Blogi

Tälle sivulle on koottu Nuoren Lääkärin blogissa ja Nuori Lääkäri -lehdessä julkaistut artikkelit. Voit lukea selata joko julkaisujärjestyksessä tai aihealueittain. 

Vapaalla vai vapaaehtoisena – vastuussa vai välittämässä

Lääkäriyttä ei perinteisesti ole pidetty pelkkänä koulutuksena vaan enemmänkin kutsumuksena. Lääkärin ammatti on tyypillisesti ollut aina enemmän kuin pelkkä työ, sillä se on ollut kuin kokonainen identiteetti niin arjessa kuin juhlassakin. Sukulaisten, tuttavien ja ulkopuolisten silmissä lääkäri on usein lääkäri vapaa-ajallakin ja erikoisalasta huolimatta mielipiteellä on merkitystä.

Mentoroinnin vuosi

Vuosi NLY:n mentorointikokeilua on nyt takana. Lähdin mukaan mielenkiinnosta ja halusta työstää epävarmuuden tunteita, joita minulla oli tulevaa työuraani kohtaan. Pohdiskelin paljon, olenko oikealla erikoisalalla, onko alalla tulevaisuudessa juuri minulle töitä, löydänkö itselleni sopivan subspesialiteetin ja missä välissä perustan perheen.

Näin panet hanttiin kiusaamiselle

YLE uutisoi tällä viikolla nuorten lääkärien kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta. NLY suhtautuu ehdottoman kielteisesti kaikkeen kiusaamiseen. Teemme jatkuvasti työtä kollegiaalisuuden ja työhyvinvoinnin puolesta. Kiusaaminen voi olla myös potilasturvallisuusasia, jos nuori lääkäri ei sen vuoksi esimerkiksi uskalla konsultoida potilaan hoidossa.

Lääkärikoulutuksen vaahtopäitä 2018

Jos jokin on kuohunut lääkärikouluttajien keskuudessa alkuvuodesta, niin se on keskustelu Koulutuspaikkakyselyn tuloksista. Tämä Ruotsin mallista mukailtu, laajan mediahuomionkin kerännyt kysely toteutettiin Suomessa ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 NLY:n Koulutusvaliokunnan (KoVa) ja toimiston yhteistyönä. Tavoitteet täyttyivät kiitettävästi, mutta kuten monet tulosten perään kyselleet ylilääkärit, mekin jäimme kaipaamaan tietoja monista toimipaikoista ja useammilta erikoisaloilta.

Uusi vuosi, vähemmän menoa?

Uusi vuosi on totutusti aikaa aloittaa uusia harrastuksia ja yrittää päästä eroon omista huonoista tavoistaan. Voidaan ajatella näiden lupausten takana olevan pyrkimys oman hyvinvoinnin lisäämiseksi. Uskon meidän ammattikuntana olevan varsin valveutuneita siitä, mitä terveellinen ja tasapainoinen elämä sisältää. Sen toteuttaminen ei välttämättä ole helppoa. Tasapainon luominen työn ja vapaa-ajan välille voi olla haasteellista, kuten myös vapaa-ajan aktiivisuuden ja tekemättömyyden tasapainottaminen.

Etelänmatkaajan paha ripuli

Kolmissakymmenissä olevan miehen paksusuolen haavainen tulehdus oli paha, vaikka suoliston ulkopuolisia sairauden ilmentymiä ei ollut. Hoidot eivät auttaneet, ja koko paksu- ja peräsuoli  poistettiin. Sen jälkeen vaivat hävisivät. Uloste tuli anukseen rakennetun J-pussin kautta normaalia reittiä. Mitään lääkkeitä ei tarvittu. 

Lääkäri/Taiteilija

YEK-vaihetta tekevä Antti Junkkari on saanut perinteisen taidekoulutuksen Helsingin kuvataidelukiosta. Itä-Suomen yliopistosta keväällä 2017 valmistunut lääkäritaiteilija väittelee 2018 helmikuussa neurokirurgialta, aiheena iNPH-muistisairautta sairastavien elämänlaatu.

Sivut