu viime vuosina yhä epämukavampiin ajankohtiin. Pienipalkkaiseen työhön, johon ei edellytetä pohjakoulutusta, on riittänyt työvoimaa, joka on kiitollinen vuorotyölisistä. Yhteiskunnassa on vaivihkaa hyväksytty uusi periaate: asiakasta on palveltava silloin, kun hän haluaa itseään palveltavan.

Traumakirurgina Sowetossa

Joensuulainen traumakirurgi Ville Vänni on hionut ammattitaitoaan leikkaamalla ammuttuja, puukotettuja ja pahoinpideltyjä johannesburgilaisella klinikalla.  Afrikassa lääkäri on oppinut valmiuksia, joita rauhallisessa Suomesta ei saa. Nämä tiedot hän haluaa siirtää omaan työyhteisöönsä. 

Hae NLY:n valiokuntiin

Kiinnostaako ideoidesi jakaminen ja konkreettinen toiminta lääkäreiden koulutuksen, työolojen tai terveyspoliittisten aiheiden suhteen? Onko sinulla sanottavasi erikoislääkärikoulutuksen uudistukseen tai palkka-asioihin? Hae NLY:n valiokuntiin!

Mihin ovat unohtumassa vuodeosastot?

SOTE-uudistukseen liittyvä keskustelu on pitkälti pyörinyt päivystysten ja valinnanvapauden ympärillä. Kaikki tiedämme, että uudistus on välttämätön. Rahat ovat loppu. Kauniita ajatuksia tulevaisuuden SOTE-keskuksesta erikoislääkärivastaanottoineen ollaan esitetty monissa eri muodoissaan, palveluseteleistä puhumattakaan. Samalla kunnissa ollaan kassavajeesta johtuen haettu erilaisia säästöratkaisuja mm. vähentämällä vuodepaikkoja perusterveydenhuollon osastoilta. Potilaita tulisi aikaista enemmän kyetä hoitamaan kotona.

Nuorten Lääkärien yhdistyksen valtuuskunta koolla 18.-19.11.

NLY:n kolmekymmentähenkinen valtuuskunta varajäsenineen kokoontui syyskokoukseensa viime viikonloppuna. Valtuuskuntakauden eteneminen loppumetreille näkyi jonkin verran osallistujien pienempänä määränä viime kokoukseen verrattuna. Kokouksessa asetettiin raamit ensi vuoden toiminnalle eli hyväksyttiin hallituksen valmistelemat toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Sivut